Sport

Niti da bi cigaretu zapalio!

Aside Banners

Počinje izgradnja prvog drvenog nogometnog stadiona na kojem će pirotehnika sigurno biti zabranjena

Zašto bi netko želio graditi stadion od drveta nam nije nimalo jasno, ali Forest Green Rovers će biti prvi koji će to isfurati!

Piše , Objavljeno

Uglavnom samo žestoki kladioničari znaju za Forest Green Roverse, a radi se o klubu koji ima tradiciju od 127 godina i čini se kako se u dogledno vrijeme neće maknuti iz pete engleske lige, što im vrlo vjerojatno niti nije neka želja. Osim toga, o njima se nema pretjerano što zanimljivo za reći, pa su zato glavonje kluba valjda i odlučili kako će to promijeniti. Ulazak u Premiership se čini kao nemoguća misija, pa su se bacili na nešto lakše ostvariv plan: izgradnju novog stadiona. I to ne bilo kakvog, nego potpuno drvenog!

stadion 2 stadion 3 stadion 4 stadion 5

Iza projekta stoji poznati londonski arhitektonski studio Zaha Hadid Architects, koji su složili koncept “zelenog” stadiona na koji može stati 5 000 gledatelja i čija je konstrukcija u potpunost izrađena od drveta, a jedini metal su matice i šarafi. Osim futurističkog izgleda, projektanti se hvale kako će ovaj stadion imati minimalni utrošak štetnih ugljičnih spojeva jer je prerada i korištenje drveta kao konstrukcijskog materijal zeleno da zelenije ne može biti. Kada se to upari s utroškom energije koja će se u potpunosti oslanjati na obnovljive izvore iste, dobiva stadion koji stvarno štiti okoliš. Istina, nitko sa šibicom se ne smije približiti u krug od pola kilometra, a kamoli da nekome na pamet padnu neki topovski udari i baklje, ali ne možeš imati i ovce i novce!

TAGOVIdrveni stadion ekološki engleska Forest green rovers projekt stadion Zaha hadid architects zeleno

Komentiraj