Sport

recimo da!

Aside Banners

Pokrenuta peticija nakon preranog odlaska košarkaške zvijezde – fanovi žele Kobeja na logu NBA lige

Piše , Objavljeno

Stotine tisuća fanova potpisuje peticiju u kojoj traže od NBA lige da promijeni vlastiti logo kako bi odali počast tragično preminulom Kobeju Bryantu, jednom od najvećih košarkaša svih vremena.

U nedjelju je umro u helikopterskoj nesreći, zajedno s još osam putnika od kojih je jedna bila i njegova 13-godišnja kći Gianna koja je trebala nastaviti njegovim putem.

Na Change.org je osvanula peticija koja želi izmjenu sadašnjeg NBA loga.

“Potpišite ovu peticiju kako bismo ga učinili besmrtnim zauvijek u obliku novog NBA loga.”

Iza peticije stoji Nick M, a dodao je i da se nada kako će se ovaj san ostvariti te da ćemo moći vidjeti Kobeja Bryanta ugraviranog u NBA logo.

U trenutku pisanja teksta peticija ima preko 1.6 milijuna potpisa.

Sadašnji NBA logo je dizajnirao Alan Siegel, u upotrebi je od 1971. godine, a na njemu je silueta velikana NBA košarke Jerryja Westa kojeg od milja zovu Mr. Logo.

Možda inače ne bismo bili za promjenu tako prepoznatljivog vizualnog identiteta jedne od najvećih sportskih liga, ali ova priča bi bila topla, ljudska i utješna velikom broju nas koji su ostali nakon Kobeja.

Jedna od prvih reakcija košarkaških velikana koju smo gledali nakon nesreće je upravo ona Jerryja Westa kojem je Kobe bio kao sin i zbog kojeg je poslao Vladu Divca u Charlotte.

Zanima nas što on misli, duboko ispod površine, o ovoj kampanji. Jedina osoba koja može zamijeniti Jerryja Westa na logu je upravo Kobe Bryant – i zbog njihovih individualnih utjecaja na košarku, ali i zbog njihove međusobne povezanosti.

Kontaktirali smo Vjekoslava Azenića, dizajnera i ljubitelja košarke za mišljenje o promjeni loga.

“Ne podržavam sa svojim potpisom. Velik je gubitak za sve, ali ima i boljih načina da mu se oda počast. Logo je ok kakav je sad i samo bi napravili to da se logo može mijenjat što ne bi odgovaralo ni brendu ni tradiciji koju nosi. Što bi se dogodilo s logom da se ne daj bože sličan scenarij za godinu dana dogodi Lebronu ili Jordanu? Jel bi ga opet mjenjali? Što ako se skupi duplo više potpisa u takvom slučaju? Ljudi ne razmišljaju čiste glave kod ovakvih odluka dok su u emocionalno potreseni. Sama promjena loga bi bila toliki financijski teret i vremenski pothvat. Od izrade novih dresova i opreme, mikrofona, promo materijala, reklama, animacija, signalistike te doslovno tisuće drugih scenarija. Previše milijuna minuta i dolara bi se potrošilo da se promijeni logo gdje god je apliciran. Na neki način imali bi simbolizirano pre and post crash eru što bi potencijalno izazivalo nelagodu kao što to rade fotografije skylinea New Yorka s blizancima. Pogotovo nakon ovakvog forsiranja ljudi, taj potez od strane NBA gubi humanost. Siguran sam da će Kobe dobit tribute kakav zaslužuje, ali siguran sam da ni sam Kobe ne bi htio izbacit Jerry Westa iz logotipa.”

Razumijemo, ali nam je teško prihvatiti.

Mi vidimo ovo kao posebnu priliku da NBA ovjekovječi čovjeka koji je zadužio ligu iako shvaćamo da su male šanse da se ovo uistinu i dogodi. Puno je tu sati rada te novca potrebnog da se sve izmijeni, makar prije početka neke od idućih sezona, ali smijemo maštati. Tako pokušavamo procesirati sve ovo što se dogodilo.

TAGOVIKobe Bryant nba nba logo vjekoslav azenić