Mix

PRAVDA ZADOVOLJENA? Izborili su se za jednake plaće za nogometaše i nogometašice

Američke nogometašice leže u konfetima
Američke nogometašice leže u konfetima Foto: Youtube Screenshot
France 24 prenosi kako se radi o povijesnom dogovoru o jednakim plaćama za američku mušku i žensku nogometnu momčad.

Američki nogometni savez objavio je ovaj sporazum prošli tjedan, nakon višegodišnjeg pritiska igračica.

Tim potezom Američki nogometni savez postaje prvi u svijetu koji je izjednačio novčane nagrade Svjetskog prvenstva dodijeljene svojim muškim i ženskim reprezentacijama.

Predsjednica US Soccera, Cindy Parlow Cone, izjavila je kako se radi o povijesnom trenutku koji će zauvijek promijeniti igru u SAD-u, ali i da ima potencijal promijeniti igru diljem svijeta.

Uvjeti ovog sporazuma uključuju identičnu naknadu za sva natjecanja, uključujući FIFA Svjetsko nogometno prvenstvo, i uvođenje istog mehanizma komercijalne podjele prihoda za obje momčadi, objasnili su iz Američkog nogometnog saveza.

Također, propisano je da igrači iz obje momčadi od sada udružuju i dijele inače nejednake novčane nagrade koje FIFA isplaćuje za sudjelovanje na njihovim svjetskim prvenstvima.

Za ostale turnire, kada obje momčadi sudjeluju u istom natjecanju, igrači iz obje momčadi zaradit će jednak iznos od ukupno isplaćenog novca.

Razgovori o ovoj promjerni počeli su ove veljače, kada je američka ženska nogometna reprezentacija osvojila isplatu od 24 milijuna dolara, i obećanje jednake plaće. Tadašnja nagodba s US Soccerom bila je uvjetovana novim kolektivnim ugovorom.

Novčane nagrade Svjetskog nogometnog prvenstva bile su istaknuti dio tužbe iz 2019., pri čemu je savez optužen da tvrdoglavo odbija jednako plaćati svoje igrače i igračice.

Kapetanica američke ženske nogometne momčadi, Becky Sauerbrunn, izjavila je da su postignuća ovog ugovora dokaz su nevjerojatnih napora igračica američke nogometne reprezentacije, i na terenu, i izvan njega.

Dodala je kako se nada da će sporazum na sličan način poslužiti kao temelj za nastavak rasta ženskog nogometa – kako u SAD-u, tako i u inozemstvu.

To da se ovim sporazumom američki nogomet promijenio na bolje komentirala je i zvijezda ženske momčadi, Megan Rapinoe.

Također, središnji branič i član udruge igrača muške nogometne momčadi, Walker Zimmerman, pozdravio je ovaj dogovor i rekao kako se nada da će ovo probuditi druge na potrebu za ovom vrstom promjene.

Dodao je da unatoč govorima kako jednake plaće za žene i muškarce nisu moguće, igrače to nije spriječilo te su na kraju postigli ono što su željeli.

Ženska nogometna reprezentacija SAD-a osvojila je četiri naslova Svjetskog prvenstva za žene i četiri zlatne olimpijske medalje.

Sada traže neviđenu treću uzastopnu krunu Svjetskog prvenstva za žene nakon što su podigle trofeje 2015. u Kanadi i 2019. u Francuskoj. Posljednji put su osvojile olimpijsko zlato u Londonu 2012. godine.