Sport

dokle?

Aside Banners

Real želi Mbappéa za 300 milja! Zašto ovakvo bezobrazno trošenje ne može zauvijek trajati?

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: Mitch Gunn / Shutterstock.com

Svatko tko imalo prati najvažniju sporednu stvar na svijetu morao je primijetiti zabrinjavajući trend posljednjeg desetljeća. Naravno, govorimo o financijskom aspektu cijele priče. Dovoljno je usporediti odštete za najbolje, ali i one prosječne igrače prije 5, 10 ili 15 godina te danas. Prije točno 10 sezona, Cristiano Ronaldo prešao je doduše za velikih 94 milijuna € iz Manchester Uniteda u Real, ali to je ipak CR7. Da je njegov transfer s financijske strane ipak bio velika anomalija, potvrđuje da je četvrti najskuplji transfer tog ljeta bio još jedan dolazak u Galacticose. Karim Benzema plaćen je 35 milijuna, novac koji danas za kudikamo manje razvikano pojačanje ima svaki engleski premierligaš.

Real je tog ljeta posebno ‘divljao’ i četiri od pet najskupljih pojačanja su bila upravo njihova, a transfere skuplje od 25 milijuna istog ljeta mogli su si priuštiti samo oni najbogatiji. Real Madrid, Barcelona, Bayern, Juventus i tada nadolazeći Manchester City. Prije 15 sezona najskuplji je bio Drogba s 38 milijuna €, a ako se vratimo još malo u povijest, do sezone 94/95, nije bilo dvoznamenkaste odštete ni za jednog igrača. Iz današnje perspektive i Neymarova 222 milijuna € koje su pariški šeici ‘pljunuli’ bez da su trepnuli sve djeluje poprilično nevjerojatno, a čak 10 igrača ostvarilo je transfer od 100 milijuna € i više. Ipak, prava bomba tek je ono što će uslijediti, a kad čujete da je Florentino Peréz spreman za francuskog wunderkinda odriješiti vreću od 300 milijuna, čovjek se mora zapitati – gdje je uopće kraj?

Jer trenutačno izgleda kao da ga nema. Novac je dobrim dijelom izgubio vrijednost, a postalo je poprilično nevažno hoćete li vrhunskog igrača platiti 80 ili 150 milijuna €. Salary cap sistem ne postoji, financijski fair play daleko je od fer sustava, a najbogatiji europski klubovi ništa ne žele prepustiti slučaju. U nogometu je ionako previše love da bi za par desetaka milijuna važnu kariku ekipe prepustili konkurentu. Kloppov Liverpool bio je jako kritiziran kad je 2018. doveo Van Dijka i Alissona za basnoslovne iznose. Alisson je u tom trenutku postao najskuplji vratar svih vremena, a Van Dijk najskuplji branič. Puno se pisalo o nerealnim ciframa koje su Redsi platili, ali nogometni transferi postali su nerealni puno prije nego li se u utrku među najbogatijima priključio i Liverpool. U kontekstu onoga što su ova dvojica postali za Kloppovu šampionsku momčad, klub bi ih platio i puno više.

Iako su američki sportovi često kod nas smatrani cjelovečernjom zabavom za pretile obitelji koje plješću dok jedu kokice i uopće ne razumiju sportski duh, vrijeme pokazuje da su u jednoj stvari Amerikanci definitivno na ispravnom tragu. Tzv. salary cap sistem funkcionira kao ograničenje u vrijednosti ugovora koje svaki klub može imati s igračima, a u nogometnom kontekstu bio bi primjenjiv i na odštete u transferima. Iako se radi o načinu poslovanja koji neće biti nimalo jednostavno implementirati u kontekst europskog nogometa, ono čemu svjedočimo dokaz je da drugog, ‘ispravnijeg’ puta vjerojatno nema.

U suprotnom će oni najbogatiji i dalje biti uvjerljivo najbogatiji, ali paradoksalno i najzaduženiji. Nije tajna da Real i Barcelona konstantno završavaju u rubrikama ‘dužnici države’ iako se radi o dva od nekoliko najpopularnijih klubova na svijetu. PSG i Man City ovise o petrodolarima i interesu šeika, a sumanuto veliki krediti bankara stižu na naplatu. Sumnjive i nekorektne pozajmice, nogometne posudbe igrača koji nisu golobradi klinci u potrazi za minutama već se potpuno očigledno ismijava svaki pokušaj korektnog poslovanja odgodom plaćanja protivničkog igrača za godinu ili dvije. Jurnjava nogometnih klubova za uspjehom i profitom probila je sve razumne barijere i mogla bi eksplodirati poput kakvog fake napuhanog balona. Ali daj da prvo ipak zaokružimo transfer odštetu za klinca na godišnji proračun manje afričke zemlje.

Oprosti mi Mbappé, sve te grubi riči.

TAGOVInogomet nogometno tržište pb