Sport

Aside Banners

Škarice, banana, aperkat…Izabrali smo najljepše sportske poteze, pomozi nam izabrati jedan jedini najbolji!

Piše , Objavljeno

Obožavamo sport, a osim drama na terenu i izvan terena najviše volimo poteze zbog kojih nam krv proključa i iskočimo iz naših fotelja u nevjerici. Svaki sport ima dovoljno kandidata da godinama pišemo o potezima samo jednog sporta, ali smo odlučili, potpuno subjektivno, izabrati najljepše poteze i dati vama da izaberete ultimativni, najljepši i najbolji. Pogledaj naše prijedloge i odgovori nam na pitanje na kraju da riješimo ovo jednom za svagda.

Banana u reketu

Lomili smo se oko košarkaških kandidata jer ima uistinu puno sadržaja, a još pomaže to što volimo košarku. Alley oop – dodavanje za zakucavanje nas gotovo uvijek oduševi. Vlažimo se na sam spomen monstruoznih zakucavanja protivniku u facu (Pippen na Ewingu), ali nekako nam ništa nije draže od klasične blokade u stilu Dikembe Mutomba, još ako jedan igrač podijeli u jednoj utakmici toliko banana kao da je vrijeme za školsku užinu – nema veće sreće.

Iako su svakako bolje i pametnije one banane kojima se lopta pokušava zadržati u terenu kako bi se izveo kontra napad, mi i dalje najviše volimo banane u kojima se lopta šalje u sedmi ili osmi red gledališta.

A evo i highlightsi nama najdražeg blokera svih vremena:

Preskakanje protivnika u američkom nogometu

Ovo nam je jedan od favorita za sveukupno najbolji potez u svijetu sporta. Da, akrobatski touchdown je lijep za oko – ali jurnjava i osvajanje jarda i preskakanje braniča u punom naletu je poezija pokreta. Čak nam i preskakanje za touchdown nije toliko napeto kao ono na sredini terena u punom trku i nastavak bijega s jajastom loptom kao da se ništa nije dogodilo.

Nogometne škarice

Nogomet je još jedan sport u kojem se teško odlučiti za najbolji potez. Hoćeš bicikl, hoćeš Zidaneov rulet, hoćeš volejčinu vanjskom stranom kopačke, hoćeš vratarske parade… Nogomet skoro sve ima. U finale našeg izbora su ušla dva poteza – već spomenute nogometne škarice i panenka. Panenka zahtijeva hladnu glavu i ogromna muda, ali je blage naravi dok mi volimo više ove divljačke golove s ruba šesnaesterca, škaricama. U rašlje. Nema ništa ljepše. U nogometu barem.

Nažalost, na Youtubeu ne možemo pronaći najdraže škarice svih vremena – one Nikole Jurčevića u dresu reprezentacije.

Home run

Iako u baseballu volimo vidjeti udarača kako maše na stručno upućene lopte bacača i provođenje pravila “tri promašaja i mrš van”, to ipak zahtijeva nekoliko pokušaja tako da tehnički to nije potez. Volimo vidjeti i akrobatsko hvatanje lopte, ali ipak – jedna stvar se najviše cijeni u baseballu. Homer. Ne Simpson, ne grčki pjesnik već home run, napucavanje lopte izvan granice igrališta i opušteno trčkaranje po svim bazama jer igrač tada ima svo vrijeme svijeta. Jedino kako bi se ovaj pokret mogao nadograditi je kada bi udarač nakon home runa odradio moonwalk po sve četiri baze, ali nismo sigurno točno postoji li pravilo protiv provociranja protivnika plesnim pokretima pa se nećemo previše nadati.

Dodavanje bez gledanja

Ovo smo uzeli kao bonus pokret iz timskih sportova jer postoji u njih više. Ronaldinho je bio majstor no look passa, Magic Johnson isto, kasnije i Steve Nash, danas i Miloš Teodosić, a pokret postoji i u ostalim timskim sportovima. Pogled u jednu stranu, lopta u drugu – ništa ne može efikasnije i brže uništiti protivnika.

Aperkat

Kad se sjetiš Mikea Tysona, prvo ti napamet padne užina u ringu u obliku uha Evandera Holyfielda, ali Tysona bi se trebalo pamtiti po divljačkim aperkatima. Dobar je direkt, dobar je kroše, ali jedan krasno plasirani aperkat te šalje u zemlju snova brže nego topla šalica mlijeka.

High kick u glavurdu

Ovom prilikom ne mislimo na angažman Erica Cantone na navijačkim tribinama već na silne kickbox i MMA evente gdje brz i visok potez nogom tzv. češanje iza uha automatski ruši i eliminira protivnika.

Kako je Mirko legenda rekao – jedna noga bolnica, druga noga groblje. Uvijek smo voljeli vidjeti taj potez pa makar bio i ovaj koji vodi samo u bolnicu.

I? Koji potez zaslužuje biti proglašen ultimativno najboljim potezom u sportu? Glasaj i pomozi nam.

TAGOVIamerički nogomet blokada borilački sportovi košarka MMA nba nogomet sport sportski potezi ufc

Komentiraj