Mix

Sljedeća velika NBA zvijezda s Balkana!? Novi “unicorn” već šiba

Poku
Poku Foto: Youtube Screenshot
Izgleda da je s Balkana ponovno niknula nova NBA senzacija.

Vjerujemo kako nas Ameri često podcjenjuju unatoč mnogobrojnim zvijezdama koje su obilježile najbolju košarkašku ligu posljednjih dvadesetak godina.

Kao da je bio potreban jedan Jokić da ova nova generacija vidi što sve možemo i jedan Dončić da shvate da europski sustav razvijanja igrača od mlađe dobi nije za ignorirati.

Novosađanin Aleksej Pokuševski, koji od svoje 13 godine živi u Ateni u koju se odselio zbog košarke, je ime koje treba pamtiti. Njegovim trenutnim sugrađanima iz kaubojskog grada je to malo teže za izgovoriti pa je već dobio nadimak Poku. Sama činjenica da je dobio nadimak već govori koliko je dobar. On nije samo “the serbian”, nego je Poku. 19-godišnjak nije trenutno samo najmlađi igrač u NBA ligi, nego je i sa svojih 90-tak kila i 214 cm visine najlakši igrač na tu visinu. Jedan od glavnih aduta mu je raspon ruku koji iznosi preko 220 cm.

Svaka baka bi mu rekla da mora još jesti, ali vrlo vjerojatno i svaki Amer. Vjerujemo kako Ameri za glavni cilj imaju “udebljati” ga, ali ne na balkanska baka način. Nadamo se samo da neće pretjerati s tim kako ne bi izgubio svoju okretnost, a i mogao bi popraviti rad nogu – za što bi dodatna težina mogla biti pogubna.

Bez razglabanja o stilu igre, nama Aleksej baca na izgubljenog sina Duranta i Jokića, a igrom slučaja je Poku u jednom intervju prije par godina izjavio kako mu je KD uzor. Ne znamo vjerujete li u sinkronicitete, svemir ili nekog od bogova, ali Novosađanin s grčkim državljanstvom je imao zanimljiv put do trenutnog kluba, OKC Thunder.

Kao što smo spomenuli, s 13 godina se odselio u Atenu gdje je trenirao za Olympiakosov mlađi uzrast. Tamo je završio tako da je jedan njegov prijatelj otišao na probne treninge, ali na kraju nije htio ostati te su predložili Alekseja kao back-up koji je navedenoj ekipi bio potreban. Bilo mu je teško u novoj zemlji, ali se ubrzo toliko dobro snašao da je sa 17 godina postao najmlađi igrač koji je pozvan u prvu seniorsku ekipu Olympiakosa. Nažalost (ili na sreću), nije zadovoljio tadašnjeg trenera te je prebačen u drugu ligu.

Iz druge grčke lige je draftan u NBA. To je jedan od razloga zašto ga svi uspoređuju s Giannisom.

Timberwolvesima je bio 17. pick te su ga nakon samo tri dana tradeali u Thunder u kompleksnom transferu koji je uključivao Ricky Rubia, Immanuel Quickleyja te dva draft picka iz prve runde.

OKC je očito jako htio Pokuševskog, a on je završio tamo gdje mu je idol KD postao zvijezda. Dosta se sumnjalo u Alekseja s obzirom na to da nije izgledao kao da je fizički spreman za taj nivo igre. Niti je imao iskustva na tom nivou. Nakon prvih 17 utakmica je zbog slabe izvedbe poslan u G ligu, a tamo… Brat eksplodirao! Tada su svi vidjeli što Pokuševski može. Šutiranje, asistencije, kretanje po terenu, košarkaška inteligencija – ponovno jedan balkanski “čudak”.

Pokazao je da ima samopouzdanja i onaj “oke idemo dalje” mentalitet koji ga iznimnom brzinom gura prema naprijed. Promaši koš “nema veze, idemo dalje” zabije ili asistira “super, ali idemo dalje”.

Kada se vratio se u OKC, postao je dio prve postave. Sumnjalo se u njega prije, nego je otišao u G ligu, ali nakon što se vratio… No, mi znamo u čemu je bio problem.

100% je bio malo jet-lagan, znate kako to zna utjecati. Sada je nadošao i pokazuje im kako “tata guli krokodila”! Trice padaju skoro kao ovotjedna kiša, zakucava, asistira kao zemljak mu Jokić, s tim ruketinama lupa banane tim gromadama kao maloj djeci.

Aleksej Pokuševski je potencijalni rookie godine – rekli smo to! Teško ako Lamelo Ball i dalje bude u igri za nagradu (ozlijedio se do kraja sezone i pitanje je hoće li biti “eligible”), ali hej… Smijemo sanjati.

Razumjet ćemo da ne znate za njega i još ne vjerujete, ali evo vam video. Dovoljno da postanete fanovi.