Sport

htjeli smo odgovore

Aside Banners

Super-računalo presudilo u raspravi tko je bolji igrač – Messi ili Ronaldo

Piše , Objavljeno

Ova debata već jako dugo traje, nikako da se konačna odluka donese – a tome svakako pridonose i ljubitelji ovih nogometaša. Messijev kamp vuče na svoju stranu, Ronaldov kamp na svoju. Teško je donijeti odluku jer uvijek možeš prilagoditi varijable koje promatraš.

Donedavno su Messi i Ronaldo bili izjednačeni po pitanju osvojenih Zlatnih lopti pa je Messi prošle godine osvojio šestu.

S druge strane – Ronaldo je postao prvi nogometaš u povijesti sa zarađenom milijardom dolara, ali opet – iako njegova igračka genijalnost igra ulogu u njegovoj popularnosti, to ne znači da je bolji igrač od Messija. Uostalom – u zaradi za prošlu godinu Messi kaska svega milijun dolara.

Golovi? Asistencije? Što onda treba gledati?

Profesori na sveučilištu KU Leuven i analitički stručnjaci u SciSportsu su pronašli formulu koja će nam napokon dati odgovor na pitanje “tko je bolji igrač”.

Sustav funkcionira ovako – vrijednost nogometaša se često odlučuje golovima i asistencijama. Gol je rijedak dogačaj, ali još 1600 radnji se dogodi tijekom utakmice. Računalni model promatra svaku radnju – šut, dodavanje, dribling, oduzimanje lopte i izračunava vrijednost svakog igrača na temelju svih radnji.

Koristeći samo podatke od početka sezone 2013/2014 do kraja 2017/2018 (kada je Ronaldo otišao u Juventus), računalo je analiziralo i analiziralo te odlučilo da je Messi bolji igrač.

Njegov VAEP rezultat (Valuing Actions by Estimating Probabilities) je 1.21 po utakmici dok je Ronaldov svega 0.61.

Većina nogometaša ima ili jedno ili drugo – ili puno radnji koje nemaju visoku vrijednost ili manje ukupnih radnji, ali s većim utjecajem.

Od ovih koji rade sve, ali ne zabijaju golove kao na traci vrijedi istaknuti Pogbu dok su na ovoj drugoj strani igrači kao Kane, Salah ili Ronaldo s velikim utjecajem, ali s nešto manje uključenosti u igru.

Napokon imamo odgovor. Ali je li uistinu važno? Ne možemo li samo uživati u igrama i utjecaju obojice?

TAGOVImessi ronaldo