Mix

Umjetna inteligencija odabrala najbolju momčad svih vremena. Slažeš li se?

Nogometna lopta
Nogometna lopta Foto: Shutterstock
Zafrkant od umjetne inteligencije ChatGPT imenovao je najbolji nogometni sastav svih vremena – koji uključuje Cristiana Ronalda i Messija — pa je već tu dobio pozitivne poene kod trenutno metaforički najzaraćenijih fanova na svijeta, prenosi Give Me Sport.

Za one koji ne znaju, ChatGPT je alat za obradu prirodnog jezika sposoban za razgovore poput ljudskih.

Score90 došao je na vrhunsku ideju pitati taj AI koji je najbolji nogometni sastav svih vremena, a rezultati su zatim preplavili internet.

Pitanja koja uključuju bilo kakve sportske ljestvice uvijek su maksimalno nabijena emocijama – pogotovo kada je u pitanju prvi sport svijeta – i, koliko god neki ne žele priznati, izrazito je subjektivno.

Iako statistika ima svoju neosporivu ulogu u rangiranju najboljih igrača – baš kao i u svim drugim igrama koje su tijekom godina mijenjale svoja pravila, tempo i fizičku spremnost natjecatelja – ona je samo jedan od čimbenika u tvorbi najjačeg svjetskog nogometnog sastava.

Većina fanova složila se s ChatGPT-jem u izboru njegovoga sastava iz snova, nitko ne osporava Pelea i Maradonu, Messija i Ronalda. No što s ostatkom? Čekirajte i pišite koliko je umjetna inteligencija fulala – ili još bolje – dobro odradila posao.

Evo tko po ChatGPT-ju zaslužuje biti u prvih jedanaest svjetskog nogometa:

Golman – Gianluigi Buffon

Tijekom svoje zavidno duge karijere Buffon je osvojio gotovo sve što se moglo osvojiti – osim Lige prvaka. Da ne spominjemo da još uvijek igra u dobi od 45 godina. Znamo da su golmani kao vino, ali ovo je pohvalno u svakom slučaju.

Desni bek – Cafu

Brazilac koji je svojom dinamičnom igrom napravio revoluciju na poziciji beka ujedno je i pobjednik Svjetskog prvenstva 1994. i 2002.

Lijevi bek – Paolo Maldini

Svoju je cijelu karijeru proveo u Milanu, a s ovog je mjesta uspio izgurati brazilske legende Roberta Carlosa i Niltona Santosa.Ne bismo se ni ljutili da ga je ChatGPT stavio na poziciju centralnog braniča gdje je Maldini također carevao.

Središnji braniči – Franco Baresi i Franz Beckenbauer

Baresija mnogi smatraju najboljim središnjim braničem u povijesti, a baš poput Maldinija cijelu je karijeru (1977.-1997.) proveo u AC Milanu.

Uz njega se našao i jedan od velike trojice koji je osvojio Svjetsko prvenstvo i kao igrač, i kao trener – Franz Beckenbauer.

Veznjaci – Zidane, Maradona, Cruyff

To što je francuska ikona elegancije Zinedine Zidane radio s loptom i nogama naziva se umjetnošću, a osim što je osvojio čudesa, također se pokazao i kao pristojan menadžer. I dobro udara glavom. Pitajte Materrazzija.

Tu je neizostavan i vjerojatno najdarovitiji nogometaš u povijesti, mali – a veliki Diego Maradona. Čovjek je samostalno odveo Argentinu do njezinog prvog, i do prošle godine – jedinog, naslova svjetskog prvaka 1986. Kao savršenom lideru vjerojatno bi mu bilo drago što je dobio nasljednika koji je nakon više od 30 godina uspio u istom pothvatu.

Uz Zidanea i Maradonu u vezi se našao i Johan Cruyff koji je što se tiče nogometne inteligencije i razumijevanja igre vjerojatno bio liga za sebe. Smatra ga se jednom od najvažnijih figura u povijesti nogometa.

Desni napadač – Lionel Messi

Vrlo rano u njegovoj karijeri bilo je jasno da Messija čekaju velike stvari, ali tijekom godina uspio je premašiti sva očekivanja. U očima mnogih, osvajanje Svjetskog prvenstva 2022. zacementiralo je njegov status najvećeg nogometaša ikada.

Lijevi napadač – Cristiano Ronaldo

Nema govora o Messiju bez spomena Ronalda, Argentinčeva dugogodišnjeg rivala. Često hvaljen zbog svoje izvanredne radne etike, i to zasluženo, portugalska superzvijezda je postavila je nove standarde profesionalizma.

Špica – Pele

Kao osvajač tri Svjetska prvenstva, Pele je bio prva globalna nogometna superzvijezda i zauvijek će biti dio razgovora o kozletu — GOAT, greatest of all time.

I, kako vam se čini?

Većina se u komentarima slaže da je ChatGPT svoj sastav složio vrhunski, dosta ljudi primjećuje da trojica na ovoj listi još uvijek igraju i nižu rezultate, nekolicina bi Zidanea mijenjala Iniestom ili Xavijem, Baresija Ramosom i Cafua Danijem Alvesom, Buffona Neuerom… i tako kreće žestoka rasprava.

Ipak – veliki je zaključak da ChatGPT razumije nogomet. A opet… da ga vi sami upitate za idealnih 11 — možda biste dobili nekih drugih 11 velikana.