Mix

Uz pomoć PES-a smo otkrili kako bi danas izgledala nogometna repka Jugoslavije da smo ostali zajedno

Ex Yu repka
Ex Yu repka Foto: Shutterstock / YT screenshot
Prije nego krenemo u razglabanje o ovoj temi, želimo svu političku kompleksnu odgovornost pitanja Kosova prebaciti s nas te reći kako smo birali iz bazena reprezentacija svih UEFA priznatih zemalja koje dijele isto geografsko područje bivše nam Juge.

Drugim riječima, pokušali smo sastaviti početnih 11 od Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Kosova.

Kako je ovo iznimno težak posao, a i ne pratimo sve pojedine odabranike navedenih repki u njihovim matičnim klubovima – odlučili smo ponovno prebaciti odgovornost PES-u u ruke te na osnovu njegovih ocjena odlučiti tko bi bio dovoljno dobar, a tko ne.

Bitno za naglasiti da nećemo ubaciti sve PuliŠiĆe, Ibrahimoviće i Shaqirije koji su se odlučili za druge države. Mi biramo samo one “prave domoljube”.

Također, bilo je zanimljivo vidjeti koliko prema transfermarkt.com-u koja reprezentacija vrijedi, gdje se nalaze na FIFA-inoj ljestvici te koliko trenutno košta najskuplji igrač tih timova.

Crna Gora
Cijena: 64.10 milijuna eura
Najskuplji igrač: Stefan Savić (30), Atletico Madrid, 25 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 63

Sjeverna Makedonija
Cijena: 61.75 milijuna eura
Najskuplji igrač: Eljif Elmas (21), Napoli, 18 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 65

Kosovo
Cijena: 76.95 milijuna eura
Najskuplji igrač: Vedat Muriqi (26), Lazio, 14 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 117

Slovenija
Cijena: 134.85 milijuna eura
Najskuplji igrač: Jan Oblak (28), Atletico Madrid, 90 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 62

Bosna i Hercegovina
Cijena: 79.20 milijuna eura
Najskuplji igrač: Miralem Pjanić (31), Barcelona, 28 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 56

Srbija
Cijena: 348.55 milijuna eura
Najskuplji igrač: Sergej Milinković-Savić (26), Lazio, 70 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 30

Hrvatska
Cijena: 350 milijuna eura
Najskuplji igrač: Mateo Kovačić (26), Chelsea, 45 milijuna eura
FIFA-in svjetski poredak: 11

Nakon zanimljivog statističkog presjeka prelazimo na stvar – koju 11-orku odabrati.

Svakako je ključan stil igre, kao veliki Kloppovi obožavatelji, svjesni smo da ne možemo isfurati njegov stil igre jer nemamo takve rakete u ekipama (ova ćale fora je bila namjerna). S obzirom na to da imamo super jak vezni red, fokusirat ćemo se više na nekakvu tiki-taka priču jer, kao što smo rekli, pristupamo tome iz perspektive PES-a.

Za sada smo se odlučili na 4-3-3 formaciju.

Vratar

Krenut ćemo s najjednostavnijim odabirom, a to je pozicija golmana. Tu nema previše priče, Jan Oblak je najbolji izbor kojeg imamo. PES ga ocjenjuje sa sveukupnom ocjenom od 91. Jedan od najboljih svjetskih golmana, ako ne i najbolji, a tek mu je 28 godina – stariji nogometaš, a mlađi golman.

.

Obrana

Navikli smo muku mučiti s lijevim bekom, ali kada se sve zemlje bivše Juge spoje kao Infinity kamenčići na Thanosovoj rukavici, imamo odjednom i na toj poziciji jako moćne izbore.

Na poziciji desnog beka bismo stavili Vrsaljka. PES mu dodjeljuje najvišu ocjenu na toj poziciji, 80, a bitno nam je da je brzo. Kao stopere bismo odabrali Crnogorca Stefana Savića kojemu je ocjena 83 u tandemu s Nikolom Maksimovićem koji je 81-ica. Pretpostavljamo kako će se tu ubrzo pronaći i Joško Gvardiol kako je krenulo.

Slavni lijevi bek bi nam bio bošnjački tenk koji igra za Schalke Sead Kolašinac LB s ocjenom 80. Inače bi prednost dali Kolarovu, ali on se nažalost nedavno oprostio od reprezentacije, a to ćemo shvatiti kao da je i nama rekao: “Ćao drugovi.”

Veza

Ovo je bolna priča. Koga izbaciti, a koga ostaviti…

Ovdje nam se nudi jako puno mladih nada, ali za sada želimo ići s veteranima kojima više vjerujemo u nadi da bi igrali s jednakim žarom kao što su kao “klinci”.

Kao posljednji vezni bi nam igrao Miralem Pjanić jer ne možemo ne vidjeti taj moćan broj 86. Njegova zamjena bi bio Brozović. Ispred Miralema bi se nalazili Luka Modrić (ujedno i kapetan ove repke, bukvalno!) koji dijeli istu ocjenu, 86, te Sergej Milinković-Savić, također jedna 86-ica.

Za Sergeja smo se odlučili umjesto Rakitića jer smatramo da trebamo malo svježine i mladosti u tom moćnom veznom redu iako je Raketa majstor dodavanja, ali ovisno o situaciji, možda bi i Ivan uskočio. Kovačić će ipak morati sačekati da se Luka oprosti od repke, ako Pašalić ne poludi i postane još veća zvijer na svojoj poziciji.

Napad

Na lijevom krilu smo se malo dvoumili između Werderovog najjačeg igrača s Kosova, Milota Rashicu, 81, i stijene Ante Rebića, 83. Odluka je pala na Antišu koji igra poprilično dobru sezonu u Milanu.

Desno krilo ćemo rezervirati za brzog Edina Višću, 80, koji igra za Istanbul Basaksehir. Ta RWF pozicija nam je bila malo teže za ispuniti jer nam se samo nude desna krila iz veze, napadači ili lijevo krilo u napadu te smo onda tražili kompromis koji najbolji RMF, CF ili LWF bi mogao biti dobar RWF.

Druge opcije su primjerice bile Crnogorac Adam Marušić – 73, spomenuti Rashica koji je kao RWF 77, Adem Ljajić – 77, Perišić – 78, Filip Kostić – 74 i tako dalje.

Tražeći glavnu špicu, moramo priznati da smo se susreli s predobrim iznenađenjem. Mislili smo kako će tu poziciju zauzeti bosanski dijamant Džeko te će mu zamjene biti Luka Jović, Ajaxov Dušan Tadić te tek onda možda Petković nekada ili Vedat Muriqi.

Ispostavilo se da smo “fulali ceo fudbal”. Shvatili smo da možemo biti više kao nekakva Kloppovska momčad, nego smo to mislili.

Naime, jedna polušpica odnosno PES-ova SS pozicija bi bila zauzeta od strane igrača čiju repku smo u početku odmah otpisali.

Najvišu ocjenu na bilo kojoj napadačkoj poziciji nije dobio Edin Džeko, 85 nego Slovenac iz Prijedora koji igra u Seriji A za Atalantu, Josip Iličić. Njegova ocjena kao SS je 86, a ako uzmemo u obzir da mu sveukupna ocjena za dribbling iznosi 86 i za dodavanje 85 – on nam se čini kao odlična opcija za naš pokušaj tiki-take s malo Kloppovskog Gegenpressa.

Tako da bi naša 11-orka izgledala ovako:

Ex Yu repka Veliki fudbal (1) Foto: Idesh Edit