Mix

VIDEO S koliko godina nogometaši dožive svoj vrhunac igre?

mali nogometaši izvor unsplash
mali nogometaši izvor unsplash Foto: Folder.hr
Naslovna fotografija: Unsplash/

Čudno je vrijeme u nogometu, a postaje sve čudnije. Doima nam se kao da velika nogometna igrališta postaju sve više “dječja” igrališta. Pojavljuju se sve mlađe i mlađe zvijezde koje ravno iz akademija dolaze pod velika svjetla nogometne pozornosti i nose se sa svim tim kao da imaju duplo više iskustva, nego što imaju godina.

S druge strane opet imamo luđake poput Ibrahimovića koji drma Serijom A s 39 godina. Ronaldo koji ima 10 godina mlađe tijelo i sposobnosti, a Messi izvodi nindža poteze u 33. godini. Oni su inače u godinama kada napadači više ne igraju za velike klubove, nego nekakve manje, američke ili azijske u kojima pričaju kako su nekada sabijali.

Na terenu se mogu u jednom trenutku naći Mbappé i 18 godina stariji Zlatan. Zvijezda Barcelone je 18-godišnjak, a Dortmund je jedva dočekao da 16-godišnjak zaigra za njih u napadu. Općenito je Dortmund jedna velika “neki novi klinci” priča.

Vrlo često se pitamo kada igrač doživi svoj vrhunac. Viđali smo situacije gdje igrače nazivaju novim Messijima pa ih za par mjeseci nema nigdje, drugi su nigdje do svoje 23. godine i odjednom su najveća imena svoje generacije sve dok ponovno ne nestanu zauvijek. Treća skupina pak nikada ne pada kao primjerice Ronaldo. Ne onaj pravi s frizurom koju ne bismo oponašali, nego ovaj zadnjil, portugalski.

Mi ne znamo odgovor na pitanje: “S koliko godina nogometaši dožive svoj igrački i mentalni vrhunac?”, ali ekipa s DW kick off! YouTube kanala su nam ponovno pripremili odličan kratak prilog u kojemu se suočavaju s ovim pitanjem.

Pogledaj!