Sport

ne jedi žuti snijeg itd.

Aside Banners

Voda u Rio de Janeiru toliko zagađena da su Olimpijci upozoreni da ne stavljaju glavu pod vodu

Piše , Objavljeno

Olimpijske igre u Rio de Janeiru zvuče kao debakl. Od smještaja sportaša pa sve do zagađenja.

Voda uz obalu Rio de Janeira je toliko zagađena da bi se sportaši mogli razboliti od samo tri čajne žličice.

Olimpijske igre su otvorene u petak, ali vode u i oko Rio De Janeira pokazuju alarmantnu razinu zagađenosti koja je opasna za svako ljudsko biće – bez obzira radi li se o sportašima ili ne. Zbog netretiranih otpadnih voda, sve vodene površine su nakrcane opasnim virusima i bakterijama. Tako barem tvrdi šesnaest mjeseci dugo istraživanje koje je započeo The Associated Press.

Biomedicinska stručnjakinja Valerie Harwood je dala savjet svima posjetiteljima Rija.

“Ne stavljajte glavu pod vodu.”

Zvuči opako.

Uzorci iz lagune Rodrigo de Freitas su pokazali razinu od 248 milijuna adenovirusa po litri. The Verge je za usporedbu dao Kaliforniju gdje se koncentracija adenovirusa i ispod jednog milijuna smatra alarmantnom. Adenovirusi rijetko uzrokuju ozbiljne bolesti ili smrt, ali mogu uzrokovati upalu pluća, dijareju i upale mjehura.

Visoka razina adenovirusa je pronađena i u Gloria Marina gdje će se održati natjecanje u jedrenju. Količina od samo tri čajne žličice će inficirati organizam sportaša, a hoće li se oni razboljeti – ovisi samo o snazi njihovog imunog sustava.

Olimpijski dužnosnici i dalje tvrde kako su vode u Rio de Janeiru potpuno sigurna. Saznat ćemo uskoro koliko je to istina.

TAGOVIekologija olimpijske igre zagađenje

Komentiraj