Sport

gdje pronaći vrijeme za sve pogledat?

Vrhunski sportski Youtube kanali koje moraš pratiti – kontroverze, romantika i dokumentarci

Piše , Objavljeno

Besplatan, vrhunski sadržaj u tvom džepu (ili na TV-u, briga nas kako gledaš). Youtube nam je omogućio pristup čitavoj gomili vrhunskih video zapisa. Dok će neki od vas gledati highlightse Griezmanna namontirane na neki brutalno naporan EDM, neki će se posvetiti nešto finijim sportskim sadržajima dokumentarnih vrijednosti koji nas uvijek iznova podsjećaju zašto volimo sport.

Da ne duljimo…

TheScore

The Score nam je jedan od omiljenih Youtube kanala u posljednje vrijeme jer imaju nevjerojatnu kvalitetu, hiperprodukciju sadržaja i teme koje nas itekako zanimaju.

Najviše pratimo košarkaške sadržaje koje redovito stavljaju, ali nerijetko je tu i američki nogomet te “naš” nogomet.

Dogodi se da se vratim u sitne sate doma i vidim da theScore ima novi video vani iz The Story Behind serijala gdje analiziraju jedinstvene igrače i momčadi. Ne mogu ni dočekati idući dan, čak i ako sam jako umoran ne klikam na Watch Later gumb nego šibam sadržaj na Chromecast da pogledam sve na velikom ekranu. Nisam nikad razočaran. Čak i kad znam činjenice o određenim igračima ili momčadima, vrlo rado ću pogledati theScore epizodu na bilo koju temu.

TIFO Football

Nemamo pojma tko sve stoji iza ovog kanala koji postoji još od 2014. godine, ali smo ga počeli pratiti tek u zadnjih godinu dana. U redakciji često inspiraciju crpimo od njihovih čudnih out of the box analiza. Kako ne bi muku mučili s autorskim pravima na fotografije i video materijale, sve ilustriraju na jednostavan i prepoznatljiv način, a za nogomet su stvarno stručnjaci.

Ne bi me čudilo da nogometni klubovi počnu iskorištavati njihove transfer-analize za buduće transfere. Dovoljno je da pogledaš ovaj o Barceloni i da ti sve bude jasno.

Inteligentan sadržaj, nimalo žutila u svijetu koji se barem ovdje ne vrti isključivo oko Messija i Ronalda (čemu mi isto nekad pridonesemo jer nismo specifično vezani za nogomet pa onda šire mase padaju na najveće zvijezde).

Uz TIFO Football ćete postati stručnjaci za nogomet. Ako već niste.

SB Nation

Zapravo je fantastično kako besplatno možemo doći do vrhunskog sadržaja, do nečega što nije smeće koje se često nalazi na Youtube trendingu, savršeno sklopljenog sadržaja koje gledamo jednako rado kao skupe projekte poput The Last Dancea. SB Nation je još jedan takav kanal uz koji ponajviše povezujemo NBA košarku, ali ćete naći apsolutno svega u miksu.

Najdraži segment nam je Collapse – serijal u kojem analiziraju vrhunske NBA momčadi koje postale prosječne (ili grozne) te su se na kraju raspale. Ima svega – od OKC-ja s Westbrookom, Hardenom i Durantom do Mavericksa koji su nakon veličanstvenog naslova potonuli u zaborav.

Bacite oko i na Beef History – segment o suparništvima, svađama i neprijateljstvima među sportašima.

Heat Check

Stefan je legenda koja sve svoje videje odrađuje sam, a radi ih jako kvalitetno i jako dobro. Teško je to dotjerati na razinu medijskih korporacija, ali uvijek se zabavimo uz njegove videje. Toliko je dobro da mi uopće ne smeta njegov naglasak. Kod njega ćeš pronaći samo košarku, ali to te ne bi trebalo toliko smetati.

Konkurencija mu je Andy Hoops, ali mi naginjemo Heat Checku.

ESPN

Realno, ako ti je netko dostavio The Last Dance, onda znaš da pumpaju dobar sadržaj. Kod njih možeš pronaći dokumentarističkih 10+ minutnih videa, ali potrebno je navigirati kroz kukolj. ESPN često ima voditelje koji pale vatru, nerijetko povraćaju kontroverzna mišljenja samo da privuku gledatelje koji su ovisni o kaosu. Ponekad je kao sportska verzija nekog lošeg reality showa, ali dobrog sadržaja ima – samo ga moraš pronaći.

COPA90 Football

Ima svega, analiza, studijskih razgovora, intervjua s najvećim nogometnim zvijezdama, profila nogometnih igrača – you name it. Sadržaj je jako raznolik pa nam je teško izdvojiti nešto posebno, ali nema sumnje da ćeš pronai nešto za sebe.

COPA90 Stories

Ovaj kanal je možda i bolji od COPA90 Football – ako ciljaš na probrani visoko kvalitetni sadržaj.

Od dokumentaraca o klubovima (Marseille, Nottingham Forest, Ajax…) do slavnih derbija, ali i hrane na stadionima, COPA90 ima sve. Prema nogometu se odnose s poštovanjem i vidiš da iza kanala stoje nogometni romantičari. Što drugo reći o ekipi koja se sjetila Wolfsburga predvođenog Džekom i Grafiteom?

GQ Sports

Najveće zvijezde sporta pričaju o tom kako su potrošili prvi milijun, nabrajaju stvari bez kojih ne mogu živjeti, otkrivaju svoje tetovaže, ali jedan od najdražih segmenata nam je Above Average Joe gdje jedan od urednika GQ-a trenira s vrhunskim sportašima kako bi npr. pokušao pobijediti NBA košarkaša u natjecanju u šutiranju trica. Dobar je GQ Sports, mora se kliknuti subscribe.

TAGOVIkošarka nogomet youtube