Style

get your ass to mars!

Aside Banners

Buzz Aldrin, drugi čovjek na Mjesecu, dizajnira luksuzni sat za misiju na Mars

Piše , Objavljeno

Buzz Aldrin ima 86 godina, drugi je čovjek koji je kročio na Mjesec, a nedavno je tvitao kako dizajnira “Mars sat” za poznati brand luksuznih satova Omegu.

Nadamo se kako to ne znači dizajniranje pokazivača vremena za Brunu Marsa.

Aldrina smo spomenuli u članku o astronautima s najkul Instagram profilima, a i na Twitteru ne zaostaje s upotrebom heštega #GYATM – iliti Get Your Ass To Mars.

Moguće je da će njegov sat biti samo posebno izdanje nekog već postojećeg sata, ali Aldrin ima mehanički inžinjering u malom prstu pa nas ne bi čudilo da izvuče posve novi sat iz rukava.

Stranica koja je “bog i batina” za satove Hodinkee je navela kako su ogromne šanse kako će novi sat biti evolucija poznatog Speedmastera kakav je bio u upotrebi 8 dana u misiji Apolla 11. S Marsom je posve druga stvar jer bi sat trebao izdržati nekoliko godina bez servisa.

Također – ako bi se sat nosio s vanjske strane svemirske odore (u narodu znanog kao skafander) na površini Marsa, morao bi biti u stanju podnijeti temperature do -62 stupnja Celzija. Na Marsu se nalazi i fina mikro-prašina koja je dovoljno mala da prodre u unutrašnjost sata.

Koliko je marsovska prašina ozbiljna stvar? Pa 2009. godine je NASA-in Spirit rover nastradao jer je prašina ozbiljno naštetila njegovim ležajevima kotača.

I sam dizajn ovakvog sata se čini kao ozbiljan pothvat i sva sreća da Aldrin i Omega imaju vremena poraditi na njemu prije najozbiljnijeg pothvata ipak – misije na Mars s ljudskom posadom koja bi se trebala dogoditi negdje u 2030-im godinama.

Komentiraj