Style

koji je najgori?

Aside Banners

Evolucija brade: najpopularniji stilovi u posljednjih 200 godina

Piše , Objavljeno

Muške brade imaju dugu i kompliciranu povijest koja seže mnogo prije nego što su ih poznate face poput Chrisa Hemswortha, Princa Harryja i Donalda Glovera – dovele u mainstream.

Još su stari Grci bradi pridavali veliku pažnju, a brijali bi je samo u doba žalosti. Izgubiti bradu smatralo se sramotnim. Mladići nisu smjeli šišati kosu sve dok im nije narasla prva brada koju bi onda žrtvovali bogu Apolonu.
Mladi Rimljani bi svoje prvo brijanje koje je simboliziralo prijelaz iz dječaka u muškarca slavili poput rođendana i za to dobivali poklone.

U srednjem vijeku brada je ulazila i izlazila iz mode ovisno o navikama tadašnjih vladara. Engleski kralj Henry VII bio je bez brade dok je Henry VIII nosio bradu. Kraljevi su formirali tadašnje trendove jednako kao danas popularni glumci ili pjevači.

Evolucija brade tijekom posljednjih 200 godina

1800-ta i zulufi

Screenshot_12

General Ambrose Burnside inspirirao je takozvani “sideburn look” ili po naški – zulufe.

Popularan stil 1800.-te bili su gusti zulufi i gola brada. Mislim da govorim u ime čitavog ženskog roda kada kažem: nadamo se da ovaj look nikada neće doživjeti svoj comeback.

1860. Abraham Lincoln brada

Screenshot_13

Kada je Abraham Lincoln postao predsjednik 1861. godine, uveo je novi stil koji su prihvatili mnogi muškarci. Za one koji nisu htjeli zulufe, konačno je postao moderan nešto prihvatljiviji stil koji možemo vidjeti i danas. Zulufi su stavljeni pod kontrolu, a nešto duža bradica je na samoj bradi.

1890: Puna brada

Screenshot_14

Izgleda da su američki predsjednici diktirali modu u 19. stoljeću. Predsjednik Rutherford B. Hayes popularizirao je punu bradu koja uključuje dugu bradu i brkove. Djeluje poznato?

Početak 1900-ih: dugi, zavrnuti brkovi

Screenshot_15

U Europi su muškarci počeli oblikovati brade u brkove tijekom Prvog svjetskog rata jer je bilo teško staviti maske za plin s punom bradom. Kada je rat završio, brkovi su preuzeli revoluciju. Ovi stilovi brkova nazvani handlebar (upravljač) zbog njihove sličnosti s upravljačima bicikla, a poznati su i kao špageti brkovi. 

Ovakvi brkovi popularni su i danas među malo odvažnijim momcima koji njeguju neki poseban stil koji bi se mogao opisati kao vintige/retro, i u koji se ovi brkovi fantastično uklapaju.

Screenshot_17

1920-ih: Što je muškarac bez brkova

Screenshot_18

Charles Laughton glumi Herculea Poirota u filmu iz 1928., noseći poznate brkove.
20-ih godina prošlog stoljeća, brkovi su postali najpopularniji stil za muškarce. Neki odaju priznanje za to brkatom protagonistu iz filma “Tajanstvena afera u stilovima” Herculeu Poirotu. Ovaj stil su prihvatile tadašnje najveće zvijezde Hollywooda poput Clarka Gablea, Errola Flynna i Ronalda Colmana koji su inspirirali muškarce diljem svijeta.
1930-ih: Hitler brkovi
Screenshot_19
Stil koji je bio popularan za vrijeme Hitlera danas isključivo vežemo uz njega iako ga nije on izmislio, a nosili su ga i brojni drugi kao što je Charlie Chaplin i Walt Disney. No, razumljivo je da je nakon Drugog svjetskog rata i Hitlerovom smćui, umro i ovaj stil budući da nitko nije htio biti ni na kakav način uspoređen s nacističkim vođom i najomraženijom osobom u povijesti.  Ovaj brk se danas smatra uvrijedljivim što je i sasvim logično, s Hitlerom ili bez njega jer  “četkica” brkovi izgledaju smiješno i nadajmo se da se još dugo, dugo do nikad neće vratiti.
1940-ih: olovka brkovi
Screenshot_20
Kada je “Gone With the Wind” premijerno izveden 1939. godine, njegov glavni glumac Clark Gables uveo je novi stil koji će se zadržati cijelo jedno desetljeće. Da, tolika je bio faca. Tanki brkovi što bliže usni pomalo podsjećaju na olovku pa je od tuda i nastalo ime: brkovi olovka.  Mnogi drugi poznati muškarci su prihvatili ovaj elegantni izgled, kao pisac George Orwell i glazbenik Sammyja Davisa Jr. 
1950: kozja bradica
Screenshot_21
Uh. Ako nisi Brad Pitt, teško da ćeš moći dobro isfurati kozju bradicu, iako mnogi to i danas pokušavaju. Izgled je postao popularan 50-ih godina kada je većina muškaraca odbacila velike brade i uredno šišalo dlake oko ustiju. Stil su započeli jazz glazbenici, no uskoro je postao popularan među mnogim umjetnicima i godinama kasnije.
Mi još uvijek ne možemo zaboraviti ovu sliku.
Screenshot_22
1970-ih: brkovi potkove
Screenshot_23
Hulk Hogan je poznat po svojim potkova brkovima, popularno zvanim “pornstache”. Teško je ne zamisliti nekog lika u njemačkom porniću kada vidimo ove brkove. Posebno popularni su bili među bikerima i metalcima te su ih tako nosili i frontmeni Metallice  i frontmen Guns N ‘Rosesa.
1980-ih: gusti brk (Chevron)
Screenshot_24
U osamdesetim godinama, brkovi su postali puniji, deblji i malo bi prekrivali gornju usnu, a njihova popularnost može se zahvaliti glumcu Tom Sellecku. Kod nas je ovaj izgled također bio izrazito popularan, a označavali su “pravog” muškarca. Jer što je muškarac bez brkova? Najpoznatiji domaći vlasnik ovoga brka vjerojatno je legendarni pokojni glumac Boris Dvornik.

TAGOVIbrada evolucija brade

Komentiraj