Style

Aside Banners

Gosha Rubchinskiy – ruski dizajner zbog kojeg “trenerka stil” i ćirilica na majicama prolaze

Piše , Objavljeno

Želite se odijevati kao ruski tinejdžeri iz devedesetih i ne smeta vam ćirilica na prsima? Gosha je vaš dizajner.

gosha kolaž 2

Post-sovjetska Rusija, slogani na ćirilici i trenerka stil? Sve to možete pronaći u dizajnovima Goshe Rubchinskog. On je već nekoliko godina najveće rusko ime na streetwear sceni. Usudio se uzeti dio ruskog folklora (folklora devedesetih, da nas ne operete odmah) i pretvoriti ga u supernahypean trend. Nose ga skejteri, nose ga bogati klinci, svi ga nose – a on je granicu između streetweara i visoke mode učinio gotovo neprepoznatljivom zahvaljujući naprednim konceptima prilikom sklapanja svake kolekcije.

Pogledajte behind the scenes video predstavljanja kolekcije za proljeće i ljeto 2016

Donji dijelovi trenirki (i to onih sjajnih) visoko nategnutim iznad struka, t-shirti s ruskim simbolima i prevelike jakne… Tako je počeo, ali svaka kolekcija donosi nešto novo.

A photo posted by JUNJI KUMAHARA (@junji_kuma) on

“Političke stvari mi nisu važne, a ni zanimljive. Ne vidim velike probleme za umjetnike kao što se za njih može čuti u zapadnjačkim medijima. Još uvijek se osjećam slobodnim ovdje u Moskvi”

Nazivaju ga sovjetski inspiriranim sportskim normcoreom. Neki vide rusku skejtersku kulturu, a neki sovjetsku punk kulturu. Nije bitno što vidite, bitno je da se prodaje – a ruski narod bi mogao biti ponosan što Gosha čupa iz arhive bogate ruske povijesti (ili s tržnice, ovisi koga pitate) i pretvara ju u modne trendove. Ali otkud inspiracija za takav potez? Nismo sigurni, ali vidimo ga kao rusku reakciju na američki hypebeast trend s monokromatskim američkim simbolima te pretvaranje komunističkog nasljeđa u drukčiji set simbola. Učiniti “srp i čekić” popularnim simbolom među modno osviještenim Amerima? Nevjerojatan uspjeh. Kineska i japanska slova su jako dugo uživala popularnost u modnom svijetu (a bome i u svijetu tetovaža), zašto ruski dizajner ne bi učinio ćirilicu međunarodnim fenomenom? Pa čak i na toliko američkoj stvari kao što su Vansice?

A photo posted by Derek Leung (@dpleung) on

Osim što je dizajner, on je i fotograf pa je tako snimao editoriale za velika imena streetwear svijeta, od kojih je svakako najznačajniji Supreme.

Neke odjevne predmete nikako ne razumijemo. Crna majica na kojoj je najbejzik fontom isprintana riječ SPORT (na ćirilici, naravno) se prodaje za 70 dolara… Ruski klinci na Redditu umiru od smijeha jer je Gosha uspio (masno) prodati svijetu način odijevanja iz postsovjetske Rusije te ušljakati im artikle koji se inače mogu pronaći na ruskim štandovima.

gosha rubchinskiy

A$AP Rocky je već rokao Goshine komade odjeće, narod se boji da će se interesom zvijezda (Kylie Jenner, pobogu) stvoriti pojačana potražnja što bi moglo dovesti do zasićenja tržišta i razvodnjavanja vizije dizajnera, ali Gosha je dosad pokazao da zna koristiti svoju slavensku glavu. Vrijeme je da se Rusi maknu od svojih naftaških origin priča s ogromnim zlatnim lančugama i bundama od dupina. Sasvim je u redu izgledati kao normalni ruski tinejdžer, iako imaš skoro trideset godina i trebao bi nositi odijela.

gosha kolaž

TAGOVIgosha rubchinskiy moda rusija stil streetwear

Komentiraj