Style

Ovo ne podržavamo

Aside Banners

Hvala Adidasu na tenisicama za Jugoplastiku, ali od**bite s tom reklamom

Piše , Objavljeno

Naslovna fotografija: zdravo/YouTube

Društvene mreže je nedavno preplavila vijest da će Adidas izdati tenisice u čast nekad moćnoj Jugoplastici. Konkretnije, bilo bi to limitirano izdanje BSTN x Adidas Forum High i Low. Naravno da nas je to veselilo, napokon nešto svjetsko, a naše – iz kuće velikoga brenda.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli BSTN Store (@bstnstore)

No, prije par dana je izašla reklama ove ekskluzive i ne vjerujemo što smo vidjeli…

Sve već kreće jako loše od samog naslov reklame – “Ćevapi & Fries”, a kao pozadinska glazba je nekakav instrumental koji nas treba asocirati na bivšu državu/režim. Nas to više podsjeća kao da su preuzeli glazbu iz Borata. U glavnoj ulozi reklame se nalazi Paško Tomić – trostruki europski prvak koji na početku jede ćevape s ajvarom i, kako narator kaže, onda ide na trening. Bitno za navesti je i u kakvoj sobi ih jede – dizajn interijera je grozna karikatura 80-ih.

Toliko stereotipa u samo nekoliko sekundi da smo se pitali – gdje je naše samopoštovanje nestalo, zašto je ovo prihvaćeno?

Kako nas se pokušava prikazati je užas. Kao zaostalu istočno europsku zemlju koja i dalje živi u komunizmu, samo jede ćevape, na sve nam je odgovor “nema problema”. Jedini stereotip koji možda možemo prihvatiti je psovanje pri neuspjehu – bolje izbaciti van, nego zadržati negativne emocije, ali sve drugo…

Samim time što se šale na račun toga da smo “old school” pa se ispravljaju te govore kako smo zapravo “classic” je isto nešto, što je u nama probudilo pitanje – “Ali zašto!?”.

Vrlo rado bismo htjeli imati jedan visoki par jer smo ponosni na Jugoplastiku, ali prikaz toga svega je pun stereotipa i predrasuda.

Blago rečeno, reklama nam se ne sviđa. To je sve što smo htjeli reći.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli BSTN Store (@bstnstore)

TAGOVIadidas BSTN Jugoplastika