Style

suit up!

Aside Banners

Idesh vodič! kako nositi odijelo i pri tome izgledati najbolje moguće

Piše , Objavljeno

Ako nisi baš na “ti” s odijelima i više voliš obične traperice i t-shirte, ulazak u svijet odijela zna biti zastrašujuć pa ga možeš ponekad zbog toga odgađati i godinama. Nije toliko teško izgledati dobro u odijelu, samo moraš znati nekoliko pravila. Lista tih pravila nije baš najkraća na svijetu, ali lako se upamti. Izgledaj najbolje što možeš uz sljedeće:

Remen treba biti relativno tanak i jednake boje kao i tvoje cipele. Ovo pravilo se ne krši čak i kad nađeš brutalan crvenkasto-smeđi remen od kože Rudolfa, glavnog soba Djeda Božićnjaka.

belt-952834_1280

Nosi kravatu koja je tamnija od košulje, a na nju ni slučajno nemoj staviti iglu za kravatu koja je šira od nje. Također – ne prolaze kravate na čičak ili na gumi-gumi gumu. Nosi samo prave kravate i nauči ih vezati. Barem dva čvora. Internet ti je prijatelj.

Ako nosiš prsluk, otkopčaj donji gumb uvijek. Ako želiš sjesti, otkopčaj sako jer postoji mogućnost da ćeš ga uništiti – a to ne želiš jer ipak odijelo nije jeftina odjeća.

Poželjno je da ništa ne stavljaš u džepove sakoa – osim možda fancy rupčića u prednji džep. Pobrini se da se rupčić (iliti pocket square) ne slaže s kravatom ni po uzorku ni po izboru materijala.

Rupčić uvijek dobro dođe.

Rupčić uvijek dobro dođe.

Idemo malo zakomplicirati stvari:

– Kravata treba jedva dosegnuti vrh kopče remena. Ni predugačko ni prekratko.
– Dužina sakoa? Da ti prekrije zatvarač hlača i stražnjicu. Ako imaš sako s dva gumba, gornji gumb ti treba padati iznad ili točno na pupak. Da, rekli smo “pupak”.
– Čarape ti trebaju biti dovoljno visoke da ti se ne vidi slučajno dlakava noga kad sjedneš.

Biraj odijelo prema učestalosti nošenja istog. Ako si profesor na hrvatskom fakultetu i 5 dana ne izlaziš iz jednog odijela, izaberi svestranu opciju kao što mekana i izdržljiva vuna super 120. Sve s većim brojem je premekano za rokanje svaki dan.

Ako kupuješ odijelo u trgovini – najvažnija stvar koju moraš provjeriti je kako ti pristaje u ramenima. Jel’ ti sad krivo što nisi radio te sklekove, ha?

TAGOVIlifestyle odijelo vodič

Komentiraj