Style

Aside Banners

Nevažno jesi li hipster, runner ili gaser, Air Max Day je i slave se najvažnije tenisice u povijesti

Piše , Objavljeno

Izvor: Shutterstock

Danas su Air Max tenisice još uvijek popularne bez obzira na demografiju. Hipsteri ih nose, gaseri ih nose, mame i bake… Kao što je Mercedes simbol dobrog automobila, Air Max je oduvijek predstavljao sam vrh ponude tenisica.

U posljednje vrijeme se narativi i mijenjaju, Air Jordan tenisice sve više grabe pažnju širokih masa, ali da nije bilo prvog Air Maxa, ne bismo imali ništa što imamo danas.

Air Max Day je dan kad je industrija tenisica promijenjena zauvijek. Svjestan sam da zvuči cheesy, ali ta 1987. godina je jedna od najvažnijih u povijesti tenisica. 26. ožujka, slavim ga kao svoj vlastiti rođendan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Franjo Opačak (@franjoop)

Pogledaj u galeriji najvažnije modele Nikeove Air Max linije koja je i danas obožavana.

Air Max 7
Galerija

Air tehnologija je služila trkačima za ublažavanje šoka neprestanog kontakta s površinom po kojoj se trči. Zrak pod pritiskom u plastičnoj ovojnici. Nikeov Air mjehurić je bio zarobljen u tenisicama kao što su Air Skylon, Air Safari i Air Pegasus, daleko od pogleda. Sve dok nadahnuti dizajner Tinker Hatfield nije odlučio izrezati prozorčić u midsoleu kako bi svi vidjeli tehnologiju. Nadahnuo ga je centar Georgesa Pompidoua u Parizu, moderna zgrada čiji se sustavi jasno vide. Pokretne stepenice, sustavi grijanja, klime… Parižani su mrzili zgradu, a sada je jedan od simbola grada. Tinker je ovu logiku primijenio na šuze.

I rodio se model Air Max 1. U Nikeu su neki kolege čak i pokušali sabotirati ovaj model, mislili su da je potpuna ludost. “Pa nijedna tenisica ne izgleda tako!” mrmljali su si u svoje njegovane oregonske brade.

U tom je i bila čar. Runneri u cijelom svijetu su se uzbudili. Air Max je postao TAJ model koji se čeka svake godine.

Tinker Hatfield je kasnije dobio priliku dizajnirati i Air Jordan 3 model (i brdo kasnijih modela). Da Air Jordan 3 nisu uspjele, Jordan ne bi ostao s Nikeom. Zato su Air Max važne, od njih je sve krenulo. I fascinacija drukčijim tenisicama, tehnologijom, a i karijera Tinkera Hatfielda.

1990. godine su izašle Air Max 3. Danas ih zovemo Air Max 90.

Nakon toga se sve zakotrljalo i dobili smo legendarne modele kao što su Air Max 95, Air Max 97, meni vrlo drage Air Max 98…

Putem su Air Maxice prestale biti zvijezda Nikeove linije za trčanje, a sve više su postale lifestyle tenisice. Za skoknuti do trgovine, “u grad” ili možda ukrasti automobil u kvartu. Nije ni čudo što su noviji modeli kao što su Air Max 270, Air Max 720, Air Max Viva sve više orijentirani na lifestyle. Više se ne reklamiraju kao runnerice, ima Nike druge konje za tu trku.

Svake godine uberem nekoliko Air Max model zahvaljujući dobrim ljudima iz Buzzsneakerstationa, a najdraže su mi suptilne zelene “jedinice” koje su zapravo ženski model, ali me boli briga, nagurao sam nogu unutra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Franjo Opačak (@franjoop)

Air Max Day se obilježava svake godine u cijelom svijetu. 2020. i 2021. godina su bile posebne jer zbog pandemije i širenja virusa zrakom nismo bili u prilici okupiti se s ostalim fanovima ove legendarne linije. Iduće godine, braćo i sestre, iduće godine!

Nevažno jesi li hipster, runner ili gaser, Air Max Day je i slave se najvažnije tenisice u povijesti