Style

teška klasika

Aside Banners

Nogometni dresovi su opet u modi – izabrali smo 7 klasika koje svaki ljubitelj nogometa želi imati

Piše , Objavljeno

Trendovi dolaze i odlaze. Jedno vrijeme je svaki klinac imao NBA dres na sebi, a i poneki klinac u tijelu odraslog muškarca. Sada se to više uopće ne nosi. Osim ako želiš da prolaznici misle da si vremenski putnik. Neko vrijeme nogometni dresovi uopće nisu bili kul, bili su sinonim za agresivnu, besperspektivnu navijačku kulturu. Koja ne mora biti ni besperspektivna ni agresivna, ali takav je stav javnosti bio. U posljednje vrijeme se nogometni dresovi vraćaju na velika vrata, poznati dizajneri i streetwear brandovi sve više naginju nogometnoj estetici pa ovo vam je šansa da iščupate svoje stare dresove iz ormara jer ćete biti najveće face u gradu.

Postoje neke kombinacije koje uvijek funkcioniraju, neki dresovi koji su konstantno dobri bez obzira na sezonu i momčad – među takvima bismo izdvojili gotovo sve dresove njemačke nacionalne vrste (ipak su oni zemlja Adidasa), sve dresove Brazila, a volimo i gotovo svaki dres glasgowskog Celtica. Na ovoj listi smo pak odlučili izabrati dresove posebnih momčadi iz posebnih sezona – dresove koji bi se uklopili u svaki ormar.

Pogledajte listu i recite nam koji je vama najljepši.

Ajax Amsterdam gostujući dres iz 1995. godine

ajax amsterdam

Volimo mi i njihove crvene, ali ovaj zeleni je toliko suptilan, a nosili su ga takvi velikani dok su još bili tinejdžeri. Davids, Seedorf, Kluivert… Što ti više treba u životu? Čak su se i neki streetwear brandovi odlučili rekreirati ovaj dres koliko je dobar.

Parma – domaći dres iz 2002. godine

parma

Koliko je nama žao te Parme. Bankrot, izbacivanje iz lige, a nekoć su vladali Italijom i Europom, imali vrhunske igrače kao što su Veron, Thuram, Buffon, Cannavaro, sebični Marcio Amoroso, kasnije Adriano i predkokainski Mutu (ili je samo to dobro skrivao). Ovaj dres nam je najdraži zbog ogromnog Champion loga, zbog Champion loga po čitavim rukavima, a i te boje su tako retro da ga moramo voljeti.

Juventus – gostujući dres iz 1999. godine

juventus

Gotovo ista stvar kao i s Parmom. Velika momčad, dobra era, odličan dizajn, Kappa sponzor preko čitavih rukava, a čak nam ni glavni sponzor ne smeta toliko. Divota. Italija je baš bila obećana zemlja za predivne dresove. S druge strane – nikad nam se nisu sviđali uski Romini dresovi. Zbog škembe jel’. Ovaj Juventusov u XXL bi nam bio idealan.

Fiorentina – gostujući dres iz 1998. godine

fiorentina

A očito je koja nam je najdraža era dresova. Kraj devedesetih, početak “dvjetisućitih”. Još je važno da je brand iza dresa old-school, kao što su Kappa i Champion, da sponzor ne odvlači previše pažnje na sebe nego da dodaje nostalgičnu dozu dresu te da su taj dres nosile legende. A znaš li veću legendu s uličnom reputacijom (ne u gangsterskom, drive-by smislu nego u “ja sam Batistuta” kad ste igrali nogomet na ulici) od Gabriela Batistute? Bio je tu i Rui Costa, ali Batigol je jedan jedini. Još je iza dresa FILA koja se sve više vraća u streetwear svijet, a svakako pomaže i što je glavni sponzor Fiorentine te sezone bio Nintendo. Djetinjstvo u jednom dresu.

Francuska – dres iz 1994. godine

francuska

1994. godina nije bila neka za francuski nogomet, ali dres je bio vrh vrhova. Adidas posvuda, karo-uzorak, prepoznatljiva plava, galski pijetao… Sve može.

Zair – 1974. godine

zair

Zair je nekadašnje ime za današnju Demokratsku republiku Kongo, a na svjetsko prvenstvo su išli znajući da će ispasti u prvom krugu. Ono što im je trebalo je dres koji će moći furati kada se vrate doma. Adidas je odradio maestralan posao, s ogromnim logom leoparda – zairske nacionalne životinje.

Hrvatska – domaći dres iz 1998. godine

cro98

Niste valjda mislili da će ova lista proći bez jednog od najljepših nogometnih dresova svih vremena? Jedni smo od rijetkih nacija koje imaju prepoznatljiv motiv na dresu – crvene “kockice” zbog kojih su nas svi zapamtili. A pomoglo je i što smo se u Francuskoj 1998. godine predstavili svijetu kao nogometna sila u kojoj je redovito zabijao čovjek-brand (nekoć-uzor, danas-ništa). Imali smo ovaj dres, ali fejk Bobanov iz Bosne. #arizonadream

Koji vam je najljepši i jesmo li zaboravili koji?

TAGOVImoda nogomet nogometni nogometni dresovi streetwear tenisice

Komentiraj