Style

High tech lo fi

Aside Banners

Puma je u osamdesetima imala tenisice s računalom na peti

Piše , Objavljeno

Puma je prije više od trideset godina prva dizajnirala tenisice za trčanje koje su kompatibilne s Appleovim proizvodima.

PUMA-RS-100-COMPUTER-SHOE

Silueta je bazirana na RS100 modelu, ali su Pumini inžinjeri u ovu “hi-tech” tenisicu uspjeli natrpati i pločicu s mikroprocesorom, štopericom i inercijskim prekidačem koji reagira na dodir stopala s tlom. Zvali su je “elektronički pedometar” jer je pedometar bio kul u osamdesetima (baš kao i plastične prozirne sandale, Jon Bon Jovi i fudbalerke).

Screenshot_10

Mogli ste spojiti tenisicu na Apple II ili Commodore 64 kako biste uploadali svoju brzinu, udaljenost i podatke o sagorijevanju kalorija.

puma computer

Sam pogled na računalni dio zakačen za desnu petu nam uzrokuje glavobolju i bol u svodovima, Adidas je imao goru “računalnu tenisicu” s Micropacer modelom na kojem je računalo zakeljeno na gornjište tenisice. Nisu ni upola kul kao Pumine.

Pored Pume - za Adidas big no no

Pored Pume – za Adidas big no no

Znači desna Pumina tenisica u sebi ima računalo na peti, a što onda s lijevom? Lijeva ima isti dizajn, ali na peti nije računalo nego prazan pretinac za: “identifikacijski dokument, rezervni ključ ili kovanice za telefonski poziv”. Jedini problem je što ste trebali imati križasti odvijač da ga otvorite.

Screenshot_9

A pazi jedan od taglineova:

“Toliko smo naprijed s našom tehnologijom da stavljamo računala iza naših tenisica”

Priča se da su Air Jordanice bile prve tenisice za 100 dolara iako je prava istina da su New Balance 990 i Adidasove “Lendl Supreme” i “Forum” ranije išle za 100. Ove Pumice ne ulaze uopće u analizu jer su nešto posve drugo. Cijena im je bila nevjerojatnih 200 dolara 1986. godine (u današnjim dolarima 440), a svi ostali konkurenti su ostali na pola te cifre – iako zamjenske tenisice (bez računala) su se prodavale za 95 dolara.

Iako se Nike+ senzori i softver pamte kao pioniri u istraživanju high-tech svijeta trčanja, Puma je bila tamo desetljećima prije.

TAGOVIadidas apple povijest puma tenisice

Komentiraj