Style

Aside Banners

PUMA vraća klasični Suede model – tenisica bogate prošlosti u koju su se zaljubili i Neymar i Rihanna

Piše , Objavljeno

Izvor: PUMA

Nove stare PUMA Suedice su ponovno u prodaji. Svakih par godina se nanovo osmišljavaju kampanje za njih, predstavljaju se suptilne izmjene na već poznatom i uhodanom (badum-ts!) modelu.

Ove godine klasik reklamiraju uz nova mlada poznata lica kao što su Cordae i LaMelo Ball.

Neymar im je glavno oružje, a tu je i Lauren London, model te udovica prerano preminulog Nipseya Husslea.

Ove godine uz klasični crni model najavljuju još pet drugih varijacija boja.

Jedva čekamo vidjeti sve verzije. Na svojim stopalima!

Zašto cijeli svijet ove šuze naziva “klasikom”? Evo kratke povijesti.

Vrijeme je da popričamo malo od tenisici koja je dosegnula status kultnog klasika. Ne postoji puno postola koje bi se mogle pohvaliti tako dugačkom tradicijom. 53 godine – toliko je star ovaj model koji je premijerno izašao 1968. godine. 2018. godine su slavili 50 godina i to je bio velik trenutak za svijet tenisica.

Puma Suede model je proizveo brat Adolf Dasslera, Rudolf. Dap, dva najveća brenda obuće dolaze iz iste obitelji (Adi – Adidas i Rudi- PUMA). Ako se pitate: “Zar nije bilo jednostavnije sve pod jednim imenom?” i mi bi se složili da je to bolje za brending, ali tu je jedna neizbježna “zabavna” činjenica koja je bitna za povijest PUMA brenda , a to je ta da su se braća posvađali “na smrt”.

Bitno je da je Rudi odlučio otići svojim putem i napraviti nešto novo. To “novo” je bilo ni manje ni više tenisica koja je kao materijal koristila brušenu kožu.

Možda to nama danas apsolutno ne zvuči čudno, ali u vrijeme kasnih šezdesetih godina je to bilo nešto posebno jer je do tada obuća s brušenom kožom bila rezervirana samo za finu “misnu” odjeću i malo dublji džep.

PUMA je svoj novi model zamislila kao odgovor na obične kožne sportske tenisice od Adidasa – Stan Smith.

Nažalost, Suede u početku nisu doživjele takav uspjeh u sportu, ali su svoju popularnost stekle na drugačiji način.

Olimpijska povijest i vječni trenutak zabilježen kamerama

1968. godine su u Meksiku održane Olimpijske igre. Jedan od boljih evenata na kojem sportski brendovi imaju mogućnost pokazati svoju kvalitetu i uspješnost. Kao što smo napomenuli, to PUMA nije uspjela, ali je postigla nešto drugo.

Tommie Smith i John Carlos su osvojili medalje u disciplini 200 metara te su na politički kontroverzan način prihvatili medalje, a u tome je veliku ulogu igrala PUMA.

Oba atletičara su krenula prema postolju u crnim čarapama te su na rukama imali crne kožne rukavice i svaki je u jednoj ruci nosio po jednu crnu PUMA Suede tenisicu.

Prije, nego su se popeli na postolje, na njega su odložili po jednu tenisicu. Nakon što su na postolju primili medalju, pognute glave su do kraja ceremonije držali jednu šaku u zraku što je poznati Black Power pozdrav.

To je jedan od najvažnijih trenutaka u povijesti Olimpijskih igara kao i čitavog Black Power pokreta. Tom gestom su htjeli skrenuti pažnju na društveni položaj Afro-Amerikanaca, ali i drugih manjina u Americi.

Nakon značajne uloge na Olimpijskim igrama, PUMA je pokušala pronaći svoj put na druge pozornice.

Svoju mogućnost za ekspanziju su prepoznali u košarci 1973. godine. Suradnju su ostvarili s jednim od većih košarkaških legendi svih vremena. Walt Frazier koji je zbog svog osebujnog stila dobio nadimak Clyde jer je s fedorom (to ti je onaj čudan šešir) sličio na Warrena Beattyja u filmu iz 1967. godine Bonnie and Clyde.

Clyde je u svoje vrijeme bio poznati stajler. Lik se baš znao obući. Doduše, to neki od njegovih kolega nisu prepoznali kao smisao za modu, ali naučili su s godinama.

Na terenu je Clydeu ipak bila bitna funkcionalnost prije svega, što je i bio razlog njegovog komentara da tu tenisicu, “Suedu”, neće nikada nositi. PUMA je pokušala nešto sa svojim Basket modelom, ali nije baš upalilo.

PUMA nije odustala od svog izabranika te su uz njegova uputstva stvorili PUMA Clyde model u kojima je Walt ipak igrao. Dosta ljudi misli da je Walt prvi košarkaš koji je imao svoju tenisicu, ali zaboravljaju da je prije njega igrao Chuck Taylor u Converseicama. Mislimo da znate završetak Chuckove priče.

No, Walt nije kraj Puminih pustolovina tijekom godina. Neupitno je kako je jedan košarkaš imao velik utjecaj na to što će mladi kupovati, ali smo sigurni kako nije znao u kojem će to smjeru otići. Realno, nitko nije očekivao da će se roditi nešto kao što je to bio Hip Hop.

Hip hop je bio ogroman skok za Pumu

Suedice su doživjele ponovno svoju eksploziju rađanjem Hip Hopa pogotovo njezinim plesnim elementom, a to je današnji olimpijski sport breaking, bboying ili kako ga mame i tate zovu “brejkdens”.

Tada su klinci breakeri iz New Yorka svi furali Suede s debelim vezicama koje su stilizirali onako kako im je to odgovaralo. Izgledale su dobro, a i bile su itekako funkcionalne za plesanje. Još važnije – nisu bile skupe.

PUMA među uličnim i klupskim plesnim stilovima odnosno urbanim plesovima i danas uživa veliku popularnost. Zapravo nikada nije ni nestala, što je nama kao vrsnim plesačima apsolutno jasno.

.

Fleksibilna brušena koža koja vam da dovoljno prostora za kretanje, ali ne previše te gumeni đon od jednog komada koji je ušiven za gornji dio.

Izdržljivost, fleksibilnost, pokretljivost, dobar grip – sve u jednom.

Nakon tih ludih prvih Hip Hop godina se jedna sasvim druga supkultura zaljubila u Suedice, a to su bili skejteri.

Puma Sk8 or Die

Mnogi brendovi su pokušali plasirati svoje tenisice za skejtanje među mladima jer su ti vidjeli ogromnu zaradu, ali dugo nitko nije mogao držati korak s onim što je PUMA imala u ponudi.

Gledajući prirodu skejtanja i skejtera – njima su potrebne tenisice od malo debljeg gumenog đona za grip i izdržljivost te brušene kože – pogodite što su odabrali. U to vrijeme nije bilo boljeg izbora!

Suradnje zlata vrijedne

Kasnije je PUMA gradila na toj slavi te je ostvarila razne suradnje sa sportašima, ali i umjetnicima. Tako su popularnije varijacije Sueda ostvarili u suradnji s Rihannom, Big Seanom i The Weekndom.

Nije da smo obožavatelji tih ekskurzija, ali je uvijek dobro za naše vlastite interese to što će jedna RiRi uputiti nove klince da kopaju o “novom” cool modelu te će to Pumu natjerati da ponovno izbace svoj klasik i tako u krug.

To ti je skraćena verzija priče o PUMA Suedama. Znajte za sljedeći put kada ih stavite na noge da nosite puno više od jedne obične tenisice.

TAGOVIlongread puma Puma Suede sneakerhead tenisice