Style

...i kako ne biti jedan

Banner 300

Tko su zapravo hipsteri?

Piše , Objavljeno

Već nekoliko godina puno se priča o hipsterima. I dok su na samome početku bili opisivani kao mala, alternativna skupina mladih ljudi koji su drugačiji od većine, posebni, nisu mainstream i generalno su so cool, danas kad ti netko kaže da si hipster prva reakcija koju ćeš imati je ta da ćeš najvjerojatnije biti uvrijeđen.

Hipsteri su danas svi ili svi misle da su hipsteri. Od one male fufice što nosi naočale iako nikad nije imala dioptriju do lika koji nije ševio sve dok nije pustio bradu i obukao kariranu košulju pa je ova prva umjesto da se pita zašto se lik oblači u djedovom ormaru pomiješala ga s kul osobom i dala mu.

Biti jedinstven i drugačiji boljka je i ultimativni cilj millenialsa. A kada svi teže tome da su posebni, a realno većina ih nije, dogodi se to da kopiraju nekog drugog za koga smatraju da je poseban. I tako taj koji je prvotno možda i bio poseban, više nije jer ima 100.000 copy catsa. Mumford and sons je na početku bio kul bend, danas nije. Brada je na početku bila statement i odražavala određeni stil, danas je isprostituirana do te mjere da će je uskoro počet puštat i žene.

Kužiš poantu.

Ono po čemu je bilo kul biti hipster se skrivalo u “drugačijitosti”. Kad je drugačije postalo mainstream, pojam hipster postala je uvreda.

Kako bi zauvijek riješili dilemu tko je hipster a tko nije, otišli smo na Urban dictionary s ciljem definiranja pojma.

Oh, boy.

Izgleda da je definiranje hipsterizma goruće pitanje. Postoji čak 560 definicija na 80 stranica. Ovakva javna rasprava nije viđena od predizborne kampanje Clinton- Trump. No recimo da se svih 560 definicija može svest na dve. Jedna dolazi od hipstera samih koji se opisuju u superlativima, druga dolazi od hejtera koji ih opisuju kao glupe i neoriginalne snobove koji izgledaju smiješno.

Izvukli smo neke od karakteristika koje očito čine HIPSTERA.
Ukoliko se nađete u više od 3 vrlo je vjerojatno da ste jednom bili prozvani hipsterom ili se sami smatrate jednim.

U svakom slučaju, hipsteri…

…slušaju indie bendove za koje nitko nije čuo pa ih prestaju slušat kad ih svi počnu slušat. Bez obzira što i dalje rade iste pjesme, ali sada to više jednostavno nije kul
…preferiraju sve organsko, bio, često su vegani

avocado-1844894_1920

…i vole ufotkat to što jedu upravo na ovaj način

…alergični su na gluten
…kupuju Apple proizvode kao statement, jer je to “brend s pričom” (nismo sigurni na što se priča odnosi, valjda ne na male Kineze koji rade za dolar mjesečno)
…preziru masovnu kulturu i sve mainstream (pa čak i kad su sami dio istoga)
…vole tetovaže (no radi manjka kreativnosti i toga što actually nisu posebni svi imaju tetovaže s istih par motiva)


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Bianca Bergeron (@bianca.ink)


…nose nekakve pletene kapice koju im je neki drugi hipster ispleo
…vole naočale, neovisno o dioptriji, poželjno okruglog oblika
…sve im je “bezveze”
…idu na izložbe no name umjetnika i pretvaraju se da razumiju što je htio reći s plavim platnom pošpricanim crvenom bojom. Štoviše, smatraju da ima šta za reći.
…imaju “originalna” mišljenja i stavove ( koje zauzimaju tako da samo tvrde suprotno od onog što je popularno mišljenje)
…voze bicikle
…najveća kapitalistička pobjeda protiv socijalizma so far (kupit će cipele čija će tvrtka poslati iste takve nekom siromašnom klincu)
…aktivisti su oko najrazličitijih pitanja koja ih se uopće ne tiču
…nose majice s nekakvim ironičnim natpisima

Kako prepoznati hipstera u razgovoru?

Hipster: Ne jedem u McDonaldsu jer ne želim podržavat kapitalističke korporacije, a i od jučer sam vegan. (dok tipka na Iphone)

Osoba: Baš mi se sviđa ova Louis Vitton torba.

Hipster: Ti si takav konformist, to je tako neorginalno. Ja kupujem samo u second hand shopu, ova me došla 5kn!

Osoba: Ali odvratna je.

Hipster: Da, ali je jedinstvena. Nitko je nema.
Osoba: Prilično sam sigurna da ju je netko već imao.

Naravno, možete biti i raditi bilo što od navedenoga jer to zbilja volite i vjerujete u to, bez da vas se smatra hipsterom. Razlika leži u tome zašto to radite.

Jedinstvenost se postiže samo kada si uistinu onakvi kakav jesi, čak i kada nisi originalan. Kad ti nije bed priznat da slušaš Arctick Monkeys. Kad kupiš ono što ti se sviđa bez da si provjerio je li “hip”. Kad nosiš naočale jer actually imaš dioptriju.

Danas je izgleda originalno biti običan.

(no nemojte to odati hipsterima).

TAGOVIhipsteri originalnost stil

Komentiraj