Style

vremenski stroj

Aside Banners

Zaboravljene tenisice vrhunskih tenisača koje se hitno trebaju vratiti – previše je Adidas Stan Smitha oko nas!

Piše , Objavljeno

Autor teksta u životu kaže patike. U životu ga uvijek isprave s “ne kaže se patike, kaže se tenisice”. Često potegnu da se patike govori u Srbiji (da… i?) i da je pravilan hrvatski izraz tenisice. Braćo i sestre, tenisice su sportske cipele za tenis. A ako ćemo realno – cipela je hungarizam koji je posuđen iz turskog – kao i patika. Patika je također turcizam iako patik znači “papuča”. Koga briga – važno da smo se razumjeli. Ali ako i dalje inzistirate na tenisicama, evo odrađujemo članak stvarno o tenisicama, dakle – sportskim cipelama za tenis.

Najpopularnija tenisica danas je svakako Adidasov Stan Smith, u određenim krugovima je cijenjen i Adidasov model Rod Laver, prozračan, fin, jednostavan baš kao i Stan Smith. Stan Smitha smo se previše zasitili jer ga danas svi imaju (a i zato što ga svi imaju, cijena je skočila za 100 posto) pa smo mi odlučili uputiti ljubavno pismo Nikeovim, Adidasovim, Diadorinim, Puminim modelima iz prošlosti koji su usko vezani uz dominantne tenisače dvadesetog stoljeća.

Nekoliko napomena

Fun fact – Stan Smithice su nekoć bile model Roberta Hailleta, francuskog tenisača koji i nije postao superzvijezda, ali tenisice su se toliko svidjele ekipi u Adidasu da su ih prenamijenili za Stana Smitha, malo ih dotjerali i danas ih gledamo na gotovo svakoj živućoj osobi koja je kao moderna.

Reebok Club C se također vraćaju, iako ih ciljaju više na žensku publiku nego na mušku, osim vrhunskog Kendrick Lamar Club C modela koje želi svaki reper.

Samprasove Nike Air Oscillate se ne moraju nikad vratit. Možemo bez njih. Iako iz nostalgičnih razloga bi ih bilo zabavno vidjeti. BTW ako netko želi kupiti original zapakovane Pete Sampras čarape, javi nam se na fejsbuku. Vintage!

t4ccwhq6tzn6zeebyows

Sad kad smo završili s ovim –

Adidas Originals Tennis Super (iliti) Lendl Supreme OG

Adidas Lendl Pro i Competition su isto pristojni modeli, ali Lendl Supreme ojojojojoj (Psyduck poza s rukama na glavi). Moramo ih izdvojiti jer su Lendl Supreme prvi model tenisica čija je cijena bila 100 dolara. Lendl je više bio kao Tim Duncan i Harrison Ford – čovjek o kojemu se ne zna puno, čovek koji nije prezanimljiv lik, ali kad ode na posao – rastavi te, bilo to NBA finale, svi mogući filmovi u osamdesetima ili Grand Slam turnejica.

Adidas Stefan Edberg

Bijelo, zeleno i žuto… Tri linije. Ne, ovo nije tenisica za ekipu koja se voli drobiti od svih drogadroga iako je toliko retro da ih vjerojatno nekoliko likova iz vašeg kvarta još uvijek fura (ili bi ih furali da se nisu predozirali). Danas rijetko vidimo ovakve kombinacije boja i neodoljivo nas podsjećaju na prošlost, prošlost koju smo proživjeli minimalno. Edberg je igrao u Lendl tenisicama, a kada je došlo vrijeme da dobije svoju signature tenisicu – uzeo je nešto što sliči Lendlicama.

Puma Boris Becker

Becker je u Puma Ace osvojio Wimbledon kao tinejdžer, kasnije je prešao u ovaj model koji se zvao imenom njegovim, a kasnije kroz karijeru je nosio i Diadorke i Lotto Futura model. Možda zato njegovo “sneaker” naslijeđe nije toliko jako jer se razvodnilo zbog skakanja iz firme u firmu. Svejedno, ove “mid” tenisice su nešto što i danas prolazi, pogotovo klasični bijeli model s crvenim znakom. Ima ih za kupiti, internet je prijatelj, daju se naći za pedesetak eura što je stvarno smiješno. A samo prije nekoliko sezona su koštale 165 dolara jer eto – Rihanna ih je nosila jednom.

Puma GV Special

Nekoć su se zvale Puma California, pa su postale G Vilas prema Guillermu Vilasu, danas su GV Special, iz istog razloga zbog kojeg se Lendlice ne zovu Lendl i zbog kojeg je Diadorin model Borg elite postao B Elite.

Guillermo Vilas je bio Andre Agassi prije Agassija. Playboy koji je lomio sve pred sobom. A priča se i da je preskočio Wimbledon 1982. godine kako bi odmorio na pacifičkom otoku s Princezom Caroline od Monaka. Swag.

Danas se prodaju po povoljnim cijenama, nisu toliki hit i ako želiš puno stila za malo keša – ovo je sigurna oklada. A možeš uvijek baciti par mudrih o (s)ekskapadama slavnog Giljerma!

Diadora Borg Elite

Toliko su stara škola da su izdane 1981.

Pazi vamo… Bjorn Borg je bio tolika faca da je vjerojatno tvoj tata izgledao kao on u jednom trenutku. Ili je barem tvoja mama htjela da tvoj tata izgleda kao Bjorn Borg. Borg je na terenu izgledao nevjerojatno, a tome su pomogle i njegove Borg Elite šuze.

diadora ad

Ima ih i danas, ali ne dobivaju ni blizu ljubavi koliko zaslužuju. Ili onoliko ljubavi koliko je Stan Smith dobije. Bjorn Borg ima svoj brand, ne prima više keš mani od Diadore pa je jasno da se ni ove tenisice više ne mogu zvati Borg Elite. Sad su samo B. Elite, ali mi znamo!

Ako vidiš Borga slučajno u nekim drugim tenisicama, to su Tretorn Nylite koje je nosio jer nije smio nositi Diadorke u SAD-u i Kanadi. Glupost. Nisu Borg Eliteicama ni do skočnog zgloba.

Nike Air Tech Challenge IV

Agassi je bio taj lik, taj ludi lik kojeg je Nike htio progurati s rockerskim imidžem. Šareni znojnici za glavu, dugačka kosa, kratke hlače koje su podsjećale na jeans (ili su stvarno bile jeans, ne sjećamo se i nismo sigurni), fluorescentne kolekcije.

Nike Air Tech Challenge dvojke su opet i izdane, imaju boju vruće lave na sebi (ni slučajno reći Agassiju da su pink), četvorke su također doživjele revival prošle godine – ali nije izdano ni približno dovoljno modela da ih možemo nabaviti.

air

Četvorke su taj model s tie-dye petom (znaš ono kad pomiješaš boje i onda ti tata nosi tu majicu ljeti u Tučepima s fudbalerkom u devedesetima?). MA SVE SU! Može još jedno reizdanje, ovaj put da ih se uspijemo dokopati?

agassi

Ima tu još brojnih modela koje smo namjerno preskočili – hrpa Nikeica u kojima je igrao John McEnroe kao što su Nike Wimbledon i Mac Attack, pa Le Coq Sportifove Arthur Ashe, spomenute Lotto Futura koje je Becker nosio, Adidas Nastase Super, ali ove u članku BAŠ ŽELIMO!

TAGOVIadidas andre agassi boris becker Nike sport stan smith tenis tenisice

Komentiraj