Auto & Tech

Leti, leti, leti... 5G?

Aside Banners

Dosta vam je 4G-a? Mi znamo kad će 5G i što sve nosi

5G dolazi. U to nema sumnje. Telekomunikacijske kompanije obećavaju 5G prije kraja ovog desetljeća. Što to znači? Najjednostavnije objašnjeno - 40 puta veće brzine od 4G-a.

Piše , Objavljeno

Neki od nas se i dan danas pate s 3G signalom, nešto manje nas ima 4G koji je jednako nestalan… Možete li zamisliti 5G?

S 5G-om ne bi trebalo više biti traženja signala

S 5G-om ne bi trebalo više biti traženja signala

Koliko je zapravo brz taj neki 5 dži?

Samsung je već postavio rekord od 7.5Gb/s pri testiranju 5G-a u listopadu 2014. Što ta brzina točno znači? Moći ćemo streamati 8K videu u 3D-u. 16 puta više piksela od Full HD-a. U slučaju da želite vidjeti dlake u Batmanovom nosu. Osoba sa 5G smartphoneom će moći downloadati 3D film za 6 sekundi, dok bi na 4G-u to trajalo 6 minuta.

Ako baš budete imali izrazitu želju downloadati 3D filmove, još neke će se stvari morati promijeniti kao npr. prostor za pohranu podataka na vašim mobitelima, ali i sama tehnologija će dovesti do povećanja telefonskih računa. Više podataka, više novca. Telekomunikacijske kompanije ionako ograničavaju pakete. Film s 4K videom uzima 7GB prometa. To je trenutno dvostruko više nego što mi imamo na svojim mobitelima za čitav mjesec. Možda telekomi promijene politiku, ali nekako sumnjamo. Svejedno želimo 5G. Daj ga, daj ga.

Internet stvari (ili Internet of Things)

Vjerojatno ste za internet stvari čuli, čak smo i mi pisali o njemu. Procjenjuje se da će 2020. godine 25 milijardi “stvari” biti spojeno u internet stvari, a 5G bi se trebao pobrinuti da sve ide glatko, bez većih problema.

network-782707_640

Sve će biti povezano. Čak ćete moći pratiti i statistike blendanja, usisavanja i svega ostaloga.

Ako sve bude išlo po planu, možda ćemo napokon imati pametne gradove. Gradske službe će znati kada semafori trebaju popravak i prije nego se pokvare, koje kante za smeće su pune i trebaju pražnjenje i brojne druge stvari koje su toliko napredne da ih čak ni mi genijalci ne možemo zamisliti.

5G će također biti jako responzivan. Latencija 5G-a će biti samo jednu milisekundu, što je pedeset puta brže od 4G-a.

5G bi mogao promijeniti naš način života, a najočitiji primjer je prijevoz. U budućnosti nećemo ni morati voziti automobile. Detekcija sudara, navigacija u stvarnom vremenu, automatski sustavi za kočenje su samo neke od inovacija koje će omogućiti implementacija 5G mreža. 5G nije najvažniji za samovozeće aute (velike verzije malog Bruma), ali će itekako ubrzati sve.

Nije ni izašao iz salona... jooooooj. srce nam se slama. Uz 5G i internet stvari, ovakve stvari se neće događati.

Nije ni izašao iz salona… jooooooj. srce nam se slama. Uz 5G i internet stvari, ovakve stvari se neće događati.

5G, tvoj slavni dolazak iščekujemo!

TAGOVI3g 4g 5g mobilne mreže Mobiteli smartphone wireless

Komentiraj