Uncategorized

Aside Banners

Kina napravila svoj prvi ‘autoput’ za bicikle

Piše , Objavljeno

Kinezi nisu pretjerano osjećajni što se tiče globalnog zatopljenja i zagađivanja okoliša, zato isključujemo to kao razlog izgradnje prvog autoputa za bicikle. No ovo je svakako pohvalna ideja i drago nam što se ulaže u biciklističku infrastrukturu bez obzira na mjesto i državu. Ako ništa drugo, smanjene su gužve u prometu i broj nesreća.

Biciklistički autoput napravljen je u gradu Xiamen na istoku Kine koji je manji gradić s populacijom preko 3 milijuna stanovnika. Staza je duga preko 7 kilometara i napravljena je 5 metara iznad tla tako da možete bezbrižno uživati u vožnji i uživati u pogledu. Bez straha da će vas pregaziti kamion ili napasti ljuta bakica kojoj ste presjekli put.

U svakom trenutku stazom je dozvoljeno prometovati s 2023 bicikla koji mogu voziti maksimalnom brzinom do 24 kmh. Ogroman plus je što se biciklistički autoput nalazi na jako prometnom dijelu grada koje povezuje 5 različitih predgrađa pa su osigurali 11 ulaza, odnosno izlaza koji su ujedno povezani s autobusnim i metro linijama. Barem su raščistili gužvu i omogućili ljudima da pedaliranjem uštede koju kintu, smanje zagađenje okoliša i očvrsnu tijelo.

Ovo je ujedno i testna staza koja će pokazati isplati li se zbilja ulagati u ovakve stvari. Bez sumnje da će Kina u skorijoj budućnosti izgraditi još više staza s još većom kilometražom i tako natjerati neke zemlje da ulože mrvicu više truda u biciklizam. Kao npr. Lijepu našu koja od uske pješačke staze napravi biciklističku i pješačku u isto vrijeme.

TAGOVIbicikl kina

Komentiraj