Uncategorized

Moguće katastrofe

Aside Banners

Prijestupna sekunda – danas će posljednja minuta imati 61 sekundu umjesto 60

Zemlja postupno usporava svoju rotaciju, a znanstvenici su se dosjetili načina kako bi naši satovi ostali sinkronizirani sa "svemirskim", astronomskim vremenom. Naime, posljednja minuta ovog utorka će imati 61 sekundu umjesto 60.

Piše , Objavljeno

putovanje kroz vrijeme

Možda vam jedna sekunda više zvuči bezazleno jer vjerojatno nećete niti primijetiti da je prošla, ali burze, tehnološke i internet kompanije se pripremaju za moguće katastrofe.

Posljednji put kad smo imali prijestupnu sekundu, za vikend 2012. godine – Mozilla, Reddit i LinkedIn su se srušili, a više od 400 letova je zadržano na aerodromima jer se check-in sustav srušio i sve se moralo obavljati ručno. Računala očito ne vole kad se ugura jedna ekstra sekunda u vremenski sustav.

zemlja 2

Zemlja usporava rotaciju zbog faktora kao što su vrijeme, tektonske sile i gravitacijska sila između Mjeseca i Zemlje

Bez ovih korekcija, “naše” vrijeme ne bi više bilo bazirano na Zemljinoj rotaciji pa bi za nekih 800 godina sunce bilo u najvišoj točki oko jedan poslijepodne, umjesto u podne. Dodavanje sekundi nije novi trend, znanstvenici su počeli s tom praksom davne 1972. godine i gotovo svake godine su dodavali “prijestupne” sekunde, ali se u posljednje vrijeme ta praksa sve rjeđe koristi.

Neil deGrasse Tyson ima plan kako provesti taj poseban trenutak.

Tko će večeras biti budan, zuriti u atomski sat koji će pokazati 23:59:60 prije nego što pokaže 00:00:00? Što ćete napraviti sa svojom “prijestupnom” sekundom?

TAGOVIsvemir vrijeme zemlja znanost

Komentiraj