Uncategorized

Crtići OPET pobjeđuju

Banner 300

Vikend kino report: Gru ponizio Usamljenog osvetnika

Piše , Objavljeno

Čak ni najveći optimisti nisu očekivali da će animirani film Despicable Me 2 tako suvereno uništiti svog najvećeg ovotjednog rivala, vestern spektakl Usamljeni osvetnik.

gru na supertajnom zadataku

Za Amerikance je cijeli ovaj tjedan protekao u znaku Dana nezavisnosti, njihovog najvećeg državnog blagdana, koji je osim tradicionalnog vatrometa i roštilja, popraćen i znatno većim odlaskom u kina. To se dakako odrazilo i na box office, tako da je prvih 12 filmova ovoga vikenda uprihodilo 220,7 milijuna dolara, što je bilo dovoljno za 10. mjesto ljestvice svih vremena. Nekoliko filmova je za svoju premijeru izabralo upravo ovaj period, a gotovo svi su itekako iznenadili.

Na tronu se tako našao animirani film Despicable Me 2 (Gru na supertajnom zadatku), koji je u tri dana vikenda zaradio 82,5 milijuna dolara, a ako se pribroje i srijeda i četvrtak, konto se penje na velikih 142,1 milijun. To ne samo da je genijalan rezultat za jedan crtić, nego je i iznad prosjeka za bilo koji kino hit. Tako su nove pustolovine Grua i njegovih žutih podanika postale jedan od najprofitabilnijih animiranih filmova svih vremena (ako se govori u sferama otvaranja), potukavši teškaše poput Priče o igračkama 3 i recentnog Monsters Universitya.

gru na supertajnom zadataku

Steve Carell i Minioni? Pa to ne može biti loše!

Kuriozitet je i marketinška kampanja, koja nije išla provjerenom formulom pokazivanja nečega novoga kada se radi o nastavcima, već ponavljanjem istih, klasičnih motiva (prvenstveno se tu misli na Minione), što je dovoljan dokaz koliko je to zapravo velik i jak brand.

Na drugom je mjestu sa zaradom od 29,4 milijuna dolara (48,9 milijuna ukupno) otvorio Usamljeni osvetnik, postavši tako jedan od najvećih podbačaja ove sezone, a s obzirom na uložen novac (spominju se cifre i do 400 milijuna dolara) i ne baš pozitivne trendove, film bi se vrlo lako mogao naći i na onoj neslavnoj listi najvećih blockbuster flopova svih vremena. Iako je lice Johnnya Deppa jedan od najvećih mamaca za kino publiku, a sam film se reklamirao krilaticom “od tvoraca Pirata s Kariba“, izgleda da su se gledatelji zasitili vrckavih likova koje ova hollywoodska legenda glumi u zadnje vrijeme.

usamljeni osvetnik

Usamljeni osvetnik je ostao usamljen i u kino dvoranama

Vrlo loša kritika i ne baš pretjerano oduševljenje onih koji su film već pogledali ne daju za pravo Disneyu da se nada neočekivanom obratu i velikoj zaradi, ali vjerujemo da će sve pare vratiti kroz tematske zabavne parkove i suvenire.

The Heat s Melissom McCarthy i Sandrom Bullock u glavnim ulogama i dalje se iznimno dobro drži, te je u svom drugom vikendu prikazivanja uprihodio 25 milijuna dolara. To je i više nego dobar rezultat za jednu komediju s ženskim likovima, a pozitivna kritika i usmena predaja itekako su pripomogli ovakvom rezultatu. Top 5 zaokružuju animirani Monsters University (19,6 milijuna dolara) i Svjetski rat Z (18,2 milijuna dolara).

Još jedna ovotjedna zanimljivost na listi jest i stand-up komedija Kevin Hart: Let Me Explain, koja je za vikend zaradila oko 10 milijuna dolara, a valja napomenuti da je film igrao u samo 876 kino dvorana. To komičara Kevina Harta i njegov nastup stavlja na peto mjesto najprofitabilnijih stand-up komedija svih vremena, iza legendi poput Eddieja Murphyja i Richarda Pryora. A tek mu je prvi tjedan prikazivanja!

kevin hart

A šta je je, Kevin Hart je prvoklasan komičar…

Ljestvica prvih 10 ovotjednih filmova na američkom box officeu izgleda ovako:

  1. Despicable Me 2 – 82,5 milijuna dolara (142 milijuna ukupno)
  2. Usamljeni osvetnik  – 29,4 milijuna dolara (48,9 milijuna ukupno)
  3. The Heat  – 25 milijuna dolara (86,4 milijuna ukupno)
  4. Monsters University – 19,6 milijuna dolara (216 milijuna ukupno)
  5. Svjetski rat Z  – 18,2 milijuna dolara (159 milijuna ukupno)
  6. White House Down – 13,5 milijuna dolara (50,5 milijuna ukupno)
  7. Čovjek od čelika – 11,4 milijuna dolara (271 milijuna ukupno)
  8. Kevin Hart: Let Me Explain– 10,1 milijuna dolara (17,5 milijuna ukupno)
  9. This is the End – 5,8 milijuna dolara (85,6 milijuna ukupno)
  10. Majstori iluzije – 2,77 milijuna dolara (110 milijuna ukupno)
starci 2

Mislili smo da smo se riješili Mladog Vukodlaka, ali kao i Adam Sandler, uvijek nađe način da se vrati… Proklet bio Grown Ups 2!!!

Može li se Gru održati na vrhu ljstvice još jedan tjedan, vidjeti ćemo vrlo skoro, pošto idućeg vikenda u kina dolaze komedija Grown Ups 2 i robo-monster spektakl Pacific Rim. Već sada se rade prve kalkulacije, a jedino što je sigurno jest da će netko kući ići pokisao. Nadamo se samo da to neće biti Pacific Rim…

TAGOVIblockbuster despicable me 2 kino usamljeni osvetnik vikend kino report

Komentiraj