Uncategorized

filmska glazba je nešto drugo

Aside Banners

Zvijezda Harryja Pottera i Igre prijestolja stiže u Hrvatsku! Voliš filmsku glazbu? Očekuje te prava poslastica

Piše , Objavljeno

Izvor: Unsplash

Filmska glazba nam je redovito u slušalicama, pogotovo kada radimo jer nam održava fokus na visokoj razini, uglavnom nema riječi koje će nam odvlačiti pažnju pa samim tim nema ni prijetnje da zapjevamo. Od malih nogu smo zaljubljeni u filmsku glazbu – od Rockyja i Star Warsa preko Rekvijema za snove i Gladijatora pa sve do Interstellara i, da – to ćemo reći, Justice Leaguea, ona govori nekim drugim jezikom.

International Sound & Film Music Festival (ISFMF), jedan od tri najveća i najvažnija festivala filmske glazbe na svijetu, ujedno i jedini koji je posvećen i filmskom zvuku – ove godine ima mnogo razloga za slavlje jer slavi jubilarnih deset godina djelovanja, a kako to bolje proslaviti nego – dva puta!

Prvi put je to bilo na jedinstvenom i spektakularnom događaju u Puli, u 2000 godina staroj Areni, najvećem potpuno očuvanom amfiteatru iz doba Rimskog Carstva, i to ispred publike koja je brojila čak 3500 ljudi. Pulska je Arena tako poslužila kao neponovljiva pozornica filmskom remek-djelu Gladiator redatelja Ridleyja Scotta i dodjele nagrade Crystal Pine za životno djelo jednom od najvećih dizajnera zvuka svih vremena, Scottu Millanu, dobitniku četiriju Oscara, od kojih je jedan kipić primio upravo za Gladiatora.

Drugi dio festivalske obljetnice slavi se od 7. do 9. listopada, od petka do nedjelje, i to u gradu gdje je sve počelo – Samoboru.

Pitoreskni gradić, najljepši biser kontinentalne Hrvatske, bit će tako domaćin festivalu i njegovom vrhunskom programu i gostima.

Čak dvojica oskarovaca krase listu gostiju: skladatelj i redatelj Stephen Warbeck (osvojio Oscara za glazbu u filmu Zaljubljeni Shakespeare) i vrhunski karakterni glumac Ciarán Hinds (ove godine nominiran za Oscara za ulogu u filmu Belfast, također glumio u filmovima kao što su Game of Thrones, Munich, Harry Potter, There will be Blood, Road to Perdition, Justice League, seriji The Terror…). Osim njih dolazi i jedan od najpoznatijih i najboljih francuskih pijanista uopće, Jean-Michel Bernard koji će izvesti koncert s filmskom glazbom i, posebno, glazbom našega najvećeg skladatelja Alfija Kabilja kojem će se dodijeliti nagrada za životno djelo.

Glazbenom dijelu programa pridružit će se umjetnički ravnatelj i skladatelj Ozren K. Glaser, kantautorica Elis Lovrić i ostali.

S obzirom na to da različite umjetnosti često idu ruku pod ruku, ISFMF će predstaviti i simbiozu glazbe i slikarstva – kroz viziju boja na platnu splitske slikarice Žane Bajić, a uz glazbenu izvedbu pjevačice Nere Stipičević, poznate pod umjetničkim pseudonimom FreeDA Nera Immortelle te Ozrena K. Glasera.

Svakako je potrebno naglasiti i kako se ovom obljetnicom slavi i dugotrajno i konstruktivno prijateljstvo Republike Hrvatske i Republike Francuske, a kako to bolje obilježiti nego upravo – slavljenjem umjetnosti.

Više informacija o samom festivalu pronađite na službenoj stranici festivala.

TAGOVIfestival filmska glazba isfmf samobor soundtrack