Sretan kraj

Čimpanza nakon 28 godina kaveza i laboratorija prvi put ugledala nebo, njezina reakcija raznježila mnoge

Čimpanza Vanilla
Čimpanza Vanilla Foto: YouTube/Screenshot
Snimka čimpanze koja je prvi put ugledala nebo oduševila je gledatelje diljem interneta.

Vanilla je 28-godišnja čimpanza rođena 22. srpnja 1994. u njujorškom Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i kirurgiju primata, poznatom kao LEMSIP. Nakon godina protestiranja udruga za zaštitu životinja laboratorij je zatvoren 1997. U njemu su provođeni eksperimenti vezani za reprodukciju, transfuziju krvi, hepatitis B i HIV.

Mladunci su bili odvajani od majki pri rođenju, a svi majmuni i primati, kojih je u laboratoriju bilo oko 600, čuvani su u visećim kavezima. Kavezi su bili viseći jer ih je tako bilo lakše čistiti: životinje i kaveze samo bi se ispralo mlazom vode, a tako bi se isprao i pod ispod kaveza. To je ujedno značilo da životinje nije trebalo puštati iz kaveza.

\\folder\vezani_članak Dabar u akciji Može li slađe? Udomili dabra pa shvatili da je nekim instinktima nemoguće odoljeti

Kad je laboratorij napokon zatvoren, životinje su razmještene u razne ustanove, a Vanilla je završila u ustanovi Wildlife Waystation, gdje je provela većinu svog života. Iako ta ustanova nije bila laboratorij i Vanilla nije provodila cijelo vrijeme u sićušnom kavezu, svejedno je bila u zatvorenoj nastambi zbog koje nikad nije vidjela nebo.

No, to se nedavno konačno promijenilo kad je Vanillu udomila udruga Save the Chimps, u kojoj je čimpanza dobila novu obitelj. Zajedno sa svojim novim prijateljima čimpanzama Vanilla je puštena u rezervat na Floridi te je prvi put u životu imala priliku ugledati otvoreno nebo.

\\folder\vezani_članak Djevojka i pivo Uzdravlje! Svi u transu promatrali kako pokušava popiti pivo, hipnotizirala gledatelje diljem društvenih mreža

Njezina reakcija raznježila je gledatelje, a snimku na kojoj je zabilježen njezin prvi pogled na nebo možete pogledati u nastavku. Vanillu je prvo bilo strah izaći iz zatvorene nastambe, no ubrzo ju je prigrlio i ohrabrio alfa mužjak Dwight te je s ostatkom svoje nove obitelji konačno osjetila barem dašak slobode.