Igre

Ah, ta gaming zajednica

PrethodnoSljedeće

WTF!? Gaming zajednica pokreće Doom na svemu – S-V-E-M-U

Ne znamo je li do korone odnosno samoizolacije, ali ljudi kao da postaju sve kreativniji u provođenju slobodnog vremena. U skladu s tom navalom kreative (čitaj: dosade), pronašli smo subreddit na kojemu korisnici uploadaju svoja remek djela, a cilj tog subreddita je pokrenuti prvi dio Dooma na bilo čemu. Doslovno bilo čemu.

U slučaju da niste upućeni – Doom je PC igra koja je izašla 1993. godine. Proizašla je iz tada mlade kompanije id Softwarea koja je bila sačinjena od mladih programera koji obožavaju igre, svoj programerski posao i heavy metal. Spoj toga nije mogao proizvesti ništa drugo, nego Doom. Zašto, pitate se?

Doom je igra u kojoj vi kao “marinac” u vojnoj bazi ubijate čudovišta koja izlaze iz pakla. Na izbor imate sačmaricu, motornu pilu, pištolj, vaše šake, minigun (teška strojnica sa šest cijevi), plazma pušku odnosno elektrotermalnu pušku (ne puca plazma kekse), bacač raketa te BFG (B je za big, G je gun, a F pretpostavljamo da znate što bi značilo).

doom screenshot

Opaka oružja, čudovišta iz pakla, puno krvi i brza akcija – heavy metal.

Ova igra je posebna po mnogo čemu. Jedna od tih posebnosti je što je bila najavljena u medijima i prije, nego su imali išta konkretno, a zbog odjeka prethodnika Wolfensteina, bila je iznimno iščekivana. Danas bi takav PR-ovski potez vrlo lako mogao biti propast jedne kompanije, zar ne Hello Games i No Man’s Sky?

Oni su uspjeli izručiti igru na vrijeme te su još imali odličan marketinški potez. Osmislili su svoju verziju sharewarea koncepta u kojemu su dio Doom jedinice odnosno prvu floppy disketu (dap, toliko je stara igra) dijelili besplatno, a ostatak se trebao kupiti. Toliko su bili uvjereni da su napravili najbolju igru do tada. Rezultati danas govore da jesu.

Također, id Software je s ovom igrom zabetonirao činjenicu da računala itekako mogu konkurirati konzolama prema kvaliteti videoigara, što prije njih nije bio slučaj.

Njihove igre su bile bitne u stvaranju i definiranju FPS žanra, ali iznad svega su s ovom igrom ostvarili nešto što je promijenilo sve – online multiplayer. Doom nije prva igra koja se mogla igrati preko interneta protiv drugih igrača, ali je bila prva najbrža koja je grafički bila na nivou te se nije izvodila po krugovima, nego si u real-timeu mogao utjecati na drugog igrača.

doom screenshot 2

Drugim riječima, online igre su prije Dooma funkcionirale na principu – ja odigram jedan krug, pa ti odigraš jedan krug, a Doom je bio: ja pucam u tebe, a tvoj lik istovremeno umire kod tebe na računalu negdje daleko u drugoj zemlji i mojoj obitelji se štuca iz nekog razloga.

Mislimo da ne treba posebno isticati kako su se serveri rušili u trenutku kada je Doom postao dostupan za skinuti s interneta.

Još jedan bitan potez id Softwarea je taj, što su svima dopustili pristup datotekama Dooma i u tom trenutku kreće modanje. Modanje bi bila izvedenica od modificiranja odnosno igrači su imali pristup svim bitnim datotekama uz pomoću kojih su mogli mijenjati u Doomu sve i stvoriti kompletno novu igru. Primjerice, Seinfeld mod u kojemu se nalazite u Jerryjevom stanu te možete ubiti glavnu glumačku postavu. Run for it mod u kojemu svi predmeti dobiju noge i krenu bježati od vas, gusarski Doom, Voxel Chibi Doom gdje su “strašni” neprijatelji zamijenjeni svojim slatkim pixelastim verzijama, Vacation Doom – naslov govori dovoljno i tako dalje.

Modanje nije stalo samo na nivou izmjene sadržaja igre, nego je prešlo na novu razinu u kojoj su igrači pronašli načine kako igrati Doom na drugim uređajima, a ne samo na računalu. Ovo nam je pokazalo kako ljudska mašta nema granice. Doslovno, bilo što, što ima ikakvo korisničko sučelje, procesor i ekran, vrlo vjerojatno pokreće Doom.

Stoga, Doom su pokretali na pametnim frižiderima, mikrovalnim pećnicama, satovima, starim mobitelima, kalkulatorima, digitalnim fotoaparatima, PSPu, Nintendo 3DSu, Ipodu, testovima za trudnoću, uređajima za potvrdu karata javnog prijevoza… Doom su također igrali unutar drugih igara poput Doom Eternal ili Minecrafta.

Naravno da ćemo vam pružiti i nekoliko primjera da ne bi bilo da smo “fake news”, a ako vas zanima više o ovome – link na navedeni subreddit pronađite ovdje.

Doom on tic watch from r/itrunsdoom

Got Doom working on a ticket validator (myki) from r/itrunsdoom

Nokia N79 running doom from r/itrunsdoom

Grayscale iPod Mini running doom from r/itrunsdoom

Finally got doom working on my mirrorless camera (Sony A6000) from r/itrunsdoom

Minecraft running doom from r/itrunsdoom

TAGOVIDoom Online Multiplayer reddit