Viralno

mindbaloney

PrethodnoSljedeće

Moramo prestati s ovih 10 potpuno krivih informacija koje ponavljamo kao papige

1. Ako pčele umru…

Europske pčele se često opisuju kao esencijalnim dijelom proizvodnje ljudske hrane. Čak čujemo da bismo bez oprašivanja i mi izumrli (that’s what she said). Citat koji stalno viđamo po društvenim mrežama nam pomalo ide na jetru.

“If bees disappeared off the face of the earth, man would only have four years left to live”

To je kao rekao Albert Einstein. E pa nije. Zapravo, većina usjeva ne zahtijeva oprašivanje. Od deset najvažnijih usjeva – spadaju u ovu kategoriju, a većinu energije iz hrane dobivamo upravo kroz ovu hranu.

2. Ako probudiš osobu koja mjesečari…

…neće im biti ništa. Moguće je da će osoba biti zbunjena i dezorijentirana kad se probudi (kao i svaka druga normalna osoba), ovo neće uzrokovati nikakvu štetu.

Čak štoviše – deder ti njih bolje probudi jer bise mogli spotaknuti dok hodaju u snu ili bi mogli izgubiti ravnotežu u takvom stanju.

3. Upala mišića nakon treninga nije uzrokovana nakupljanjem mliječne kiseline

Razine mišićne mliječne kiseline tijekom i poslije vježbanja nisu povezane s upalom mišića, a istezanje prije ili poslije vježbe ne smanjuju upalu. Upale mišića se stvaraju zbog mikrotrauma nastalih zbog vježbi na koje mišići nisu navikli ili zbog povećanog intenziteta.

4. Šećer ne uzrokuje hiperaktivnost kod djece.

Bez obzira što ti komedije serviraju stoljećima.

5. Vegetarijanske i veganske dijete mogu osigurati dovoljno proteina za adekvatnu prehranu.

vegan healthy food

Vegetarijanci koji jedu jaja i mliječne proizvode često i nadmaše dnevne doze, a vegani bi pak trebali ubaciti dodatak vitamina B12 za optimalno zdravlje. Pogledajte Cam Newtona, ogromnog quarterbacka Carolina Panthersa. On je vegan, vrhunski sportaš s napornim tempom života. Ništa mu ne nedostaje.

6. James Watt nije izumio parni stroj!

Ako je ovo krivo, što je još krivo? On je samo poboljšao već dostupan i komercijalno uspješan Newcomenov atmosferski motor.

7. 0.999 nije 0.999 nego jedan…

U matematici ponavljajuća decimala zapisana kao 0.999… predstavlja istu kvantitetu kao i broj 1. Iako se čini kao da je manji broj, 0.999 je simbol za broj 1 na isti način kao što je 0.333 ekvivalent zapisu trećine u razlomku 1/3.

8. Novčić bačen s vrha Empire State Buildinga neće ubiti osobu…

…ili razbiti dio nogostupa, ali bi mogao uzrokovati ozljedu. Da bar Trump prođe ispod. Vjerojatno mu se ništa ne bi dogodilo zbog tupea.

9. Žabe i vruća voda mitovi

One umiru kada su bačene u vodu koja ključa – umjesto uvriježenog mišljenja da iskaču van. Također – žabe pokušavaju pobjeći iz hladne vode koja se polako grije iznad njihovog kritičnog termalnog maksimuma.

10. Ne vrijeđajte zlatne ribice

Tvrdnja da zlatna ribica ima pamćenje od samo nekoliko sekundi nije točna. Pamćenje im je puno duže, traje čak i mjesecima.

ribica

TAGOVIčinjenice facts fun fact

Komentiraj