Viralno

tko je u pravu?

PrethodnoSljedeće

Prometno pitanje podijelilo Hrvate. Tko ima prednost na ovom raskrižju? Evo što stručnjak kaže

Izvor: FB / Instagram

Posljednjih nekoliko dana hrvatske mreže trese naizgled jednostavno pitanje postavljeno u FB grupu Prometne zgode i nezgode. Na slici su dva vozila.

Prvo vozilo je crveni automobil koji prilazi raskrižju i suočava se sa znakom STOP postavljenim na sporednu cestu. Sa suprotne strane je bijeli automobil koji prilazi raskrižju i suočava se s “trokutom”, oznakom za cestu s prednošću prolaska također postavljenim na sporednu cestu. Crveni automobil zadržava smjer kretanja, odnosno planira voziti ravno kroz raskrižje, ali se mora zaustaviti zbog znaka STOP, postavljenim zbog loše vidljivosti. Bijeli automobil skreće lijevo.

Tko ima prednost?

Jedan hrvatski sudski vještak tvrdi kako bijeli automobil ima prednost, instruktori u autoškolama koji se svakodnevno susreću s najrazličitijim prometnim situacijama tvrde kako crveni automobil ima prednost. Očito je da pitanje nije toliko jednostavno koliko se možda čini.

Mi smo odlučili osobno upitati naš najdraži izvor za sva pitanja vezana uz promet.

Upitali smo Instruktora Trulca, popularnog zagrebačkog instruktora i TikTok zvijezdu tko ima prednost u ovakvoj situaciji.

“Ovo je već deseti upit u vezi s ovim (smijeh)

Nema tu puno priče. Znakovi su iste važnosti samo na stop se moraš zaustavit. Oba znaka ti daju do znanja da si na sporednoj cesti. Vozilo koje skreće u lijevo na cesti iste važnosti dužan je propustiti vozilo koje zadržava smjer kretanja, odnosno ide ravno ili skreće u desno. Amen.”

Pitali smo ga je li vidio takvo raskrižje u stvarnom životu, odgovorio je da se baš jedno takvo nalazi kod Pointa u Vrbanima. Jedna od njegovih bivših kandidatkinja se čak posvađala na raskrižju zbog nejasnoća koje ovakva situacija izaziva kod nekih vozača.

Netko će reći kako je ova čitava situacija fabricirana upravo na početku sezone kiselih krastavaca, ali svakako ima i pozitivnu stranu – pokrenula je razgovor o pitanju koje neki vozači možda uzimaju zdravo za gotovo, imaju priliku obnoviti znanja i izazvati svoje pretpostavke. Problem koji nastaje je što postoji toliko mišljenja da je teško zaključiti koga slušati. Mi ćemo slušati Trulca. I u prometu pratiti situaciju te druge sudionike u prometu. Ne treba biti u pravu, treba pripomoći sigurnosti svih sudionika u prometu.

VEZANE VIJESTI >>> Omiljeni zagrebački instruktor vožnje prešišao milijun pregleda na Youtubeu, osvojio i TikTok

TAGOVIautomobil ceste instruktor trulac instruktor vožnje promet viralno