Zabava

Da mi je biti superjunak...

Aside Banners

10 genijalnih supermoći koje bismo svi željeli imati

Piše , Objavljeno

Svi smo mi kao klinci maštali da možemo letjeti ili biti nevidljivi, a za nas koji još uvijek nismo odrasli, evo 10 genijalnih supermoći koje bismo voljeli iskušati.

Agent_Smith2

Razlog zašto su superjunaci toliko popularni leži u jednostavnoj činjenici da bi svatko od nas htio biti na njihovom mjestu, pa makar se radilo o nekoj totalno blesavoj sposobnosti, poput komunikacije sa zlatnim ribicama ili levitacije. Da, svakome od nas treba nešto čime bismo se istaknuli od okoline, a ako to znači i neke dodatne pogodnosti, još bolje! A sigurno bi se našlo nešto vremena i za pomaganje drugim ljudima…

Mi smo ipak otišli korak dalje i pobrojali 10 supermoći za koje vjerujemo da bi itekako popravile kvalitetu našeg svakodnevnog života, ali smo u obzir uzeli i neke prilično očite mane. Jer kako je stari Ben Parker jednom prilikom rekao svojem šlampavom nećaku: “S velikom moći dolazi i velika odgovornost.” Upravo smo se zato suzdržali od Q-ove omnipotentnosti i sličnih božanskih sposobnosti, jer znamo da bi u tom slučaju bili pravi gadovi!

Manipulacija vremenom

heroes

Tko to može: Zoom, Hiro Nakamura, Marvel Girl, Kronos, Quicksilver, političari

Kako pali: Manipulacija vremenom se odnosi na sposobnost prčkanja i preinaka vremenskog kontinuuma, ili drugim riječima, putovanje kroz vrijeme. Bilo da se radi o odlasku u prošlost, budućnost ili jednostavnom zamrzavanju, morate priznati da ova supermoć stvarno dobro dođe u svakoj životnoj prilici. Na žalost, gotovo sve ozbiljne znanstvene studije sugeriraju kako ovakva sposobnost niti u kojem pogledu nije moguća, ali koga briga… nije niti Hiro Nakamura mislio da će jednoga dana brijati po feudalnom Japanu!

Što bismo mi s tim: Pitanje je što ne bismo? Svaka životna situacija bi se mogla ispraviti ili poboljšati jednostavnim povratkom u prošlost, a ako nam se ne bi dalo čekati do, primjerice, nove sezone Game of Thronesa, samo bi pucnuli prstima i u roku od par sekundi uživali u potocima krvi. 

Glavni problem: Ispravljanje prošlosti gotovo uvijek uzrokuje nekakve paradokse ili još više komplicira situaciju (to tvrdimo na osnovu opetovanog gledanja Povratka u budućnost), a iako se čini da bismo voljeli znati budućnost, u praksi je to vjerojatno jako loša odluka. Možda da imamo ograničen broj pokušaja manipulacije vremenom, ali imati tu moć stalno? Ne miriši na dobro…

Sposobnost shvaćanja što žene uistinu misle

what-women-want-mel-gibson

Tko to može: Dr. Phil, Dr. Oz i drugi Oprah doktori, Mel Gibson u What Women Want

Kako pali: Ova je sposobnost iznimno rijetka i tražena, čak i među superjunacima. Netko će reći da telepatijom možemo postići istu stvar uz neke dodatne bonuse, ali i konvencionalnim je moćima iznimno teško prodrijeti u glavu žene i shvatiti što ona uistinu misli, kad niti ona sama to ne zna. Paljba ogorčenih djevojaka koje ovakve izjave smatraju šovinističkim i potpuno promašenim počinje za 3…2….1….

Što bismo mi s tim: Vjerojatno iskoristili za najperverznije zamislive seksualne igrice i odgovor na vječno pitanje: “Iako kaže da ne želi poklon, da li to zapravo znači da ga želi?

Glavni problem: Postoji nešto neopisivo u osvajanju neprobojnih bedema ženskog srca, lovu i igricama mačke i miša, te stalnoj neizvjesnosti oko toga što će ta divna osoba učiniti sljedeće. Bez tih bi sitnica naša ljubav prema ženama postala jednostavno beznačajna.

Teleportacija

loki

Tko to može: Jumper, Mirage, Hiro Nakamura, Spawn, Loki, Nightcrawler, plaća

Kako pali: Teleportacija iliti molekularna translokacija (to smo izmislili) jest sposobnost da neka čestica, objekt ili tijelo pređe put od točke A do točke B, bez da je pritom fizički uistinu prevalilo taj put. Ovaj je fenomen u stvarnom životu najčešće primjetan kod plaće, čiji vrlo veliki dio najčešće iščezne istog trena kada ona sjedne na račun, te se nekom čudno misterijom teleportira u državnu blagajnu, banku ili neki treći oblik birokratske pijavice. 

Što bismo mi s tim: Naše želje prvenstveno ovise o tome koliki je domet teleportacije, ali recimo da se radi o nekim srednjim udaljenostima. Put oko svijeta tako ne bi bilo nikakav problem, a niti svakodnevne sitnice poput prometne gužve ili cijena benzina ne bi brinule naše umorne glavice.

Glavni problem: Kažu da nije bitan cilj, već samo putovanje, a mi se uz snažno negodovanje moramo složiti. S druge strane, mudraci su tu izreku smislili u vrijeme dok nisu postojali gradovi s 15 milijuna stanovnika i 48 milijardi automobila, pa nek se fino nose i “oni” i njihovo putovanje!

Nadljudska fizikalija

the_flash_by_javigarcia-d49n4ok

Tko to može: Hulk, Flash, Superman, Jessica Sanders, Thor, Hellboy, Mister Fantastic, muškarac koji se mora dokazati pred djevojkom

Kako pali: Bilo da se radi o nadjljudskoj snagi, brzini, rastezljivosti ili nekoj od drugih sposobnosti koje poboljšavaju naše tjelesno stanje, ovako je nešto uistinu korisno imati. Upravo su ove supermoći i najčešće u svijetu superjunaka i drugih izmišljenih likova, jer koji klinac ne bi želio biti jak kao Hulk ili brz kao Flash?

Što bismo mi s tim: Kao i sve druge moći s ovog popisa, većina bi smrtnika nadljudske sposobnosti koristila za najbezveznije i najbanalnije moguće stvari, poput podizanja automobila rukom kada nekome pukne guma ili iznimno brzog odlaska na WC kada “stisne”. Ili to ili postati nekakav tajni agent, a to i nije neka sreća…

Glavni problem: Pa zapravo i nema nekog problema. Ljudi ionako bildaju i treniraju kako bi bili jači i brži, pa što onda ako ste baš vi to dobili iz vedra neba?!

Krađa tuđih supermoći

Sylar-choking-Peter-peter-and-sylar-9506884-1500-1000

Tko to može: Yakushi Kabuto, Rogue, Mimic, Venom, Peter Petrelli, Sylar

Kako pali: Ah, majka svih supermoći: sposobnost krađe, apsorpcije ili oponašanja sposobnosti drugih junaka. Sama od sebe i nije neka sreća, ali kada se nađete oči u oči s likom koji puca munje iz guzice ili komunicira sa životinjama, nije loše isprašiti ga njegovim vlastitim oružjem.

Što bismo mi s tim: Iskoristili to na apsolutno najbolji mogući način! Svaki drugi junak ima samo jednu, eventualno dvije supermoći, a vi ih možete imati sve. Još da postoji neka caka da svaka od tih apsorbiranih sposobnosti ostaje (nešto poput likova iz Heroja), uhhhh… gdje bi nam bio kraj?

Glavni problem: Ovo je vjerojatno jedna od najjačih supermoći koje pojedinac može imati, ali postoji jedan vrlo bitan uvjet: da živite u svijetu u kojem postoje i drugi slični mutanti, junaci i zlikovci. U suprotnom biste mogli apsorbirati eventualno koji IQ bod ili sposobnost vezanja savršenih goblena, što su fora stvarčice, ali nije baš u istoj kategoriji kao letenje…

Samoreplikacija

multiplicity_all4

Tko to može: Agent Smith, Gremlini, Piccolo, Dr. Manhattan, Multiple Man, Michael Keaton u Multiplicityu

Kako pali: Samokloniranje ili samoreplikacija djeluje na istom principu kao i obično kloniranje, samo što s ovom sposobnošću to možete učiniti sami, te pritom nema potrebe da vašeg dvojnika devet mjesec nosi, a potom idućih 20-ak godina odgaja neka nesretnica. Nećemo ulaziti u kemiju i biologiju cijelog ovog procesa, ali ako crtići, stripovi i filmovi kažu da je moguće, onda je moguće!

Što bismo mi s tim: Obavili mnogo više stvari, to je sigurno. Svaka sitnica i glupost koja nam se ne da raditi, poput odlaska na posao, pranja suđa i kupnje ciklama, petunija ili neke od sličnih ludorija… da, sve to može obaviti naš dvojnik, dok mi kod kuće ležimo zavaljeni u naslonjač, s jednom rukom u gaćama, a drugom na daljinskom.

Glavni problem: Uglavnom nam je teško izaći na kraj sa samim sobom, a kamoli s 50 istih takvih majmuna. Uostalom, neki od tih kloniranih gadova bi kad tad zaribao, pa onda lijepo objašnjavaj sinko da to nisi bio ti!

Luda sreća

straight-flush-image

Tko to može: Longshot, Domino, Gambit, svaki filmski akcijski junak ikad

Kako pali: Stara narodna poslovica kaže da je bolje roditi se bez sreće, nego bez ruku, jer ako imaš sreće, ruke će ti kad tad izrasti (da, znamo da u originalu nije bilo riječ o rukama, ali moramo biti pristojni). Kada imate ludu sreću, ne treba vam nikakva druga sposobnost, jer da vas napadne i najveći i najopasniji gad u ovoj ili bilo kojoj drugoj dimenziji, svemir će se pobrinuti da se stvari nekako okrenu u vašu korist. Opće je poznato i da se svaki akcijski junak rađa s ludom srećom, pa ga tako niti jedan metak ne može pogoditi, neprijatelji čekaju na red da se tuku s njim, a da ne pričamo o nevjerojatnim vozačkim sposobnostima i izbjegavanju apsolutno svake saobraćajke.

Što bismo mi s tim: Naravno, prvo bismo uplatili listić lutrije. Nakon toga, tko preživi, pričao bi…

Glavni problem: Gdje je užitak, gdje je neizvjesnost, gdje je razlog da ujutro uopće ustajemo iz kreveta? Ako nam se ništa loše ne može dogoditi i svemir učini sve kako bi naš život bio lagan, koja je uopće svrha života? Teška su to filozofska pitanja, na koja bismo možda i mogli dati odgovor da imamo barem malo više sreće!

Neranjivost

2013_man_of_steel_movie-wide

Tko to može: Juggernaut, Captain Marvel, bilo tko s Kriptona u blizini žutog Sunca, The Thing

Kako pali: Neranjivost je sposobnost koja se vrlo često izjednačava s besmrtnošću, ali razlika je u tome što neranjivi superjunak svejedno može poginuti, samo što ga bilo koji oblik fizičkog napada jednostavno ne ozljeđuje. Bilo da se radi o neprobojnoj koži ili zračenju koje emitira naše Sunce, negativac će se morati dobrano potruditi da razbije ovaj tvrdi orah. 

Što bismo mi s tim: Vozili motor 300 km/h po makadamu, skakali iz zrakoplova bez padobrana, zubima se penjali po ravnim stijenama… bilo koja aktivnost koja u stvarnom životu izaziva sigurnu i vrlo ružnu smrt našla bi svoje mjesto na ovom popisu.

Glavni problem: Kažu da je adrenalin 90% užitka, tako da bi bez njega sve te aktivnosti bile otprilike kao mirna šetnja uz more ili vožnja u staroj Fiat Pandi po dvorištu. Izgleda da nam ne preostaje ništa drugo nego posao vrlo prekvalificiranog zaštitara

Sposobnost pobjeđivanja u internet raspravama

greenhands

Tko to može: nitko

Kako pali: Bez sumnje možemo reći da je sposobnost pobjeđivanja u internet raspravama Sveti Gral svih superjunačkih moći, jer do sada nije poznat niti jedan primjer osobe kojoj je to uspjelo. Čak se niti autori stripova, crtića i filmova ne usude baviti ovom tematikom, jer dok god postoji 0.0000000001% šanse da netko negdje može prolaziti kroz zidove, biti u pravu na internetima je jednostavno nemoguće.

Što bismo mi s tim: Sve! Od Youtube komentara, preko foruma do chat debate o tome je li vijetnamsku svinjicu bolje brijati žiletom ili mašinicom, svaka bi rasprava išla u našu korist. Takvu moć novac jednostavno ne može kupiti…

Glavni problem: Trolovi. Da, koliko god ova supermoć bila snažna, s vrlo velikom sigurnošću možemo pretpostaviti da su internet trolovi potpuno imuni na nju. A što vam vrijedi pobjeda nad običnim smrtnicima, kada ne možete riješiti jednog poštenog internet glodavca?

Nevidljivost

pfuBqPa

Tko to može: Invisible Woman, Predator, Doctor Strange, svatko tko nosi Prsten, Invisible Man

Kako pali: Nevidljivost je jedna od klasičnih supermoći koje su s nama još od samih početaka stripovske, SF i fantasy kulture, što nije nimalo čudno, jer daje neke prilično zanimljive mogućnosti. Prije svega tu je uvijek prisutno saznanje da možete učiniti apsolutno bilo kakvu glupost, a nitko nikada neće saznati da ste to bili upravo vi. Istina, nevidljivost bi bila još bolja da uz nju dolaze neke dodatne pogodnosti, poput sposobnosti letenja ili prolaska kroz zidove, ali već bismo se nekako snašli i bez njih.

Što bismo mi s tim: Ideš kamo god želiš i kada god želiš, te radiš što god želiš, a da nitko nikada ne sazna da si uopće bio tamo, a kamoli nešto više. Samo je nebo granica.

Glavni problem: Htjeli mi to priznati ili ne, na kraju bi se sve svelo na obični voajerizam. A voajerizam je jedan vrlo usamljen i poremećen hobi…

Možda nemamo recept za baš svaku supermoć s ovog popisa, s jednom vam možemo pomoći. Kako bi tragove dezodoransa na odjeći učinili nevidljivima, koristite NIVEA Men Black and White proizvode i uživajte u zaštiti koja ne ostavlja bijele tragove na tamnoj odjeći i žute mrlje na svijetloj odjeći. 

TAGOVIjunaci marvel nevidljivost nivea-men pop kultura Stripovi superjunak supermoći

Komentiraj