Zabava

Laku noć

Aside Banners

10 jezivih glazbenih spotova zbog kojih još uvijek imamo noćne more

Piše , Objavljeno

Vrijeme je duhova, serijskih ubojica, čudovišta i svega drugoga što nam tjera strah u kosti, pa što onda ne bismo složili i idealnu Halloween listu jezivih glazbenih spotova?!
aphex

Bilo da se radi o slasheru s hektolitrima krvi, jako lošem tripu, torture pornu ili Michaelu Jacksonu iz vremena kada je taman pokušavao postati bijelac, ovi su glazbeni spotovi ostavili traga na našim životima i zauvijek ispunili naše nevine snove prizorima kojih bi se u svoje filmove bojali staviti čak i redatelji horor filmova. Možda nisu toliko strašni kada ih gledate u podne na lijep i sunčan dan, ali pokušajte u njima “uživati” u gluho doba noći u mračnoj i praznoj sobi sa sluškama na ušima i recite da nije lagano panika!

Apex Twin – Come to Daddy

Britanski skladatelj i producent Richard David James, poznatiji kao Aphex Twin, trudi se šokirati svojom glazbom (koja je, ruku na srce, slušljiva samo u kratkim intervalima od po 15-20 minuta. Sve ostalo su Guantanamo tehnike mučenja…), ali i video spotovima koji će se uvijek naći na ovakvim listama. Nabrijani Come to Daddy donosi “priču” o zločudnom entitetu iz televizora koji svojim jezivim krikovima poziva lokalnu djecu (nose maske Aphex Twina, što je samo po sebi dovoljno za noćnu moru) te se na kraju doslovno porađa iz ekrana i… ma, sve je to kao neki umjetnički stav, ali mi ovdje vidimo samo čistu psiho-hororčinu!

Meshuggah – Bleed

Ekstremni metalci iz švedske Meshuggahe (mešuuuge!) nam već 30 godina donose crninu, nerazumljive vokale i žestoke rifove, a naravno kako će se pobrinuti da njihove balade o proljetnom šumskom voću i mladim nevinim djevojkama koje idu na kraljevski bal budu popraćene adekvatnim glazbenim spotovima. Žohari, psihotični čovjek-demon na lancu, jeziva ženska u korzetu… klasična romantika za ugodnu nedjelju popodne u krugu obitelji. Nismo toliko jaki igrači u svijetu metal glazbe pa su nam razigrani Švedi otprilike maksimum poznate jeze, tako da je bilo koji drugi prijedlog ili sugestija dobro došao.

Portal – Curtain

Nakon ovog se spota potrebno dobro izribati izbjeljivačem, otići na blagoslov direktno kod Pape i kupiti pravog rozog jednoroga, samo kako bi saprali sa sebe svu prljavštinu koju smo pogledali. Portal je ne pretjerano bitan u globalnoj evoluciji glazbe, ali što se tiče death/black metala (pogotovo u Australiji) svakako prednjače po količini crnine i smrti. Spot za ugodnu uspavanku Curtain je zapravo svojevrsna adaptacija pjesme The Conquerer Worm jednako mračnog Edgara Allena Poea, a svakako ne preporučamo da ga pustite tijekom blagdanskog druženja s rodbinom. Osim ako baka ne štuje Sotonu… u tom slučaju, razvali!

Michael Jackson – Thriller

Kažu kako je Thriller najutjecajniji pop video spot svih vremena, a niti mi ga nismo mogli izbjeći na ovoj listi najstrašnijih. Dobro, s vremenom je postao više campy nego uistinu strašan, ali mokre kovrčice, mišji brčići i svježe operirani nos Michaela Jacksona uz piskutavi glasić u segmentima u kojima ne pjeva i dan-danas izazivaju tihu jezu. Režiran od strane slavnog Johna Landisa, Thriller stvarno je kultni horor film u malom i za ono vrijeme uistinu hrabar potez, a dovoljno je promotriti nevješte balvane kako pokušavaju skinuti legendarnu čagicu i odmah je jasno koliko je ova stvar zapravo legendarna!

Mr. Bungle – Quote Unquote

Kada netko spomene alternativni ili eksperimentalni metal, prvo što nam na pamet pada je Mr. Bungle, bizarni projekt Mikea Pattona (Faith No More) i njegove ekipe iz srednje škole, koji su uistinu jezivim stvarima nekonvencionalne strukture i hororičnih sampleova uspjeli do ruba dovesti sve cenzore, zabrinute roditelje i druge državne aparate koje su smatrale kako ovakva glazba kvari njihovu djecu. Apsolutno se ne slažemo s tim tvrdnjama jer je s glazbom sve u redu… problem su nastupi, video spotovi i sve ostalo što ima veze s veličanjem klaunova, grotesknim maskama i zvukovima lunaparka. Drugim riječima, Quote Unquote!

Health – We Are Water

Američki noise rockeri iz benda Health dali su si oduška u spotu za stvar We Are Water koji je zapravo scena iz slasher horora kakav bismo svakako željeli gledati. Jeziva šuma, stilizirani vizual, uplakana bespomoćna plavuša koja bježi od golog manijakalnog diva s mačetom u ruci da bi na kraju ona bila ta koja mu zabija granu u jaja i njegovim mu vlastitim oružjem presuđuje skidanjem glave s ramena uz mlazove špricajuće krvi… mmm, svakako nije nešto što će se puštati na Dobro jutro, Hrvatska!

Tobacco – Streaker

Čovjek koji je radio video za gore navedeni We Are Water, Eric Wareheim, odgovoran je i za Streakera, još morbidniji i jeziviji spot eksperimentalnog indie electro alternative rock producenta Tobaccoa, a u dvije bismo ga riječi mogli jednostavno opisati kao torture porn. Fino dođeš na ugodnu masažicu, a tamo te dočekaju zamaskirani psihopati koji te nadrogiraju i orgijaju nad tobom u smirujućem ambijentu stroboskopa i krvavih zidova. Ajde, valjda na kraju dobiješ neki happy ending

Nine Inch Nails – Closer

Dok još nije postao miran obiteljski čovjek koji radi samo lagano poremećene soundtrackove za filmove Davida Finchera, Trent Reznor je bio jedan od onih likova zbog kojih su se organizirala molitvena bdijenja i prosvjedi zbog gaženja po čudoređu društva. Njegov je Nine Inch Nails napravio mnogo toga po pitanju podizanja obrva dušebrižnika, a možda je najbolji primjer spot za stvar Closer, inače jednu krasnu ljubavnu pjesmicu o čarima animalnog seksa. Majmun na križu, životinjske polutke, svinjske glave nataknute na kolac, žohari… Mogli smo tu komotno ubaciti neki od spotova Toola, ali čemu kada je Closer igrana verzija svih njihovih ludorija?!

Aphex Twin – Rubber Johnny

Jedini koji je na ovoj našoj listi dobio tu čast da bude popraćen u čak dva spota je Aphex Twin, iako bismo komotno mogli popuniti svih 10 pozicija njegovim uradcima. Rubber Johnny je kratki eksperimentalni film po kojem je Aphex Twin vjerojatno i najpoznatiji široj javnosti, a sastoji se uglavnom od kadrova groteskne kreature (igra ga Chris Cunningham, ujedno i redatelj videa) u kolicima koja čaga, tripa, slini, vrišti i radi sve ono zbog čega poželimo u mislima otići na svoje sretno mjesto i zaboraviti da smo ikada gledali ovaj divovski kondom (rubber Johnny je britanski sleng za prezervativ) koji si je umislio da je živo biće. Bonus općoj jezi je i to što je sve snimano infracrvenom kamerom s noćnim prikazom, tek toliko, da više nikada ne poželimo ugasiti svjetlo u sobi!

Marilyn Manson – Born Villain

I Marilyn Manson je jedan od onih stalnih sudionika lista najbolesnijih, najzabranjivanijih i za mlade mozgove najštetnijih izvođača, a njegova se životna filozofija odražava i na video spotovima. Ima ih dobar tucet koje možemo gledati kao isječke horor filmova, ali Born Villain je nekako najupečatljiviji jer neodoljivo podsjeća na nešto što bi smislio pomaknuti um Alejanda Jodorowskog ili Davida Lyncha žešće nabrijanih na sado-mazo i torture porn. Takve usporedbe sigurno puno znače redatelju ovog spota, nikome drugome nego i službeno prolupalom genijalcu Shiai LeBeoufu, koji se nakon Transformesa očigledno zaželio malo Mansonove crne magije… U svakom slučaju, Born Villain se ne zaboravlja tako lako!

TAGOVIAphex Twin bolesno glazbeni spot halloween horor jezivo Marilyn Manson najjeziviji glazbeni spotovi nine inch nails video

Komentiraj