Zabava

Nebuloze koje volimo

Aside Banners

10 najbesmislenijih i najnebuloznijih scena iz serijala ‘Brzi i žestoki’

Piše , Objavljeno

Možda Brzi i žestoki 7 obrću stotine milijuna dolara i kupe solidne ocjene kritike i gledatelja, ali to ne znači kako im nedostaje onog po čemu je serijal poznat: akcijskih scena koje nemaju veze sa zdravim mozgom!

brzi i žestokiOni koji su imali tu sreću da već pogledaju Brzi i žestoki 7 sigurno će se složiti s nama kada kažemo kako su akcijske scene u njemu odvedene na sasvim novu razinu, kako efekata tako i nebuloze. Ako ste vidjeli barem i jedan trailer, biti će vam sasvim jasno koje sve zakone fizike ignoriraju Paul Walker, Vin Diesel i ostatak ekipe kako bi zabavili eksplozija, jurnjava i napetice željne gledatelje, a iako smo svjesni kako većina stvari koje oni izvode nema veze sa stvarnošću, u proteklih smo 15 godina jednostavno prihvatili kako Brzi i žestoki franšiza mora biti takva. I zato ju volimo! Ipak, jedno je pretjerivati u svrhu određenog efekta, a drugo je otići “full-retard” i početi neukusno vrijeđati zdrav razum gledatelja. Serijal nas u tom pogledu definitivno nije štedio, a ekipa na Jalopniku nam je iz tog razloga složila 10 najnerealističnijih scena iz dosadašnjih 7 nastavaka!

10. Turbo vožnja u rikverc

Koji film: Prebrzi i prežestoki

Koja nebuloza: U cijelom serijalu svi toliko siluju taj rikverc da nam se ponekad čini kako su auti tada brži nego kada idu prema naprijed, a totalno je ignoriranje mehanike najviše došlo do izražaja upravo u drugom dijelu, kada Brian O’Conner (Paul Walker) ozbiljno ljuti svakog iskusnog instruktora vožnje, automehaničara i proizvođača automobila!

9. Kirurški precizno slijetanje na jahtu

Koji film: Prebrzi i prežestoki

Koja nebuloza: Ponovno je u glavnoj ulozi Brian, ali ovaj je put s njim u autu i comic relief Roman (Tyrese Gibson), vjerojatno kako bi posvjedočio onom trenutku kada su i najveći fanovi skužili kako za neke stvari u ovim filmovima jednostavno nema opravdanja. Čista vjerojatnost da netko slučajno naleti na rampu i pod savršenim kutom pri punoj brzini pogodi točno u stražnji kraj jahte u pokretu te pritom ne postane hrana za lokalnu riblju faunu u potpunosti opravdava devetu poziciju!

8. Kako orobiti četiri cisterne u dva jednostavna koraka

Koji film: Brzi i žestoki 4

Koja nebuloza: Povratak Vina Diesela u serijal je trebalo najaviti nečim spektakularnim, a kao budali šamar je sjela najavna scena u kojoj ekipa pljačka četiri cisterne pritom koristeći nekoliko vozila i stavljajući svoje i život nedužnog vozača na kocku kada su jednostavno mogli stati nasred ceste i čekati da se kamion zaustavi. Ovako je stvar ispala kao da idete orobiti lokalni kiosk Tiska s ekipom profesionalnih pljačkaša banaka i borbenim helikopterima!

7. Utrka od 402 metra koja traje dvije minute

Koji film: Brzi i žestoki

Koja nebuloza: S ovim je sve počelo! Moramo priznati, i danas izgleda prilično cool (pogotovo mladi, nepodbuhli Vin Diesel), ali kao čvarak u voćnoj salati iskače činjenica kako se radi o klasičnoj quarter mile/402 drag utrci koja traje proklete dvije minute! OK, režija, montaža, kutevi ovo ono… ali rekordi na ovim distancama se mjere u sekundama, a O’Conner u filmu stigne nanovo instalirati Windowse i izgubiti pola podvozja prije nego ga Dom (Vin Diesel) prešiša jednim mlazom NOS-a.

6. Policija s tehnologijom iz 2028. godine

Koji film: Prebrzi i prežestoki

Koja nebuloza: Prebrzi i prežestoki u naslov mogu dodati još i “prenebulozni” jer osim kršenja zakona mehanike, fizike i vjerojatnosti, stavljaju ozbiljan teret na slabašna leđa dostupne tehnologije. Naime, policija iz helikoptera ispaljuje elektromagnetske projektile koji se uz pomoć tri kraka zabijaju u automobil i gase ga, a tehnologija i primjena je toliko daleko od stvarnosti da bi stvar funkcionirala jedino da aute voze Neo i Morpheus. Na sreću, u kasnijim nastavcima ovakve spravice imaju samo teroristi i multimilijarderi, što je puno prihvatljivija opcija (opravdanja, opravdanja…).

5. Lančani skokovi sa zgrade na zgradu pa na zgradu

Koji film: Brzi i žestoki 7

Koja nebuloza: Nećemo vam previše spoilati, ali ovu ste scenu sigurno vidjeli u najavama: Dom se zaletava iz penthousea nebodera u Dubaiju u neboder do, a potom iz tog nebodera nastavlja u treći neboder, sve to vozeći brutalno skupi i unikatni Lykan Hypersport. Da, totalna je nebuloza, ali kao i obično… prokleto zabavna nebuloza!

4. Onaj u kojem auto prevrne autobus

Koji film: Brzi i žestoki 5

Koja nebuloza: Naša ekipa superjunaka za volanom mora osloboditi Doma iz autobusa koji prevozi zatvorenike i to čini tako da Brian svojim starim Dodge Chargerom stane ispred busa, magijom pretvori automobil u neslomljivu stijenu i uzrokuje prevrtanje višetonske mrcine kao da je kutija od šibica. Naravno, nitko od putnika u autobusu ne strada, a Dodge nakon svega izađe s lagano ogrebanim branikom. Da, naravno…

3. Dva auta, jedan sef i milijun pitanja “Kako?!?!”

Koji film: Brzi i žestoki 5

Koja nebuloza: Hejteri serijala će kao jedan od argumenata zašto mrze ovaj serijal vrlo vjerojatno iz prve spomenuti scenu u kojoj dva Dodge Chargera iz zida banke iščupaju metalni sef od 15 tona i navažaju se s njim po Rio de Janeiru kao da je papirnati zmaj. Čak niti najveći apologeti nebuloza kojima nas časte Brzi i žestoki ne mogu reći kako je ovo iole moguće u dimenziji u kojoj živimo!

2. SuperDom anđeoskim letom spašava Letty

Koji film: Brzi i žestoki 6

Koja nebuloza: Zanemarimo na trenutak cijelu sekvencu s tenkom i olupinom koja ga poput sidra zaustavlja u mjestu i fokusirajmo se na superjunaka Doma koji osim neuništivosti ima i nevjerojatnu sposobnost da iz glave izračuna složene sile, putanje i vrijeme potrebno da se katapultira iz svog automobila, preleti 10-ak metara i u zraku ulovi Letty (Michelle Rodriguez) te se zajedno s njom zabije u nasumični automobil koji dolazi iz drugog smjera. Čak si je i Superman na ovo opalio žešći facepalm, ali najvažnije je da su svi iz ove gabule izašli bez i jedne ogrebotine…

1. Beskonačna zrakoplovna pista

Koji film: Brzi i žestoki 6

Koja nebuloza: Kršili su aute, autobuse, kamione, brodove i tenkove, a na kraju šestog dijela red je došao i na teretni zrakoplov! Scena spašavanja dosadne Mije (Jordana Brewster) ima toliko mikro-nebuloza na koje bismo trebali potrošiti cijeli članak, ali u sjećanju nam je najviše ostala činjenica kako po izračunima mnogo pametnijih ljudi pista s koje polijeće ovaj zrakoplov ima dužinu od nevjerojatnih 30 kilometara. Pfff, Johnu McClane je trebalo 10 puta manje vremena i prostora za istu stvar…

TAGOVIakcija brzi i žestoki film fizika nebuloza nerealno Paul Walker prebrzi i prežestoki vin diesel

Komentiraj