Film i TV

Uživancija u trashu

Aside Banners

5 najboljih i najluđih kopija ‘Ratova zvijezda’

Piše , Objavljeno

Nedugo nakon što je 1977. godine izašao prvi nastavak Star Warsa, tržište su preplavili na deseci raznih (uglavnom daleko lošijih) kopija, a mi smo izdvojili ovih pet dragulja!

star 1Većina nas se nije niti rodila kada je u kinima igrala prva trilogija Ratova zvijezda, tako da nismo niti svjesni o kolikim se hitovima radilo i kakva je pomama bila među gledateljima koji su, kao i u ovo moderno vrijeme, brojali sate do iduće epizode svoje omiljene franšize. Kako bi im skratili to vrijeme i usput zaradili koji dolar, mnogi su producenti i redatelji odlučili na tržište izbaciti svoje svemirske opere u kojima se samom pričom, tematikom, ikonografijom i specijalnim efektima nastojalo iskopirati ono što su George Lucas i njegova ekipa postigli. Nekada bi to uspjelo malo manje, nekada malo više, ali konačno smo dobili nekoliko uistinu zanimljivih, bizarnih i zabavnih rip-offa koje svakako vrijedi pogledati!

Message From Space (1978)

Prvi koji su prepoznali potencijal Star Warsa te odlučili besramno pokrasti njegov koncept naizgled nedostojne grupe boraca koji ustaju protiv zle tiranije su bili Japanci, čiji je Message From Space izašao svega godinu dana nakon filma koji će kasnije biti znan kao Ratovi zvijezda: Nova nada. Kada je snimljen, Message From Space je sa svojih šest milijuna dolara produkcijskih troškova bio najskuplji film ikada snimljen u Japanu, a već su se u traileru hvalili kako se radi o avanturi s nevjerojatnim specijalnim efektima. Istina, ima tu dosta zanimljivih i originalnih rješenja (poput svemirskog broda koji izgleda kao jedrenjak i ludih kostima), ali konsenzus kritike i gledatelja je bio kako se radi o totalnom smeću. Vanzemaljski japanski samuraji dva milijuna svjetlosnih godina udaljeni od Zemlje, bizarne sjemenke sudbine koje izgledaju kao orasi i legendarni Sonny Chiba u ulozi koju svakako želi zaboraviti… ufff, ima tu materijala za zapaliti smotuljak sreće i odvaliti se od smijeha!

Starchaser: The Legend of Orin (1985)

Iako ga je vrijeme zaboravilo, a danas malo tko može reći kako ga je i pogledao, Starchaser: The Legend of Orin je u mnogočemu bio poseban film. Prije svega, radilo se o prvom dugometražnom animiranom filmu produciranom u 3D-u te jednoj od posljednjih očitih kopija nekog od filmova iz Star Wars serijala. Priča je dobro poznata: mladić po imenu Orin robuje sa svojim narodom u rudnicima planete Mine-World pod kontrolom zlog i rječitog tirana Zygona, a kada pronađe čarobni mač kojim samo on može rukovati, kreće u borbu za oslobođenjem svog doma. Svi su elementi Star Warsa tu, od mača iznimne moći preko robota i zlog gospodara pa sve do letjelice koja izgleda kao Millenium Falcon, karizmatičnog kompića i krijumčara koji pilotira njome i neizbježne princeze. Već neko vrijeme se priča o mogućnosti snimanja igrane verzije ove priče, a mi možemo reći samo: nemojte!

The Black Hole (1979)

Za razliku od ostalih filmova s ove liste, The Black Hole nema toliko jaku poveznicu sa Star Wars serijalom što se tiče same priče, ali bez Georgea Lucasa i njegove svemirske opere vrlo vjerojatno ne bi bilo niti ovog filma. Dobrih 35 godina prije nego što su napokon uspjeli kupiti prava na svu ostavštinu tate Lucasa, u Disneyu su tako odlučili složiti svoju verziju velike svemirske pustolovine, ulupavši pritom ogromne pare u film prepun specijalnih efekata (vizualni segmenti su im donijeli dvije nominacije za nagradu Oscar), ali malo je toga uistinu vrijedilo truda i para. Jača glumačka lica poput Anthonya Perkinsa i Ernesta Borgnina nisu mogla nadomjestiti opći dojam jeftinoće i trasha pa tako The Black Hole jednostavno nije izdržao test vremena i sada obitava negdje u limbu opskurnosti…

Battle Beyond the Stars (1980)

Izgleda kako Star Wars i klasik Akire Kurosawe Sedam samuraja idu ruku pod ruku, pa je uz manje poznati Message from Space na ovu listu uspio doći i američki pandan, Battle Beyond the Stars. Mladi farmer Shad i njegov narod žive na miroljubivom planetu dok ih ne odluči porobiti zli tiranin Sador, a ovaj zatraži pomoć sedmorice junaka sa svih krajeva svemira kako bi svoj dom oslobodio vlasti zlikovca. Dobra stara klasična samurajska priča smještena u svemir uistinu nema što za ponuditi osim iritantne face mladog Luka Skywal… ups, Shada, kojeg glumi Richard Thomas, a malo boljim će poznavateljima kinematografije biti zanimljivo vidjeti što su sve za plaću bili spremni učiniti tada poprilično poznati i slavni glumci poput Roberta Vaughna, Johna Saxona i Georgea Pepparda. Grozan trash koji pleše na granici toga da uopće bude gledljiv, pa čak i kao žešća zajebancija.

Starcrash (1979)

Piju, piju, piju, kšššš, kšššš, vuuum, brljt, brljt… Starcrash rastura! Je da je onaj najblesaviji talijanski trash koji se gleda uz demižon vina i lonac pun špageta, ali ova kopija Star Warsa donosi sve ono što je originalu nedostajalo. Kao prvo, glavni lik, intergalaktičku heroinu Stellu Star, glumi ljepotica Caroline Munro, koja iz nekog neobjašnjivog razloga većinu filma hod polugola (a bome, nema se čega sramiti). Zatim je tu legendarni Christopher Plummer i k’o kupus luda Marjoe Gortner, a oni malo oštrijeg vida će prepoznati i mladog Davida Hasselhoffa, čija se karijera tek zahuktavala. Svjetlosni mačevi, laseri na sve strane, svemirski brodovi, neandertalsko pleme, Amazonke, roboti, zli diktatori i svemirski lutalice… ne rade više ovakva remek-djela!

TAGOVIkopija parodija ratovi zvijezda smiješno star wars trash

Komentiraj