Zabava

Aside Banners

50 Cent – Kraj Švicarčeve karijere

9-11 od ove godine postaje bogatiji za jednu potpuno novu referencu. Početak borbe za prodane primjerke započinje između dvije važne hip-hop figure.

Piše , Objavljeno

9-11 od ove godine postaje bogatiji za jednu potpuno novu referencu. Početak borbe za prodane primjerke započinje između dvije važne hip-hop figure.

Očekuje se borba divova

Očekuje se borba divova

11. rujan za Amere predstavlja ključni datum. Od 2001. tamo više ništa nije isto, a datum ima posebno mjesto u podsvjesti svakog građanina SAD-a. Ove godine 9-11 dobiva dodatnu dimenziju, ne direktno usporedivu, ali prilično važnu u hip-hop svijetu. Naime, 11. 9. 2007. označava početak komercijalne borbe između dva ključna rap aktera. Kanye West i 50 Cent imaju isti release date svojih albuma. O Westu i njegovom Graduation smo već pisali, a o Fiftiju i njegovom trećem dugosvirajućem projektu Curtis još uvijek nismo. No, vratimo se malo u prošlost.

Prije prije nego je ušao u klub, izdao vlastitu vide igru i prije nego nas je odveo u dućan sa slatkišima, Curtis James Jackson III. igrao je neku drugu igru i po njujorškim klubovima prodavao malo zajebanije slatkiše. Opće je poznato da je već sa 12 godina prodao prvi “piz dopa” u njujorškom Queensu (preciznije, kvart South Jamaica), a sa 25 je dobro izbušen s devet metaka.

I on je popio pokoji metak

I on je popio pokoji metak

Zanimljivo je da sa Westom dijeli još jedan hendikep. Naime, u pucnjavi je jedan metak zahvatio i njegovo lice, onemogućivši ga na pola godine da nastavi svoju tek započetu rap karijeru. No, metak u jeziku nije ga zaustavio. Iako je stavljen na crnu listu upravo zbog te pucnjave, započeo je bombardirati New York svojim mixtapeovima stvarajući na taj način svoju priču. Rad se isplatio, primjetio ga je “snjegović hip-hopa” Eminem i tu započinje najvažniji dio priče o 50 Centu.

2003. izdaje album Get Rich Or Die Tryin’ koji je sadržavao najupštaniju pjesmu te godine In The Club koju je za njega producirao kralj klubova Dr. Dre. Uz takvo zaleđe, sve je ležalo na Jacksonu koji će spomenuto zaleđe debelo iskoristiti i pokrenuti svoju izdavačku kuću G-Unit Records koja potpisuje njegove štićenike Lloyd Banksa, Tony Yayoa i Young Bucka, ali i kasnije odmetnutog The Gamea s kojim je Fifti naknadno imao kraći beef.

a možete ga upucati i u igrici

a možete ga upucati i u igrici

Jedan je od rijetkih eksponiranih afro-amerikanaca koji je dao otvorenu podršku George Bushu, što ga ponovno stavlja na suprotnu stranu Kanye Westu koji u javnim istupima nije mogao sakriti razočarenje američkim predsjednikom koji je kasno reagirao za vrijeme uragana Katrina. No, Fiftika nije gubio previše vremena politikom već svojim albumom The Massacre koji je jednostavno sipao singlove, ali i svojom filmskom karijerom pa snima poprilično uspješan u dijelovima autobiografski film Get Rich Or Die Tryin’. Snima s G-Unitom, valja se u krevetu s Vivicom Fox, piše knjige, izdaje igre za Playstation sa svojom facom u prvom planu, ulazi u beefove sa poznatim reperima (Ja Rule) i pritom zarađuje masne pare.

2007. nije dočekao skrštenih ruku i započinje s radom na svojem najnovijem uratku jednostavnog naziva Curtis. No, odjednom Fifti shvaća da njegov rival ponovno postaje Kanye West koji za izdavanje albuma bira identičan datum kao i on. Natjecateljski duh tjera ga da ne popušta, poziva Westa na javne debate koje ovaj redovito odbija jer tvrdi da su mu ispod časti. 50 je na kraju konstatirao:”Ako West proda više albuma od mene, prestat ću s rapom. Pisat ću za druge izvođače, ali prestajem sa svojom solo karijerom.”

Znači li ovo kraj karijere ili se radi o još samo jednom marketinškom triku?

U zadnje vrijeme prate ga problemi sa spotovima. Na internet je “prerano iscurio” njegov najnoviji spot za pjesmu Follow My Lead u suradnji s Robin Thickeom, a u kojem glumi i legendarni Dustin Hoffman.

TAGOVI50 cent album curtis dr dre glazba graduation kanye west

Komentiraj