Zabava

Okrećemo novu stranicu

Aside Banners

6 biografija koje svaki muškarac mora pročitati

Piše , Objavljeno

Nekad gledanje animiranih serija nije dovoljno za impresioniranje drugih ljudi. Ako želiš postati kompletnija osoba, treba okrenuti novu stranicu i nekad uzeti i knjigu.

Znamo, znamo, ni nama nije prenapeto listati požutjele stranice pod pod svjetlom svijeća, ali našli smo žanr književnosti koji nam savršeno odgovara. Biografije uspješnih i manje uspješnih muškaraca koji su obilježili popularnu kulturu.

Andre The Giant: Life and Legend

4andre

Našli smo i rješenje za sve one koji više vole “gledati slike” nego čitati. Ovaj “grafički roman” će vas upoznati s jednim velikim čovjekom. Andre Roussimoff je rođen u Francuskoj u pedesetim godinama dvadesetog stoljeća, ali ga je svijet upoznao pod imenom Andre the Giant. Postao je jedan od najpoznatijih hrvača u suvremenoj eri profesionalnog hrvanja. Od malih nogu je patio od akromegalije, poremećaja u kojem se u organizam luči previše hormona rasta.

I kao dijete je bio ogroman, nije stao u školski autobus pa ga je u školu vozio najpoznatiji redatelj kazališta apsurda Samuel Beckett u zamjenu za bocu finog vina. Kompleksan prikaz ličnosti Andrea the Gianta će vas oduševiti, nasmijati i rastužiti – sve sa liste onoga što pravo djelo mora izazvati kod čovjeka. A i Hulk Hogan je “intervjuiran” u strip formi.

Andre the Giant u kung fu filmu. Uz Kareem Abdul Jabbara u Bruce Leejevom filmu, Andre je najveća pojava i kontrast svih vremena u kung fu filmovima.

KUPI!

Gilliamesque

1terry

Jedan od osnivača Letećeg Cirkusa Montya Pythona. To vam treba biti dovoljno. Ako nije – Terry Gilliam je režirao pomaknute klasike kao što su Time Bandits, Brazil, Kralj Ribara, Dvanaest Majmuna, Strah i prijezir u Las Vegasu. Je li vam sad jasan pridjev u naslovu djela? Gilliameskno. U knjizi ćete moći pronaći i rukom nacrtane skice, bilješke i fotografije iz osobne arhive Terrya Gilliama, scenarista, glumca, animatora, redatelja i nevjerojatno kreativnog čovjeka. Knjiga izlazi 20. listopada, a dotad ćemo kratiti vrijeme s gledanjem random epizoda Montya Pythona.

KUPI!

Becoming Richard Pryor

3richard

Iako je Selidba jedan od najglupljih filmova ikad snimljenih, ali smo ga pogledali desetak puta zahvaljujući vječnim reprizama na TV-u, Richard Pryor je genijalac. Ono što brojni ljudi ne shvaćaju jest činjenica da ne bi postojali Eddie Murphy, Chris Rock ni Kevin Hart da nije bilo Richarda Pryora. Odrastao je u bordelu svoje majke, a stigao je do vrha Hollywooda. Sve to je zapisano u ovoj biografiji autora Scotta Saula koji je kopao po svim mogućim izvorima kako bi Pryor bio predstavljen kako treba.

KUPI!

Glow: The Autobiography of Rick James

5glow

Rick James je stoljećima uživao u seksu, drogama i funku. Kako je Rick James još poživio toliko da ispriča svoju priču? Nitko ne zna. Ni on sam. Možda zato što je on “Rick James, biiiitch”. Napustio je svijet 2004. godine, ali i dalje je sila koju morate prepoznati.

“Obišao sam pakao i vratio se. Sve je u mojoj glazbi – zabave, bol, prevelik ego, lude opsesije.”

KUPI!

Amazing Fantastic Incredible: A Marvelous Memoir

6stan

Znaš onog starca koji se pojavljuje u svim Marvelovim filmovima? E to ti je Stan Lee, otac većine superjunaka koji ti kino ulaznicama i memorabilijom danas oduzmu pola plaće (ili džeparca, ovisno gdje si u životu). Nije teško zaključiti otkud dolazi naslov, ali ostavit ćemo te da razmišljaš ako ti već nije kliknulo. Stan Lee je napravio hardcover strip o svom životu i nastanku brojnih superjunaka, a možete ga čitati od 3. studenog kada i službeno izlazi. Čovjek je gotovo sam stvorio mitologiju dvadesetog stoljeća, ovo je idući strip koji morate kupiti. Preskočite novog Batmana, uzmite Stan Leeja. Pogledajte samo taj kaver. Prepoznajete sve likove, a ilustracije su odlične.

KUPI!

An Astronaut’s Guide to Life on Earth

2chris

Ne treba suditi knjigu prema koricama, ali zbog ovih korica bismo sigurno kupili knjigu kada bismo na nju naletjeli. Astronaut na skejtu, što vam više treba?

Kanadski astronaut je proveo 4 tisuće sati u svemiru. Njegovo ime je Chris Hadfield i on je jedan od najkul astronauta za koje znamo. Stvaranju njegove fan baze je itekako pomogao njegov angažman na društvenim mrežama, a bome i sviranje Bowiejeve Space Oddity u bestežinskom stanju. U ovoj knjizi otkriva što ga je odlazak u svemir naučio o odlučnosti i pripremljenosti na sve. U jednom trenutku je oslijepio u svemiru, u drugom je izbacio zmiju iz aviona (Samuel L. Jackson se može sakriti), a u trećem je provalio u Međunarodnu svemirsku postaju švicarskim nožićem. Svejedno je još uvijek živ. Ako ne volite lijepe riječi i iskren uvid u život astronauta, na sajtu kanadske svemirske agencije imate skraćenu biografiju koja stane na dvije stranice A4 papira.

KUPI!

TAGOVIamazon andre the giant biografije funk Knjige marvel nova stranica richard pryor rick james stan lee stand up

Komentiraj