Glazba

Jimmy je najjači!

Banner 300

A najbolji gitaristički rif svih vremena ima… Whole Lotta Love!

Piše , Objavljeno

Gitaristički rif je jedna od najpodcjenjenijih glazbenih figura, ali njegova snaga i utjecaj nadilaze vrijeme i ostaju besmrtni. Pogledajte samo predvodnike liste najboljih i recite da smo u krivu!

jimmy page

Ah, divna prošla vremena u kojima nije bilo bitno jesi li zgodan ili grd k’o Keith Richards, kakvu guzicu i sise imaš te koliko je spretna ekipa koja ti radi autotune glasa. Da, nekoć su se cijenile sposobnosti poput bubnjanja, snage glasa i gitarističkih solaža, a jedna od najprepoznatljivijih figura klasičnog rocka je definitivno bio i ostao gitarističkih rif.

Tih nekoliko naizgled jednostavnih nota ili akorda praktički je obilježilo svaku veliku pjesmu prošlog stoljeća, a po njima ćete ih najbolje i prepoznati. Čim udare prvi takvi, znate da se radi o Zeppelinima, Doorsima ili Deep Purpleu, a to je dovoljan dokaz koliko gitaristički rif znači za pjesmu. Zato je ekipa s BBC Radio 2 kanala odlučila napraviti veliku anketu o najboljim gitarističkim rifovima svih vremena, a iako je konkurencija bila uistinu žestoka, prva petorka bez sumnje zaslužuje svoje pozicije te bi se bez imalo problema svaka od tih stvari mogla naći čak i na prvom mjestu.

page

No ipak, samo je jedan pobjednik, a to je u ovom slučaju rock klasik Whole Lotta Love grupe Led Zeppelin. Jimmy Page i njegovi pomalo mračni početni tonovi koje slijede prodorni glas Roberta Planta i energično bubnjanje Johna Bonhama… ma ljepotica samo takva! Za stvar koja je stara punih 45 godina, a koja i dan-danas zvuči jednako svježe, uistinu nema dvojbe da je zaslužila ovako visoko mjesto pa makar se radilo o popriličnoj nepristranosti (britanski slušatelji odabrali britanski bend, čudna li čuda!).

Led Zeppelin – Whole Lotta Love:

U prvoj su se petorki našli i Sweet Child O’ Mine grupe Guns N’ Roses, Back In Black australskih legendi AC/DC, neizbježni Deep Purple i njihov svevremenski hit Smoke On The Water te Layla, izbor kojega se definitivno ne bismo sjetili među prvima, ali za Dereka and the Dominoes peta pozicija nije nimalo nezaslužena. Kao što smo rekli, svaki od njih bi komotno mogao biti na prvom mjestu, ali nitko se ne bi smio buniti što je ono pripalo upravo Zeppelinima. Ili netko ipak ima bolji prijedlog?

TAGOVIgitara gitaristički rif Jimmy Page led zeppelin rock

Komentiraj