Zabava

Aside Banners

Slikar bolesnog Hip-Hop zvuka

Krajem kolovoza na tržištu će se pojaviti dugo očekivani album underground zvijezde Aesop Rocka. Vrijeme je da vas Idesh! upozna sa jednom od ključnih figura nezavisnog hip-hopa.

Piše , Objavljeno

Krajem kolovoza na tržištu će se pojaviti dugo očekivani album underground zvijezde Aesop Rocka nazvan None Shall Pass. Poznavatelji njegova opusa znaju što mogu očekivati, a za one koji njegov rad ne poznaju, vrijeme je da vas Idesh! upozna sa jednom od ključnih figura nezavisnog hip-hopa.

Aesop rock

Aesop rock

Ian Matthias Bavitz, rođen je 1976. u New Yorku (Long Island). Ovaj je školovani slikar svoju karijeru započeo kasnih 90-ih s dva nezavisno izdana albuma Music For Earthworms (’97.) i Appleseed EP (’99.) koji su podigli prašinu na underground sceni. No, za vrijeme sve te halabuke oko albuma, Rock je konobario. Prvo službeno izdanje (album Float iz 2000.) izašlo je na svjetlo dana pod etiketom Mush i predstavilo Aesop Rocka širem auditoriju.

Od samih početaka bilo je jasno da Rock ne spada u skupinu standardnih hip-hop autora i da je njegov specifični storytelling lišen egocentričnog stava karakterističnog za mnoge hip-hop izvođače, kako underground tako i one mainstream. To su primjetili i čelnici izdavačke kuće Definitive Jux (ili kraće Def Jux) koji 2002. potpisuju Aesop Rocka koji za njih izdaje svoj drugi službeni album Labor Days.

Početak karijere i prve krize

Labor Days označava i ozbiljniji početak njegove karijere s obzirom na činjenicu da je Def Jux neovisno o svom nezavisnom statusu ekstremno jaka izdavačka kuća s jakim imenima kao što su El-P (ujedno i osnivač Def Juxa), Cage, Camu Tao ili Rob Sonic koji prosječnom hrvatskom slušatelju možda ne znače mnogo, ali u svijetu stoje kao jedna od rijetkih alternativa komercijalnom “MTV rapu” kojime je prosječni slušatelj svakodnevno bombardiran. Labor Days je konceptualni album u cjelosti posvećen robovlasničkom aspektu američkog kapitalizma, a kritika i publika drže ga za njegov najbolji album do danas.

cover bazooka tooth albuma

cover bazooka tooth albuma

Bazooka Tooth na tržište izlazi 2003. ali tada plaća cijenu koju plaćaju mnogi underground izvođači. Fanovi nezavisnog zvuka očekuju sljedeći korak, pomak u zvuku, novu stepenicu, a mnogi izvođači jednostavno ne mogu zadovoljiti takve prohtjeve bez izlaska iz žanra, a na takve se egzibicije ponovno ne gleda blagonaklono.

Nastupaju četiri godine umjetničke krize za vrijeme koje Aesop Rock radi na raznim projektima, od suradnje s Evil Nineom do pravljenja glazbene kulise za kratke filmove (Fishtales i Walleyball).

Novi početak

Početak 2007. donosi zanimljivu suradnju s Nikeom u vidu 45 minutne pjesme All Day za Nikeovu Original Run kampanju, a ideja je stvoriti svojevrsni dinamični soundtrack treninga.

Definitive Jux već neko vrijeme s puno entuzijazma najavljuje None Shall Pass i to s razlogom. Naime, ovo je prvi službeni album od 2003. i uistinu predstavlja projekt vrijedan čekanja. Imao sam priliku preslušati None Shall Pass (koji se BTW pojavljuje 28. 8. 2007.) i prve su reakcije odlične. Album predstavlja odmak od onoga što smo imali prilike čuti na prethodniku i već na prvo slušanje zvuči zarazno. Produkciju je najvećim dijelom preuzeo sam Aesop Rock (dakle, priča je uobičajena), no zanimljivo je da je izostala pjesma u produkciji El-P-a. Na albumu gostuje i frontman kultnog folk-rock/lo-fi projekta The Mountain Goats, John Darnielle…

Pročitali ste to ovdje, dakle… Isplati se čekati!

Pročitaj i:
Def Jux – rasadnik dobre glazbe >>
The Roots – najbolji Hip-Hop band ever! >>
Novi Hip-Hop albumi u 2008. >>

TAGOVIaesop rock glazba hip hop

Komentiraj