Zabava

Aside Banners

Alex de la Iglesia

Nakon što smo vas upoznali s redateljima Dalekog istoka i Meksika, došlo je vrijeme da pronjuškamo po Europi. Idesh! vam predstavlja ludog princa španjolskog filma Alexa De La Iglesiju.

Piše , Objavljeno

Možda ste neki od navedenih naslova “Dan zvijeri“, “Perdita Durango“, “Susjedi“, “Umrijeti od smijeha“, “ševac i njegov pjevac” uspjeli odgledati u nekom ciklusu španjolskog filma na državnoj dalekovidnici. A jeste li znali da je čovjek koji stoji iza njih Alex de la Iglesia? Redatelj koji se svojim čudnim i uvrnutim filmovima uspio nametnuti ljubiteljima sedme umjetnosti diljem svijeta dokaz je da španjolci, osim Boga Almodovara, posljednjih desetak godina imaju dosta konja za utrku.

Alex de la Iglesia

Alex de la Iglesia

Nakon što je diplomirao filozofiju, neko vrijeme crtao je stripove, a prvi dodir s filmom ima kao scenograf na filmovima «Mama» i «Todo por la pasta». Nakon susreta s piscem / scenaristom Jose Guerricaechevarrijom, počinje uspješna suradnja koja je rezultirala s 11 zajedničkih filmova. Prvi u nizu bio je kratkometražni horor “Mirindas Asesinas” (1991.). Vrlo brzo golemi potencijal prepoznao je i sam Pedro Almodovar te je producirao “Acción mutante” (1993.), film u kojemu se radnja odvija u budućnosti gdje invalidi odluče boriti se protiv nadmoćnije i ljepše klase ljudi.

El Dia de la bestia

El Dia de la bestia

El Dia de la bestia

U nas preveden kao “Dan zvijeri” (1995.), govori o svećeniku koji nakon dugogodišnjeg proučavanja Biblije dođe do spoznaje da će se Sotona roditi na Božić, upravo u Madridu. Uz pomoć heavy-metalca (Santiago Segura aka Torrente) i TV voditelja, oni kroz niz bizarnih i sumanutih ceremonija pokušavaju saznati gdje će se beba roditi kako bi ju ubili. Ova ekstremna sotonska akcijska komedija, doživjela je veliku popularnost o čemu najbolje svjedoči šest nagrada Goya (španjolska filmska nagrada) te pobjede na festivalima u Bruxellesu i Montrealu.

Perdita Durango

Godine 1997. realizira svoju verziju eksploatacijskog trash filma, Perdita Durango, s Javierom Bardemom i Rosie Perez u glavnim ulogama. Filmski kritičari ovaj film uspoređuju s Lynchovim “Divljim u srcu”, što ni ne čudi kada se zna kako su oba filma došla iz pera Barry Gifforda.
Naime, lik kojega je Isabella Rosellini glumila u “Wild at Heart” zove se upravo Perdita Durango, a Iglesiju i Guerricaechevarriju je toliko oduševila da su odlučili snimiti film samo o tome liku.

Muertos de risa

Muertos de risa

Muertos de risa

“Muertos de risa” (Umrijeti od smijeha) crna komedija koja govori o velikim TV zvijezdama, koji su cijelu karijeru zasnovali na jednom jedinom gegu (Bruno šamara Ninu), sve dok Nini ne dopizdi i odluči se na sve moguće načine osvetiti nekadašnjem partneru. Snimljen u stilu Stanlija i Olija (ili u originalu Laurel and Hardy) ovaj film bio je samo uvod u jednu od najboljih epizoda europskog filma posljednjih deset godina.

La Comunidad

La Comunidad (Susjedi / 2000.) mnogi smatraju najboljim filmom u karijeri španjolskog luđaka, koji u ovoj stripovskoj komediji sa živim ljudima, prikazuje svijet kroz stanare jedne stare kuće u Madridu.
Kao i svi prijašnji filmovi i ovaj je prepun bolesno čudnih likova, bizarnih životnih situacija, a o velikom uspjehu filma govore i brojne nagrade, čak tri Goye te nekoliko osvojenih festivala.

Susjedi

Dvije godine kasnije snima “800 balas” pokušavajući oživjeti žanr vesterna, naravno, na njemu svojstven način. Posljednji film “ševac i njegov pjevac” (Crimen Ferpecto), vjerojatno vas je odbio od odlaska u kino zbog očajnog prijevoda. Aludirajući na slavni Hitchcockov «Nazovi M radi ubojstva», kao i brojne filmove koji govore o sličnoj temi savršenog ubojstva, De La Iglesia snima gotovo alanfordovsku komediju, sa sjajnim glumačkim ostvarenjima Guillerma Toleda i njegove partnerice Monice Cervare.

The Oxford Murders

The Oxford Murders

The Oxford Murders

Možda se pitate, zašto baš sada pišemo o Alexu de la Iglesiji. Pa, odgledali smo njegov novi film “The Oxford Murders”, drugi film na engleskom s internacionalnom glumačkom ekipom koju predvode Elijah Wood, John Hurt i uf, Leonor Watling (to je ona djevojka u komu u “Pričaj s njom”). “Mister Frodo” je mladić koji dolazi na studij u Oxford kako bi upoznao svojeg idola profesora Arthura Seldoma (Hurt). No, žena kod koje je odsjeo biva ubijena, a on i njegov mentor ubrzo shvaćaju da se serija okrutnih zločina događa po složenoj matematičkoj formuli. Naravno, glavni lik upoznaje prekrasnu Lornu (Watling) koja je nekoć bila ljubavnica matorog profesora, ali i opsesivnu Beth (Julie Cox).
Iako film nije ni do koljena prijašnjim genijalnosti ludog španjolca, jedan je od boljih i zanimljivih trilera koja Hollywood jednostavno više ne zna napisati. Stoga, znate što vam je činiti.

TAGOVIAlex de la Iglesia El Dia de la bestia film La Comunidad Muertos de risa Perdita Durango redatelj španjolska The Oxford Murders

Komentiraj