Zabava

Aside Banners

American Gangster

Frank Lucas bio je jedan od najuspješnijih afroameričkih kriminalaca od kraja šezdesetih nadalje i bilo je vrijeme da netko njegovu priču prebaci na veliko platno.

Piše , Objavljeno

Frank Lucas bio je jedan od najuspješnijih afroameričkih kriminalaca od kraja šezdesetih nadalje i bilo je vrijeme da netko njegovu priču prebaci na veliko platno. Ridley Scott se dohvatio tog zadatka i moramo priznati kako je čovjek posao pošteno odradio i snimio film koji za njegov opus znači isto što i Goodfellas za Scorseseov.

Lucas je, kao što ste iz uvoda mogli zaključiti, stvaran lik i zaslužan je za svojevrsnu revoluciju u svijetu trgovine drogom. Naime, učinio je poslovni potez stoljeća i odlučio robu nabavljati direktno od proizvođača (u ovom slučaju Vijetnamaca) na taj način isključujući posrednika što mu je uvelike olakšalo distribuciju opijata po daleko nižoj cijeni od konkurenata. Bonus je i taj što svoju drogu (Blue Magic) nije “rezao” (razblaživao) te je svojim “klijentima” servirao prvoklasnu “gudrovinu” što ga je učinilo omiljenim dilerom među narkomanima.

U kratkim crtama, radi se o jednom od najboljih filmova godine. Ne samo zbog toga što je redateljeva želja bila snimiti “veliki film”, već i zbog toga što mu je to pošlo za rukom. Ovdje ne govorimo o novom Kumu, ali svakako je riječ o odličnom naslovu koji ne smijete propustiti kada krene u našim kinima. Washington je odličan kao Lucas, a savršenu protutežu daje mu i neuobičajeno raspoloženi Crowe kao agent Roberts kojemu je ovo najbolja uloga još od Insidera.

Idesh! Preporuka:Ne smijete propustiti…

Redatelj:Ridley Scott
Uloge:Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin…
Trajanje:157min.

TAGOVIamerican gangster američki gangster denzel washington film ridley scott russell crowe

Komentiraj