Film i TV

Hvala ti na svemu!

Aside Banners

Anime legenda Hayao Miyazaki odlazi u mirovinu

Piše , Objavljeno

Ako postoji sinonim za vrhunski nacrtanu, majstorski režiranu i emotivno angažiranu anime priču, onda je to zasigurno Hayao Miyazaki.

hayao miyazaki

Rijetko je koji umjetnik uspio ono što je Miyazakiju pošlo za rukom: da mu je svaki film, u dugoj i plodnoj karijeri, apsolutno remek djelo. Velika je stoga šteta što, izvan krugova ljubitelja animea (prepoznatljivi japanski crtani filmovi) i hard core filmofila, ime Hayaoa Miyazakija ne znači gotovo ništa, pogotovo ako se u obzir uzme da je ovaj čovjek jedan od najvećih filmskih umjetnika svih vremena.

Iako je u par navrata najavljivao svoj odlazak u mirovinu, izgleda da ovoga puta misli ozbiljno, jer je to potvrdilo i službeno priopćenje iz Studija Ghibli, tvrtke koju je pomogao osnovati. Miyazaki, koji je u siječnju napunio 72 godine, trenutno obilazi festivale i promovira svoj, kako stvari stoje, posljednji dugometražni animirani film, The Wind Rises, priču o Jiru Horikoshiju, čovjeku koji je dizajnirao japanske vojne zrakoplove tokom Drugog svjetskog rata.

The Wind Rises – trailer:

Naravno, odlazak u mirovinu ne znači i potpuno povlačenje iz svijeta filma i animacije, te je vrlo vjerojatno da će ova legenda ostati raditi na nekim lakšim projektima, poput kratkih filmova (u kojima je također briljantan). Njegovo znanje i sposobnosti su, na veliku sreću svih fanova, vrlo raznoliki, te se u jednom animacijskom studiju da naći i više nego dovoljno posla za ‘umirovljeničke dane’ legende.

Ovaj svestrani umjetnik cijeloga se života bavi animacijom, a kao redatelj/scenarist/animator iza sebe ostavlja klasike ne samo animiranog filma, nego i filma općenito, poput Castle in the Sky, Princeze Mononoke, Howl’s Moving Castlea i Spirited Away. Upravo mu je potonji 2003. godine donio jedinog Oscara, a ta je nagrada bila veliki potisak njegovoj karijeri i općoj popularizaciji animea na Zapadu, te se od onda bilježi značajan porast zanimanja za ovaj tip filmske umjetnosti, ali i za radove jednog od njezinih najprominentnijih predstavnika.

Princeza Mononoke ostati će vjerojatno najpoznatiji Miyazakijev rad

Princeza Mononoke ostati će vjerojatno najpoznatiji Miyazakijev rad

Osim rada na filmovima, Miyazaki je poznat i po svojim manga stripovima, koji su stilski sasvim drugačiji oblik umjetničkog izražaja. To mu dopušta da istraži neke mračnije i morbidnije strane svoje svijesti, pokazujući i drugu stranu autora koji je poznat po emotivno kompliciranim, ali suštinski pozitivnim i afirmativnim filmovima. Ipak, i takve priče Miyazaki spretno adaptira za filmsko platno, te mu dugometražni projekti svoj život uglavnom počinju upravo u formi stripa.

Teško da može bolje od Spirited Away

Teško da može bolje od Spirited Away

Možda se odlazak Miyazakija u današnje, blockbuster vrijeme neće toliko osjetiti i utjecati na svijet filma, ali jasno je da svjetska kinematografija gubi jednog od svojih istinskih velikana. Njegova sposobnost da spoji neobične likove i emotivne priče, te ih smjesti u maštovite i unikatne svjetove, ostati će nedosanjan san većine mlađih nasljednika, ali i motiv više za dostizanjem tog genijalca. Gospodine Miyazaki, hvala vam na svemu!

TAGOVIanime hayao miyazaki japan manga

Komentiraj