Zabava

he's back

Aside Banners

Nezaboravne uloge Arnolda Schwarzeneggera

Nakon bodybuilderske, glumačke, redateljske, poslovnjačke pa na koncu i političke karijere, Arnie se vraća onome što mu najbolje ide… ne, ne vraća se jodlanju, nego glumi.

Piše , Objavljeno

Arnold Schwarzenegger, ta ljudina čiji su mišići jednako kruti kao njegov izgovor engleskog jezika, čovjek je od mnogih talenata, i mora mu se priznati, u svemu čega se primio bio je odličan.

Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

Odrastao u austrijskoj selendari Thalu, mjestašcu u blizini Graza koje nastanjuje kojih dvije tisuća duša, i u kojemu nema Ikee, nema shopinga, pa jedino po čemu je znano jest upravo činjenica da je upravo ovdje svijet dočekao malog Arnolda. Budući hollywoodski glumac i kalifornijski guverner došao je na svijet u obitelji lokalnog zapovjednika policije i majke kućanice. Otac Gustav imao je tamnu mrlju u rezmeu:1938. godine pristupio je Hitlerovoj nacističkoj stranci i u Drugom svjetskom ratu služio je u njemačkoj vojsci. Otac je i u kući njegovao stroge stavove, djecu je odgajao batinom, a Arnold je bio u nezavidnom položaju budući da je otac sumnjao da je on plod ženine nevjere, pa se nije ustručavao favorizirati posinka Meinharda.

Ne bi li se umilio ocu, Arnold se posvetio sportu, a u 14. godini odlučio se ozbiljnije baviti dizanjem utega. Krenuo je u teretanu u obližnjem Grazu i sanjao o velikom svijetu. Na njegove snove najviše je utjecao životni put Stevea Reevesa, bodybuildera poput njega, američkog glumca koji je vrhunac karijere ostvario u Italiji, ulogom Herkulesa. Arnold je bjesomučno trenirao ne bi li ispunio svoje snove o bijegu iz Austrije. Tragična smrt brata Minharda i kasnija očeva smrt, kao da ga nisu dotakle:nije im došao na sprovode.

Dok je služio vojsku, zbrisao je na prvo veliko natjecanje u bodybuildingu i tu si je otvorio put prema tituli Mister Universe. U prvom pokušaju, 1966. godine, ona mu je promakla ali sljedeće godine pala je prva titula. Narednih godinu dana Schwarzenegger je trenirao i po šest sati na dan, a u isto vrijeme radio i polazio poslovnu školu.
Engleski gotovo da i nije znao niti zucnuti, ali od sna da preleti veliku baru i ostvari glumačku karijeru u Hollwoodu nije namjeravao odustati. U jesen 1968. godine preselio je u Los Angeles, nastavio uporno trenirati i uspješno sudjelovati na natjecanjima ubrzo postavši jedan od najistaknutijih bodybuildera u povijesti sporta.

Ali to nije zadovoljavalo ambicioznog Arnieja, kako su ga zvali po sportskim dvoranama i na sve brojnijim audicijama za filmske role. Na jednoj od njih, onoj za uloge u filmu Herkules u New Yorku, Arnold Strong, što je bilo umjetničko ime junaka naše priče, napokon je uspio. Arnold Schwarzenegger dobio je svoju prvu filmsku ulogu.

Herkules u New Yorku

Prva uloga prošla je neopaženo. Arnie tumači ulogu Herculesa, božjeg sina koji se dosađivao na Olimpu, pa je poslan na Zemlju gdje nalazi pravu ljubav i uspješnu karijeru u bodybuildingu. Ne znamo koliko je film zabavan, ali čitati komentare onih koji su ga pogledali, neprocjenjivo je.
U verziji koja je išla u kina, Arnoldov glas je sinkroniziran zbog katastrofalnog engleskog, a kada pogledate ovaj isječak gdje se čuje njegov glas i izgovor, shvatit ćete zašto. Pokušajte izdržati do kraja, jer šora s velikim plišanim medvjedićem prava je poslastica.

Arnold je teško dolazio do uloga:problem je bilo njegovo napumpano tijelo, koje je u kombinaciji s špenadla glavom i kratkim nogama većini filmaša izgledalo ‘čudno’. Zbog visine, odnosno nedostatka centimetara, Arnie je izgubio ulogu Hulka. Njegova visina predmet je mnogih prijepora i iako mu se službeno pripisuje 188 centimetara, svako s imalo osjećaja za prostor zna da to nije ni blizu točno. Naravno, komplicirano ime i nerazumljiv engleski bile su velike prepreke za mladog glumca u usponu, ali Arnie se nije predavao. Zaredao je neke uloge, ali sve je to bilo daleko od zvjezdane slave kojoj je težio.

Conan Barbarin

Bio je kao stvoren za ulogu, ali niti ovaj put neće mu biti lako. Iako su producenti od početka željeli baš njega, Arnold je za ovu ulogu morao proći zahtjevne treninge. Fizički dio savladao je s lakoćom, izgubio desetak kilograma i prilagodio se viziji barbarskog ratnika, ali s jezikom je imao velike muke. Odmah su mu dali jezičnog savjetnika s kojime je neprestance vježbao, i do četrdeset puta je ponavljao svaku govornu scenu prije snimanja, i rezultat je bio vidljiv, odnosno, dalo ga se čuti. Iako je Arnoldov izgovor bio neusporedivo bolji od onoga u Herkulesu, kada je na samom početku filma s velikog platna zaparalo ‘dair vimen’ (their women), gledatelji su se zbunjeno pogledavali.

Kritika i ‘ozbiljnija‘ publika film su dočekali na nož, ali mlađarija se oduševila dogodovštinama barbara osvetnika i Schwarzeneggerovom pojavom. Film je bio uspješan i utržio oko 100 milijuna dolara od prikazivanja u svjetskim kinima. Tri godine kasnije u kina je stigai na nastavak, Conan razarač, ali to je prošlo ni približno uspješno.

Terminator

James Cameron je 1984. izbacio neočekivani hit:znanstveno fantastični film o kiborgu ubojici koji je poslan iz budućnosti da ubije majku nerođenog vođe pokreta otpora Johna Connora. Dobili smo kultni film koji se ukorijenio u popularnu kulturu 20. stoljeća, a dio zasluga ide i Arnoldu.
Schwarzenegger je prvo razmatran za ulogu Kylea Reesea, člana pokreta otpora koji je došao zaštiti Sarah Connor i postao njezin ljubavnik i otac Johna Connora. Ipak, Cameron je smatrao da bi onda casting Terminatora bila nemoguća misija budući da bi teško našli glumca koji bi bio krupniji od njega, što je uloga zahtijevala. Cameron je pristao naći se s austrijskim bodybuilderom, ali ga nije planirao angažirati u filmu, a kako bi ga se otarasio, planirao je inscenirati svađu. Ipak, Arnie ga je šarmirao i uvjerio da bi bio savršen za ulogu Terminatora.

u ulozi Terminatora

u ulozi Terminatora

Poput ostalih, Arnie nije očekivao previše od ove uloge, bio je daleko nabrijaniji na nastavak Conana koji se snimao u to vrijeme. Zbog Conana je snimanje Tedrminatora bilo odgođeno, a Cameron je u pauzi ispeglao scenarij i počeo raditi na specijalnim efektima, velikom adutu filma. Uskoro je Schwarzenegger zakoračio na set, a krivo izgovorenom replikom ‘I’ll be back‘ (umjesto kao po scenariju:I’ll come back) ušao u povijest.
Terminator je postao jednim od najupješnijih filmova dekade, a franšiza jednom od najprofitabilnijih u povijesti. Arnie više nije bio druga liga.

Terminator ga je obilježio, Arnold je sada bio glumac kojeg želite na odjavnoj špici svoje akcijskog filma, a osamdesete su bile godine akcije. Hollywood je prigrlio žanr – pucačina, ganjaže, šore i brutalne replike bile su poželjna roba, a takvih se filmova snimalo na kamione. Dans nezamislivo, ali tada su najveće zvijezde crvenih tepiha bili glumci u akcijama, posebice njih dvojica:Arnold Schwarzenegger i Silvester Stalone. Arnie je u svoj CV redao akcijske naslove:Komandos (Commando – 1985.), Sirovi ugovor (Raw Deal – 1986.), Predator (1987.), Trkač (The Running Man – 1987.), Crveno usijanje (Red Heat – 1988.).

Blizanci

Onda su nam servirali Arnolda kakvog nismo poznavali. Nasmijano lice, naivna dobrota, sušta suprotnost ‘oš da ti kičmu složim‘ pogleda u očima i tihe jeze kakvu je pokazivao u dotadašnjim filmovima, Arnie je zakoračio u novi žanr – komediju.
Ivan Reitman, genijalac koji nas je zabavio komedijama kao što su Meatballs i Ghostbusters, nanjušio je komični potencijal prirodno duhovitog Arnolda. Iako je glumio opakog tipa, prvatno su ga znali kao šaljivdžiju, pa Schwarzenegger nije oklijevao i prihvatio je ulogu rame uz rame, pa i ne baš rame uz rame, s Dannyjem DeVitom.

Komedijaška karijera nije stala na tome. Odmah nakon odličnog Totalnog opoziva (Total Recall – 1990.), snimio je još jednu komediju (opet za Reitmana), Policajac iz vrtića (Kindergarten Cop – 1990.). Godinu dana kasnije u kina je stigao nastavak Terminatora, Judgement Day i okrunio Arnoldovu filmsku karijeru. Mnogi će reći da od tog trenutka stvari kreću nizbrdo, iako je Istinite laži (True Lies – 1994.) odlično prošao, a za ulogu u komediji Junior (ponovno s Raitmanom i DeVitom) dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji. Ipak, vremena su se mijenjala i Arnijeva zvijezda polako je gubila sjaj. Čak je i treći dio Terminatora dobi mlaki doček publike.

Ovom prilikom fokusirat ćemo se na Arnijevu filmsku, a ne političku karijeru. Recimo tek da je proveo dva mandata na mjestu kalifornijskog guvernera, da je nedavno odustao od ganjanja neke druge funkcije čemu je uvelike doprinijela činjenica da je otkriveno da ima vanbračno dijete s kućnom pomoćnico što je poprilično iznenadilo i njegovu ženu, Mariju Shriver koja uskoro više neće biti gospođa Schwarzenegger.

Arnold Schwarzenegger, političar

Arnold Schwarzenegger, političar

Arnold Schwarzenegger nije skroman čovjek i sigurno se neće tek tako povući u sjenu. To potvrđuju i njegovi planovi za nastavak filmske karijere:Arnie je već dogovorio snimanje četiri nova filma. Arnija ćemo gledati u ‘Last Standu‘ kojeg najavljuju kao staromodni vestern, zatim će se pojaviti u nastavku Plaćenika (The Expendables), u filmu ceste Cry Macho, te u tek najavljenom nezavisnom akcijskom trileru Captive. Svi filmovi snimat će se u sljedećih godinu-dvije dana, pa ćemo uskoro vidjeti ima li Arnie, sada već djedica, još što za ponuditi.

TAGOVIarnold schwarzenegger Conan glumac terminator

Komentiraj