Zabava

Lista za k....

Aside Banners

BBC je odabrao 100 najboljih filmova 21. stoljeća i naljutio nas svojom prvom pozicijom

Nismo neki fanovi raznih lista najboljih filmova, pogotovo kada na njima nema niti jednog filma s Jasonom Stathamom!

Piše , Objavljeno

Čim vidimo neku listu najboljih filmova koje su sastavljali nekakvi kritičari ili mreže poput BBC-a, dođe nam mala mukica jer znamo što možemo očekivati: 70% drametina za koje nikada nismo čuli, 20% filmova koje smo gledali i nismo uopće razumjeli u čemu je poanta i maksimalno 10% remek-djela koje bismo i sami vjerojatno stavili unutra, ali nisu uspjeli upasti niti u prvih 50. Dobro, malo karikiramo, nismo baš takvi kinematografski neznalice, ali znate na što mislimo kada govorimo o ovakvim listama… onaniranje pretencioznih kritičara koji su eksponencijalno gluplji što više pokušavaju biti pametni i “duboki”.

Upravo nam je takve emocije izazvala nova lista BBC-a koja je pobrojala 100 najboljih filmova 21. stoljeća. Dakle, ne svih vremena, već posljednjih 16 godina iliti u vremenskom razmaku koji oni isti gore spomenuti pretenciozni kritičari nazivaju “najgorim periodom kinematografije“. Pljus! Oni su za sastavljanje ove liste angažirali ukupno 177 kritičara iz 36 svjetskih zemalja (očigledno se naša pozivnica zagubila u pošti), a evo koji su radovi uspjeli zaokružiti prvih 10.

10. No Country for Old Men (2013) – Joel i Ethan Coen

9. A Separation (2011) – Asghar Farhadi

8. Yi Yi: A One and a Two (2000) – Edward Young

7. The Tree of Life (2011) – Terrence Malick

6. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Michel Gondry

5. Boyhood (2014) – Richard Linklater

4. Spirited Away (2001) – Hayao Miyazaki

3. There Will Be Blood (2007) – Paul Thomas Anderson

2. In the Mood for Love (2000) – Wong Kar-wai

Mulholland Drive (2001) – David Lynch

Hmh, OK. Krenimo redom. Malo braće Coen za početak, nije loše. Teška iranska drama, može proći. Yi Yi... wtf je Yi Yi?! Ludi Terrence Malick sa svojim remek-djelom filmske poezije, naravno. Najbolja uloga Jima Carreya u jednom od najboljih filmova ikada… slažemo se. Boyhood? Stvarno? A ono, dobar je film, ali sad baš peti najbolji 21. stoljeća… a gdje je tu Birdman?! Malo japanske animacije, pa vrhunski Paul Thomas Anderson i maaaalkice precijenjeni In the Mood for Love. Za sada nismo baš oduševljeni, ali ono, da se živjeti. Jer prvo mjesto je ipak… Mulholland Drive?! Koji…? Kako… ? Zašto…? Ne…?

mulholland

Ufff, teško je to za probaviti, pogotovo jer se bez imalo sumnje u očima autora ovog teksta radi o najbezveznijem filmu Davida Lyncha, ali staviti ovo viceralno izd*kavanje na prvo mjesto liste najboljih filmova 21. stoljeća je uvreda prema svim Nolanima, Fincherima, Spielberzima, Aronofskyima i ostalom bagrom ovoga svijeta. Vjerojatno se i sam Lynch smije kako je isprskao budale… Ili smo možda mi ti koji smo u krivu?

TAGOVIbbc david lynch film klasik kult mulholland drive najbolji film najbolji film 21. stoljeća remek-djelo

Komentiraj