Zabava

Aside Banners

Before the Devil Knows You’re Dead

Doggy-Style s Marisom Tomei, vrhunska glumačka ekipa i legendarni redatelj - nezamislivo dobar triller!

Piše , Objavljeno

Zadnji film Sydney Lumeta proglašen je najutjecajnijih filmom 2007. godine. Ako vam to nije dovoljna preporuka, u filmu glumi neponovljivi Philip Seymour Hoffman. Još vam nije dosta? Najbolja golišava scena u filmu prošle godine upravo je iz ovog filma s Marisom Tomei. Ali to nije sve.

Prvo ide priznanje:ovaj film odlučili smo pogledati samo zato jer je uvodna vruća doggy-style scena sa Marisom Tomei, proglašena najboljom golišavom u filmu prošle godine. Vjerujte im nisu lagali glede izbora, a u istoj sceni se pojavi i genijalni Philip Seymour Hoffman, koji do kraja filma jednostavno vlada ekranom. Pridodate li glumačkoj ekipi Alberta Finneya i Ethana Hawkea, a sve to u ponajboljem filmu 83-godišnjeg Sidney Lumeta, još od Dog Day Afteroona (1975.) rezultat je nesvakidašnji triler kakve danas Hollywood gotovo više i ne zna snimiti.

Iako bi ovaj film prije okarakterizirali kao tragediju, jer je premazan depresivnim Shakespearovskim bojama, nevjerojatno je kako će vas ovaj triler i njegovi flešbekovi punih dva sata privezati uz vaš TV/monitor iako će te nakon već pola sata znati kakav je kraj.

Propalica Andy (Ethan Hawke) nalazi se u financijski očajnoj situaciji, a stariji, uspješni brat Hank (Hoffman) ponudi mu ne tako idealno rješenje. Opljačkati draguljarnicu njihovih roditelja, s plastičnim pištoljima, tako da nitko ne strada, osiguranje će pokriti štetu, a dobit će braća podijeliti na dva dijela. No, vremena su se promijenila od kada su njih dvojica kao klinci radili u draguljarnici, a umjesto stare i islužene pomoćnice Doris, na mjestu pljačke nađe se njihova majka, koja ubije Andyevog naoružanog partnera. S policijom, i mafijom za vratom, braća imaju i osobnih problema, a tu je i Hankova žena (Marisa Tomei) koja ga vara s bratom.

Sidney Lumet prije pola stoljeća snimio je “12 gnjevnih ljudi”, proslavio Al Pacina u “Serpicu” i “Pasjem popodnevu”, a “Network” je 1977. dobio četiri Oscara. Trebalo mu je trideset godina da iznova pronađe žar u sebi te snimi ovako genijalan film. Ironičan, mladenački razigran te s neočekivanim Biblijskim okršajem na kraju.

Idesh! preporuka:Nažalost gledali smo ga prekasno, pa nije upao u našu listu najboljih filmova godine. Ali svakako ga treba uvrstiti među tri najbolja iz 2007.
Redatelj:Sidney Lumet
Uloge:Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei
Trajanje:117 minuta

TAGOVIethan hawke film marisa tomei philip seymour hoffman Sydney Lumet triler

Komentiraj