Zabava

Aside Banners

Bit će krvi

Daniel postaje glavna faca u kraju, a Eli njegov najljući protivnik. Njihov sukob uskoro počinje poprimati sve veće razmjere - Bit će krvi.

Piše , Objavljeno

Bit će krvi

Bit će krvi

Zaboravite sve što ste znali o Paulu Thomasu Andersonu. Čovjek koji nam je podario dva ponajbolja filma što ih je Hollywood odobrio u posljednjih deset godina, Boogie Nights i nezaboravnu Magnoliju, snimio je film u kojemu nema isprepletenih radnji, mnoštva likova, techno montaže, već je riječ o kronološkoj priči koji se bavi s jednim, jedinim likom kao središtem filma.
Daniel Plainview (Daniel Day-Lewis) obilazi farmere te otkupljuje njihovu zemlju sve u nadi kako će se njegov mukotrpan rad isplatiti i da će jednog dana pronaći naftni izvor. Kada dobije informaciju o važnom nalazištu, Daniel uspijeva otkupiti zemlju ali pod uvjetom da zauzvrat osigura novce Eliju Sundayu, mladom propovjedniku. Nakon pronalaska nafte, Daniel vrlo brzo postaje glavna faca u kraju, a Eli njegov najljući protivnik. Njihov sukob uskoro počinje poprimati sve veće razmjere, a rasplet naslućuje samo jedno – Bit će krvi.

Bit će krvi

Ako vam kažemo da je tek u 22 minuti filma izgovorena prva rečenica, a tijekom sljedećih dva sata glumci tek povremeno otvaraju usta, moglo bi vas odbiti od gledanja ove epske sage. No, ako ste se poput nekih, niže potpisanih mazohista, spremni uhvatiti u koštac s ovom drameštinom, obećajemo vam da se nakon skoro tri sata njegovog trajanja nećete dugo oporaviti. Jer ako vam se u konačnici ne svidi, tjednima će te pričati o propalih tri sata života, o dosadnom i sporom filmu u kojemu se ništa ne događa te da je kraj čisto sranje.
S druge strane, ako malo zagrebete ispod plitke površine holivudskih filmova, možda otkrijete da je P. T. Anderson snimio film kojega kritičari uspoređuju s “Divom” (onaj film s Jamesom Deanom) te “Građaninom Kaneom”.
Uz gotovo savršeni hororični soundtrack kojega potpisuje Johnny Greenwwod iz Radioheada, spektakularnog Lewisa, nezaboravnu kameru i očigledan potpis redatelja, dobijete klasik za sva vremena. Kojega nećete sigurno gledati više od jednom.

Idesh! preporuka:Film je sedma umjetnost. Ovo je takav film.
Redatelj:Paul Thomas Anderson
Uloge:Daniel Day Lewis, Ciarán Hinds, Dillon Freasier
Trajanje:158 minuta

TAGOVIbit će krvi daniel day lewis drama film oscar Paul Thomas Anderson there will be blood

Komentiraj