Igre

Audio igra

Aside Banners

BlindSide je prva video igra koja užitak igranja donosi i slijepim osobama

Piše , Objavljeno

Do sada je svaka video igra koju ste igrali bila primarno vizualno iskustvo, ali BlindSide nudi jedinstven način igranja samo uz pomoć zvukova.

blindside

Procjenjuje se da je otprilike 5% svjetske populacije slijepo i slabovidno, a iako se u zadnjih nekoliko desetljeća kvaliteta osoba s takvim invaliditetom značajno popravila, još uvijek postoji cijeli niz stvari i mogućnosti koje ne mogu iskusiti. Jedna od njih je zasigurno i igranje računalnih i video igara, kod kojih je glavna prepreka jednostavna činjenica da sve funkcioniraju na temelju onoga što igrač vidi na ekranu.

Aaron Rasmussen i Michael Astolfi odlučili su stoga slijepim i slabovidnim osobama približiti čar igranja igrica, svoje planove objavili Kickstarteru i prije točno dvije godine skupili 14 tisuća dolara potrebnih da provedu svoj projekt. I bome, bila je to teška i trnovita cesta, no sada ponosno predstavljaju BlindSide, prvu pravu igru namjenjenu osoba s invaliditetom vida, koju bez problema mogu igrati svi igrači.

Istina, i prije su postojali neki pokušaji da se igračima s nekim oblikom hendikepa omogući igranje računalnih i video igara, no ovo je prvi takav uistinu uspješan projekt. Dvojac je tako morao snimiti i ukomponirati preko tisuću zvukova i dijelova dijaloga, te sve to ukomponirati u 3D okruženje. Trebalo je na pravilan način podesiti jačinu i intenzitet zvukova, tako da se zvuk pojačava ili smanjuje ovisno o vašoj udaljenosti od njegova izvora, a sve to objašnjava zašto je izrada ove igre trajala pune dvije godine.

Inače, BlindSide je inspiriran tinejdžerskom traumom Rasmussena, kada mu je za vrijeme eksperimenta iz kemije eksplozija crvenog fosfora oštetila rožnicu, te uzrokovalo privremeno sljepilo. To ga je nagnalo da godinama nakon ovog incidenta napravi igru za one koji cijeli život moraju provesti u potpunoj ili djelomičnoj tami.

Ne treba zaboraviti niti priču same igrice, survivor hororu o mladom sveučilišnm asistentu Caseu, koji se jednog dana budi pored svoje djevojke, te shvaća da su i on i ona, kao i svi drugi ljudi na svijetu, odjednom oslijepili. Da stvar bude gora, njihovim su gradom zavladala monstruozna bića, koja proždiru sve pred sobom, te će igrač morati pobjeći i spasiti se iz ove ‘neugodne’ situacije, služeći se pritom samo zvukovima okoline koji dopiru iz slušalica ili zvučnika.

BlindSide – promo video:

BlindSide je dostupan za PC i Mac, a postoje i mobilne verzije na iOS i Android sustavima. I dok se u stolnoj verziji igrač kreće pomoću tipkovnice, u mobilnoj ima mogućnost svojevrsnog ‘realnog igranja’, gdje smartphone hvata vaš položaj i kretnje te ih u realnom vremenu prenosi u samu igru. Genijalna ideja, koja će, nadamo se, naći svoju primjenu među slijepim i slabovidnim osobama.

TAGOVIblindside igra za slijepe i slabovidne igre osobe s invaliditetom računalna igra smartphone video igrica

Komentiraj