Zabava

Aside Banners

Dosjei Bond: Bond negativci (1)

Mrzili ste ih, voljeli ste ih, ponekad im i zavidjeli, a Bond ih je na kraju svakog filma jednostavno roknuo. Pročitajte dosjee Bond negativaca.

Piše , Objavljeno

Dr. Julius No (Dr. No)

Organizacija:SPECTRE (Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge & Extortion)

Dr. Julius No

Dr. Julius No

CV:Iako se njegova biografija razlikuje od one navedene u knjizi (koja je prema našem sudu ipak malo bolja), mi ćemo se ipak pozabaviti onom filmskom.

Dr. Julius No briljantni je naučnik (specijalizirao se na polju radijacije) iako je svojevremeno radio kao blagajnik zločinačke organizacije Tong. U jednom trenutku otkazuje poslušnost, krade 10 milijuna dolara u zlatnim polugama i kida za Ameriku gdje se aktivno počinje baviti naučnim radom, a budući da je njegova specijalnost radijacija, ubrzo ostaje bez ruku (u knjizi ruke gubi zbog ‘dugih prstiju’ ili preciznije neovlaštenog posezanja u zločinačku blagajnu) koje zamjenjuje metalnim protezama koje imaju ogromnu snagu.

Cilj:Sabotirati američka raketna testiranja

Ernst Stavro Blofeld (From Russia with love, Thunderball, You only live twice, On Her Majesty’s secret service, Diamonds are forever)

Organizacija:SPECTRE

Ernst Stavro Blofeld

Ernst Stavro Blofeld

CV:Iako se njegova biografija nikada nije javno obznanila u filmovima, ono što nam je poznato iz knjiga o Bondu jest sljedeće. Blofeld je ekonomist i odličan poznavatelj povijesti koji je, zahvaljujući svom znanju i položaju u poljskom ministarstvu, predvidio drugi svjetski rat i unaprijed kopirao tajne dokumente koje je nakon početka sukoba prodao nacistima. Nakon invazije na Poljsku, spalio je sve osobne dokumente i preselio se u Tursku odakle je prodavao informacije zaraćenim stranama. Nakon rata biva nagrađen zbog pomoći saveznicima i nakon toga osniva SPECTRE.

Ciljevi:Domoći se ruske naprave za dekodiranje (From Russia…), nabaviti nuklearno naoružanje s ciljem ucjene (Thunderball), započeti rat između Amerike i Rusije (You only live twice), ucijeniti svijet prijeteći virusom koji uništava usjeve i stoku (On Her Majesty’s…), kreirati satelit koji uništava mete bilo gdje na planetu (Diamonds are forever).

Emilio Largo (Thunderball)

Organizacija:SPECTRE

Emilio Largo

Emilio Largo

CV:Ovu talijančinu najbolje možemo opisati kao “crnog trgovca” jer crno tržište je mjesto gdje je započeo da bi nakon toga postao drugi čovjek tajne zločinačke organizacije SPECTRE i glavni po pitanju iznude.
Poprilično paranoičan lik koji izdaju ili sumnju da je netko počinio izdaju kažnjava smrću, a upravo zbog toga u njegovu je vlasništvu i ogromni bazen s morskim psima u koji baca sve one koji su ga… pogađate… izdali. Jednookom zločincu nije stran ni život na visokoj nozi pa raspolaže i vlastitom jahtom “Disco Volante” (leteći tanjur) koju ne koristi samo za raskošne zabave već i za prevoženje nuklearnog oružja.

Cilj:Krađa dviju nuklearnih glava s kojima namjerava ucjenjivati Britaniju i SAD.

Auric Goldfinger (Goldfinger)

Organizacija:Radi za Kineze iako je u romanu član organizacije SMERSH (“Smert špionam” ili u slobodnom prijevodu “Smrt špijama”)

Auric Goldfinger

Auric Goldfinger

CV:Goldfingerov je posao krijumčarenje zlata i to na jedan posebno zajeban način. Naime, avionom prevozi automobile čija je cjelokupna limarija (ili u ovom slučaju ne) napravljena od zlata, a čim automobili budu dostavljeni, auti se tope i pretvaraju u zlatne poluge. Ovaj švabo i veliki zaljubljenik u golf ima nekoliko paravana iza kojih obavlja svoje prljave poslove, a prema mnogim fanovima serijala o tajnom agentu spada i među najbolje negativce uopće, prvenstveno zbog svojih doskočica kojima vrlo često parira inače nedostižnom magu kulerskih izjava, Jamesu Bondu. Uz sve to, ima vjerojatno najbolja dva “henčmena” u cijelom serijalu – Oddjoba (onaj sa šeširom, u nekim krugovima poznat i pod imenom Odjeb) i Pussy Galore (o kojoj nećemo previše govoriti).

Cilj:Detonirati nuklearnu napravu unutar Fort Knoxa i na taj način uništiti američke zalihe zlata što bi povećalo cijenu zlatu u njegovom vlasništvu.

Dr. Kananga a.k.a. Mr. Big a.k.a. Buonapart Ignace Gallia (Live and let die)

Organizacija:Black Widow Voodoo Cult

Dr. Kananga

Dr. Kananga

CV:Biznismen i vlasnik lanca restorana “Fillet of soul” u New Orleansu i New Yorku, iako je prije svega vođa jedne od najkrvoločnijih bandi u Harlemu. No, ono zbog čega je najviše kul jest podataka da je Big diktator na malom otoku San Monique gdje ga svi znaju pod imenom Dr. Kananga (mi ga gotivimo zbog prejebenog imena Kananga).

Zbog svog političkog statusa ima i diplomatski imunitet koji koristi da bi nesmetano krijumčario heroin koji proizvodi na svom otoku. Ujedno je i jedini Bondov negativac koji raspolaže nadnaravnim moćima jer pod sobom ima vidovitu djevojku Solitaire, a spanđao se i sa Baronom Samedijem koji je prema svemu sudeći vudu Bog mrtvih, a priznat ćete da to nije mala stvar.

Cilj:Ideja je preplaviti američko tržište visokokvalitetnim heroinom koji bi isprva davao besplatno i na taj način ostale dilere izbacio iz posla, a jasno vam je koja je namjera nakon što stvori veliku bazu ovisnika.

TAGOVI007 Auric Goldfinger bond Dr. Julius No Dr. Kananga Emilio Largo Ernst Stavro Blofeld film james bond negativci

Komentiraj