Zabava

Aside Banners

Božićni TV specijali

Čak i ako ste najgori drkadžija na svijetu, naći ćete barem jedan specijal koji ste voljeli ili još uvijek volite.

Piše , Objavljeno

Božić je vrijeme kada nam naši “opskrbljivači TV zabavom” serviraju cijeli niz repriza koje smo pogledali po tisuću puta, ali Božić je isto tako vrijeme kada s užitkom pogledamo određene “reciklaže” koje nas iznova oduševljavaju jednakim intenzitetom kao i prvi puta kada smo ih pogledali.

Britanski klasici

Black Adder’s Christmas Carol (1988.)

Crna Guja i Božić idu zajedno kao Izrael i Palestina, ali ako ste ljubitelj profinjenog britanskog crnog humora, oduševit će vas topli citati kao što su:”Blagoslovljen Božić Crna Gujo, neka vam goruća cjepanica ispadne iz kamina i zapali vam kuću!” ili “Vjerujem kako Božić donosi tradicionalnu mješavinu dobre hrane i divljih želučanih grčeva.” Ukratko, klasik!

Bilo koji božićni specijal Mućki (1981. – 2003.)

Mućke su bezvremene i pri svakom repriziranju gledaju se s istim oduševljenjem, a ujedno su i jedna od rijetkih serija koju mogu provariti sve generacije od 9 do 99 godina. Iako su božićni specijali znali varirati u kvaliteti, svaki smo pogledali s guštom jer Trotteri su godinama postali sinonim za sam vrh televizijske ponude. Dakle, obavezno!

Sitcom specijali

Friends (1994. – 2002.)

Prijatelji svakako nisu Mućke, ali u svojim Božićnim izdanjima uspjeli su izredati odličnu količinu fora koje su ostale u sjećanju mnogih gledatelja. Neovisno o tome radi li se o Božiću s majmunom, Pheobeinim ocem ili božićnim pasancem, bilo bi nepravedno zanemariti Prijatelje bez obzira što mislili o seriji ili znatnom padu kvalitete tijekom godina.

Seinfeld:The Strike (1997.)

Iako su imali samo jedan specijal, taj je ostao u sjećanju zahvaljujući Festivusu, stvarnom prazniku koji se uvelike razlikuje od Božića, slavi se 23. prosinca (premda datum nije strogo zacrtan, često iz razloga da se izbjegne gužva), a uključuje tradicionalno isticanje čime su vas vaši bližnji razočarali kroz godinu i odmjeravanje snaga nakon obiteljske večere. Neprocjenjivo!

Animirani specijali

A Charlie Brown Christmas (1965.)

Mnogi ga od vas možda nisu pogledali, ali sigurno se sjećate scene koju su HRT-ovi montažeri iskoristili u kratkom božićnom spotu koji se gotovo svake godine vrti na HRT-u (klinci se kližu dok u pozadini svira “Merry Christmas everyone” Shakin’ Stevensa). Po mnogima, ovo je i najbolji božićni specijal svih vremena, a zanimljiva je trivia kako je cijeli crtić sponzorirala Coca-Cola iz čistih marketinških pobuda.

The Simpsons (1989. – 2007.)

Zanimljivo je kako je prva ikada emitirana epizoda Simpsona ujedno i božićna epizoda. Malo se toga može reći o najdugotrajnijoj animiranoj seriji svih vremena, ali jedno je sigurno, njihov specifični brend humora utjelovit će u cijeli niz nadolazećih specijala.

South Park (1997. – 2007.)

Otkad su napravili Jesus vs. Frosty ili Jesus vs. Santa znalo se da će Božić imati posebno mjesto u srcima Trey Parkera i Matt Stonea. I bi tako! Svaka sezona imala je po jednu Božićnu epizodu u kojoj se gotovo uvijek pojavljivao Isus, ponekad miroljubiv, a ponekad naoružan do zuba. U kasnijim su se sezonama pojavili i slatki ali dijabolični “Woodland Crittersi” koji su plod mašte Erica Cartmana, a samim tim i štovatelji Sotone.

Nova roba

Extras:Christmas Special (2007.)

Emitirana je tek prije nekoliko dana, ali istog je trenutka dobila posebno mjesto u našim srcima jer radi se o najboljem seciranju slave koje smo imali prilike pogledati u posljednjih… Ma, pretjerat ćemo i reći IKAD. Ne samo da se radi o jednom od najkompleksnijih i najboljih specijala već i jednom od top naslova 2007. Još uvijek pod dojmom. Odlično.

Shrek The Halls (2007.)

Polusatni božićni specijal na listu upada jer se radi o Shreku. Kombinacija Shreka, Božića i novog materijala ne može ne uroditi plodom. Uglavnom, Shrek i ekipa razglabaju o svojim viđenjima ovog posebnog praznika.
Božićni trash

A Most Illogical Holiday (1968.)

Iako ova izgubljena epizoda Star Treka ne spada među božićne klasike, spada među najgore božićne klasike i bio bi grijeh ne spomenuti ga. Dakle, posada Enterprisea spušta se na planet prekriven snijegom gdje ih u svojim saonicama napada ni više ni manje nego opsjednuti Djed Mraz, a kada ga posada izvuče iz ralja pomahnitalog kompjutera, Djed Mraz raspušta vilenjake i postavlja temelje za novo demokratsko društvo. Neki izvori tvrde kako je Gene Roddenberry vlastoručno uništio snimku, a scenarist Harlan Ellison tvrdi kako je epizoda bila obična hrpa sranja.

Star Wars Holiday Special (1978.)

U jeku najvećeg interesa za serijal, ekipa je odlučila snimiti božićni specijal s gotovo cijelom izvornom glumačkom postavom. Riječ je o najgorem šundu koji je morao završiti na našem popisu. Harrison Ford se i danas srami scene u kojoj susreće Chewbaccine roditelje i govori kako osjeća da su oni “i njegova obitelj”. Zanimljivo je da se upravo u ovom cirkusu po prvi put pojavljuje Boba Fett.

A Canadian Christmas with David Cronenberg (1986.)

Michael Ironside kao Djed Mraz zaražen virusom koji ga pretvara u ljudoždera s ogromnim raljama na trbuhu, dovoljan je razlog za mjesto na listi, ali ako u jednadžbu dodamo i podatak kako je redatelj ni više ni manje nego David Cronenberg, a jedna od žrtava prokleti Bryan Adams, stvari ulaze u kategoriju “obavezno pogledati”.

Noam Chomsky:Deconstrcting Christmas (1998.)

Kako odoljeti Božiću s Noamom Chomskym koji s crvenom kapicom na glavi razglaba o povezanosti Božića s gubitkom temeljnih ljudskih sloboda i podjarmljivanjem domorodaca jugoistočne Azije. Poseban dodatak su i glazbeni gosti – Rage Against The Machine. Ah, božić uz Noama i Rage, već osjećamo toplinu kamina i miris kolača.

TAGOVIbožić božić 2007 tv

Komentiraj